Άμεση ήταν η αντίδραση των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την προχθεσινή πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, στο Ισραήλ.

Το πρωί του Σαββάτου και συγκεκριμένα λίγο πριν το μεσημέρι, δόθηκαν σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες από το αρχηγείο Αστυνομίας προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Επαρχιών (ΑΔΕ) προκειμένου να λάβουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε χώρους όπου βρίσκονται Ισραηλινοί.

Οι οδηγίες που δόθηκαν αποσκοπούν στην αύξηση περιπολιών μέσω οχημάτων, στην ύπαρξη στατικών περιπόλων με ένοπλα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, καθώς και στην υιοθέτηση έκτακτων μέτρων περιφρούρησης νευραλγικών -υπό τις περιστάσεις- σημείων.

Η κατάρτιση σχεδίου δράσης από την Αστυνομία για την προστασία ισραηλινών συμφερόντων στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός των Ισραηλινών που εγκαθίστανται με τις οικογένειες τους μόνιμα στην Κύπρο.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στην προκειμένη, είναι ο χρόνος αντίδρασης της κυπριακής Αστυνομίας. Η επίθεση της Χαμάς εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, όμως από το αρχηγείο είχαν δοθεί οδηγίες για έκτακτα μέτρα πριν από τις 11:00 το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε συντονισμός και κατ΄ επέκταση λήψη αποφάσεων εντός μικρού χρονικού διαστήματος.

Στατικά περίπολα

Όπως πληροφορείται ο «Φ», δόθηκαν οδηγίες στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Επαρχιών (ΑΔΕ) Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, προκειμένου να διαθέσουν στατικό περίπολο με ένοπλα μέλη έξω από τις εβραϊκές συναγωγές, για όλο το 24ωρο.

Για την ΑΔΕ Λάρνακας, μάλιστα, υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία ώστε να έχει αυξημένη ετοιμότητα σε περίπτωση πραγματοποίησης εκδήλωσης ή άλλης ενέργειας στην Εβραϊκή συναγωγή της πόλης. Να σημειωθεί ότι η συναγωγή της Λάρνακας ήταν η πρώτη που ιδρύθηκε στην Κύπρο το 2005 και έχει μεγάλο αριθμό μελών.

Επιπλέον, η ηγεσία του Σώματος έδωσε οδηγίες προκειμένου η Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης να ενισχύσει την προσπάθεια αστυνόμευσης στη Λάρνακα με ένα περίπολο.

Οδηγίες για αστυνόμευση με στατικά ένοπλα περίπολα δόθηκαν και για την Συναγωγή στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και συγκεκριμένα προς την οικεία Αστυνομική Διεύθυνση.

Αεροδρομια-Λιμάνια

Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνουν και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αεροδρομίων (ΔΑΣΑ), αλλά και τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία (Λ&Ν.Α.). Στις δυο αυτές υπηρεσίες δόθηκαν οδηγίες να καλύπτονται με αστυνόμευση και αυξημένη επαγρύπνηση τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και τα Λιμάνια.

Έγιναν, μάλιστα, συστάσεις ώστε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις αφίξεις και αναχωρήσεις Ισραηλινών επιβατών,  αλλά και έλεγχος των εταιρειών που εμπλέκονται με την ταξιδιωτική κίνηση.

Στην πρωτεύουσα

Τα αυξημένα μέτρα στην πρεσβεία του Ισραήλ στο κέντρο της Λευκωσίας, βάσει οδηγιών από το Αρχηγείο Αστυνομίας, ενισχύθηκαν και από μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, αλλά και από εκπαιδευμένα στελέχη της Δύναμης που υπηρετούν στην ΜΜΑΔ.

Έχουν δοθεί οδηγίες για συνεχείς περιπολίες αλλά και ολιγόλεπτη στάση σε συγκεκριμένο σημείο. Επιπλέον, θα υπάρξει περιμετρική αστυνόμευση στην περιοχή γύρω από την Πρεσβεία της γειτονικής χώρας στην Κύπρο.

Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και για την εβραϊκή συναγωγή σε κεντρικό προάστιο της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ρεπορτάζ της Yedioth Ahronoth το περασμένο καλοκαίρι (05/08), στην Κύπρο έχουν εγκατασταθεί μόνιμα περίπου 3.000 οικογένειες ισραηλινών. Ο ραβίνος Yudkin ανέφερε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια προστίθενται 400-500 οικογένειες ετησίως» και πως η εβραϊκή κοινότητα στην Κύπρο αριθμεί 12-15 χιλιάδες άτομα. Παραμένει, βέβαια, αδιευκρίνιστο πόσα απ΄ αυτά τα άτομα είναι εγκατεστημένα στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και πόσα στα κατεχόμενα.