Δολοφονίες, απόπειρες, αλληλοεξοντώσεις με άπλετο να ρέει το αίμα με φόντο τον υπόκοσμο. Αυτό είναι το σκηνικό που στήνεται κάθε τόσο από τις διάφορες φατρίες που δρουν στη σκιά της Αστυνομίας.

Πρώτα ήταν ο έλεγχος των καμπαρέ και η πώληση προστασίας σε μαγαζιά της νύχτας. Στη συνέχεια ο πόλεμος αγρίεψε όταν μπήκε στη μέση ο έλεγχος του τζόγου, των ναρκωτικών και όχι μόνο. Οι διάφορες ομάδες δυνάμωσαν οικονομικά, απέκτησαν μέσα που τους εξασφαλίζουν να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από την Αστυνομία.

Οι δύο τελευταίες δολοφονίες του Θανάση Καλογερόπουλου και του Αλέξη Μαυρομιχάλη θόλωσαν τα νερά για το ποιοι πιθανόν να κρύβονται πίσω από τα εγκλήματα. Μπορεί να συνδέονταν φιλικά, αλλά ο καθ’ ένας έκανε κουμάντο στην επαρχία του. Αυτό που συζητάται πλέον ευρέως είναι πως οι άνθρωποι της νύχτας θέλουν να ξαναμοιράσουν την τράπουλα και να επανακαθορίσουν τους κανόνες.

Οι Αρχές ακουμπούν ως συνήθως τους δολοφόνους με λόγια αφού εκτός από τις δύο πολλαπλές δολοφονίες στην Αγία Νάπα όπου πιάστηκαν οι εγκληματίες, σπάνια κάποιο έγκλημα που ανήκει στο οργανωμένο, εξιχνιάζεται. Ο «Φ» επιχειρεί μια ακτινογραφία του εγκλήματος από τη 10ετία του 1990 μέχρι και σήμερα και τη μετεξέλιξη των διαφόρων ομάδων. Όταν μάλιστα επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη του παραδόθηκε σημείωμα με τις διάφορες φατρίες και τα μέλη τους, αυτές δεν ξεπερνούσαν τις 20 με 200 άτομα. Σήμερα ουδείς γνωρίζει πόσοι είναι οι «παίχτες» που διεκδικούν τη νύχτα και τα εκατομμύρια κέρδη που τους αποφέρει.

Ο ακήρυχτος πόλεμος Αεροπόρων – Αθηνήδων

Η δολοφονία ορόσημο που έδωσε και το έναυσμα μιας αιματηρής 10ετίας ήταν αυτή του Χαράλαμπου Ονισηφόρου Φορή στις 16 Οκτωβρίου 1995 στη Λεμεσό. Ο Φορής ήταν θείος του Χαράλαμπου Αεροπόρου που πυροβολήθηκε στις 17 Ιουνίου 1995 και τραυματίστηκε σοβαρά. Ήταν παράλληλα στενός φίλος του 32χρονου Ανδρέα Χατζηβασίλη που δολοφονήθηκε στις 28 Αυγούστου του ίδιου έτους. Φιλικές σχέσεις διατηρούσε και με τον Μιχάλη Χατζηκώστα, στο αυτοκίνητο του οποίου τοποθετήθηκε βόμβα-παγίδα τον Ιούλιο του 1995. Ακολούθησε τον Ιούλιο του 1998 η δολοφονία του Άντρου Αεροπόρου, 34 χρόνων από το Κολόσι.

16 Δεκεμβρίου 1998: Δολοφονείται ο μικρότερος αδελφός του Άντρου Αεροπόρου, Χαμπής, σε ηλικία 36 ετών, μέρα μεσημέρι σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού και σε ώρα αιχμής. Για την υπόθεση συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν οι αστυνομικοί Χρίστος Συμιανός και Σάββας Σάββα άλλως Κινέζος, καθώς επίσης και ο Προκόπης Προκοπίου. Χαρακτηριστική ήταν η φράση που εκστόμισε τότε ο Γλαύκος Κληρίδης, που μίλησε για τους δολοφόνους των δολοφόνων, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα. Μάλιστα, υπήρχαν κασέτες με καταγεγραμμένες συνομιλίες που αφορούσαν στη διάπραξη των δολοφονιών.

