Το παράδοξο αστυνομικοί να καταδικάζονται για αδικήματα σεξουαλικής φύσης αλλά να μην εκδιώκονται από το Σώμα, επισημάνθηκε χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου που θεσπίζει ως ξεχωριστό πειθαρχικό αδίκημα, τη σεξουαλική παρενόχληση ή φραστική παρενόχληση.

Ως τώρα το αδίκημα αυτό εκδικαζόταν πειθαρχικά ως «ανάρμοστη συμπεριφορά» χωρίς να τιμωρείται με αποπομπή από τις τάξεις της Αστυνομίας. Ωστόσο βουλευτές και συντεχνιακοί ζητούν όπως εκδιώχνονται από τις τάξεις της δύναμης, όσοι καταδικάζονται για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.

Κατά τη συζήτηση το θέματος στην Επιτροπή Νομικών εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες από τον πρόεδρο της συντεχνίας των αστυνομικών Ισότητα, Νίκο Λοϊζίδη, ότι με την ψήφιση του νόμου «θα προστατεύουμε αυτούς που κάνουν παρενοχλήσεις». Η θέση αυτή απορρίπτεται, πάντως, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και κάποιους βουλευτές. Η προεδρεύουσα της Επιτροπής, Φωτεινή Τσιρίδου, είπε ότι η Βουλή θέλει να στείλει ένα μήνυμα, ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Ωστόσο, από πλευράς του ΑΚΕΛ, διατυπώθηκε η θέση πως είναι τέτοια η σοβαρότητα του ζητήματος, που πλεονάζει η μεταγενέστερη ρύθμισή του ως πειθαρχικού, καθώς έπρεπε να οδηγεί σε έξοδο από το Σώμα αυτόματα με την καταδίκη. Είναι αποδεδειγμένο παγκοσμίως, είπε ο Άριστος Δαμιανού, «ότι στα ασώματα ασφαλείας υπάρχει μια ομερτά συγκάλυψης».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, διερωτήθηκε αν με τον τρόπο αυτό θα υποβαθμίζεται η συμπεριφορά αυτή και να διερευνάται ως πειθαρχικό αντί ως ποινικό αδίκημα και σημείωσε πως τελευταία είδαμε υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικής παρενόχλησης που έκλεισαν εντελώς και δεν είχαμε ποινική καταδίκη και δεν εξετάστηκε ούτε κάποια πειθαρχική. Ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και ο μεμονωμένος βουλευτής Κωστής Ευσταθίου εξέφρασαν ανησυχία τι θα συμβαίνει στις περιπτώσεις που η καταγγελία προέρχεται από πολίτη, που δεν είναι μέλος του Σώματος. Μάλιστα, ο κ. Ευσταθίου, ανέφερε ότι πολλές κοπέλες του ανέφεραν πως αστυνομικοί τις καλούσαν στον σταθμό για κατάθεση αργά το βράδυ χωρίς προστασία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των φύλων στην Αστυνομία ανώτερος αστυνόμος Ανδρέας Αγγελίδης, ανέφερε πως από το 2022 έφτασαν ενώπιον της Επιτροπής πέντε παράπονα για λεκτική παρενόχληση, ωστόσο δεν προχώρησαν γιατί τα θύματα δεν ήθελαν να προβούν σε καταγγελία, όμως προστατεύτηκαν. Αναφορικά με την υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης που ήγειρε η κ. Σούπερμαν, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι το θύμα προστατεύτηκε ενώ ο φάκελος βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία και δεν έχει πληροφόρηση για το αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Λοϊζίδης  της «Ισότητας», εξέφρασε την ανησυχία πως με την προτεινόμενη ρύθμιση θα προστατεύονται οι δράστες. Λόγω της ιεραρχικής φύσης της Αστυνομίας, ο κλάδος πιστεύει ότι η διερεύνηση πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητα πρόσωπα, εκτός του Σώματος και να απομακρύνονται τα «σάπια μήλα», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε ένα πειθαρχικό αδίκημα διερευνάται είτε από μονομελή είτε από τριμελή επιτροπή, αλλά μόνο η τριμελής η επιτροπή μπορεί να επιβάλει ποινή απόλυσης ή εξαναγκασμού σε παραίτηση. Ωστόσο, με εξαίρεση το αδίκημα της διαφθοράς, είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Αρχηγού πού παραπέμπεται κάποιος για πειθαρχικό αδίκημα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η παραπομπή στην τριμελή επιτροπή.

Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε ότι θεωρούν πως κάποιες υποθέσεις μπορεί να μην οδηγηθούν στο Δικαστήριο και γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει και πειθαρχικό αδίκημα αλλά, σε περίπτωση που υπόθεση οδηγείται στο Δικαστήριο, η πειθαρχική διαδικασία αναστέλλεται αναλόγως του αποτελέσματος. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που το άτομο που παρενοχλήθηκε δεν θέλει να προχωρήσει με καταγγελία στην Αστυνομία αλλά στον προϊστάμενό της.