Έκτοτε ακολούθησε μια περίοδος σχετικής ηρεμίας με τον υπόκοσμο να μετρά τις πληγές του και να ανασυντάσσεται. Το έγκλημα άρχισε να δείχνει τα δόντια του ξανά μετά το 2000 με επανεμφάνιση νέων φατριών δίπλα στις παλιές, με παρακλάδια που κινούσαν τα νήματα στους χώρους της προστασίας, των ναρκωτικών, του τζόγου κ.ά..

Τότε άρχισε ένα άλλου είδους ξεκαθάρισμα του υποκόσμου, με δολοφονίες δευτεροκλασάτων προσώπων ή ατόμων που προσπαθούσαν να οργανώσουν δικές τους ομάδες με φόντο τα ναρκωτικά κυρίως. Μια σειρά δολοφονιών σε Λευκωσία – Λεμεσό και Αγία Νάπα συντάρρασε κάθε λίγους μήνες την κυπριακή κοινωνία.

Ο Φανιέρος στο «παιχνίδι»

Ο Αντώνης Φανιέρος απασχόλησε αρκετές φορές την Αστυνομία, είτε λόγω των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του, είτε ως θύμα απόπειρας δολοφονίας. Ποτέ δεν συνελήφθη για εγκληματική ενέργεια. Οι σχέσεις του με την οικογένεια Αεροπόρων δεν ήταν ποτέ καλές. Ο ίδιος είχε διαψεύσει ότι είχε σχέση με την απόπειρα κατά μέλους της οικογένειας από το Κολόσσι.

Στις 20 Μαΐου 1997 διενεργήθηκε απόπειρα φόνου κατά του Αντώνη Φανιέρου, ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι της χαρτοπαικτικής του λέσχης, στη Λάρνακα. Οι δράστες ήταν δύο άτομα που επέβαιναν μοτοσυκλέτας. Έριξαν συνολικά 32 σφαίρες με καλάσνικοφ. Μία από αυτές εξοστρακίστηκε και τραυμάτισε τον Φανιέρο στο λαιμό. Αργότερα η Αστυνομία βρήκε το όπλο και τη μηχανή και συνέλαβε τον Τάσο Σιμιλλίδη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που οδηγούσε τη μηχανή. Λίγους μήνες αργότερα δολοφονήθηκε ο Άντρος Αεροπόρος, χωρίς ποτέ να εξιχνιαστεί η υπόθεση.

Η περίπτωση Καλοψιδιώτη

Όταν έκλεισαν τα κεφάλαια Αεροπόρων, Αθηνήδων και Φανιέρου, ήρθε στο προσκήνιο το όνομα του Φάνου Καλοψιδιώτη. Είχε έρθει από την Αμερική και βρέθηκε στην Αγία Νάπα. Ο ίδιος είχε πει στη μοναδική συνέντευξη που έδωσε στον «Φ», ότι δεν είχε διαφορές με κανέναν.

Στις 23 Ιουνίου 2012 κατεγράφη η πιο αιματηρή δολοφονία στα χρονικά της Κύπρου. Οι Φίλιππος Λουκαΐδης 33 χρόνων, Μάριος Καραολής 28 χρόνων, Γιώργος Γεωργίου άλλως «Ρουσιάς» 35 χρόνων, που εργάζονταν ως φρουροί ασφαλείας του επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη και δύο Ρουμάνοι ηλικίας 25 και 33 χρόνων, ήταν τα θύματα πενταπλού φονικού που διαπράχθηκε στην Αγία Νάπα συγκλονίζοντας το παγκύπριο. Ως δράστες συνελήφθησαν δύο Ελλαδίτες, οι Δημήτρης Μαμαλικόπουλος και Αναστάσιος Τσεχιλίδης που καταδικάστηκαν σε 5 φορές ισόβια.

Δύο χρόνια μετά το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα, άγνωστοι εκτέλεσαν το βράδυ της 20ής Ιουνίου 2014 τον 77χρονο πατέρα του Καλοψιδιώτη, Γιάννη Μαυρουδή Καλοψιδιώτη.

23 Ιουνίου 2016: Ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα, διενεργήθηκε νέο κτύπημα κατά του Φάνου Καλοψιδιώτη. Ο 51χρονος, ένας αστυνομικός και η σύζυγος του έπεσαν νεκροί από καταιγισμό πυρών, ενώ ο ένας εκτελεστής σκότωσε κατά λάθος τον άλλο. Όπως διαφάνηκε και οι δύο έφθασαν στην Κύπρο έναν μήνα προηγουμένως και ο πρώτος τους στόχος ήταν ο Αλέξης Μαυρομιχάλης.

Ο φόνος του Άντρου Ροδοθέου

Στις 12/4/2017 δολοφονείται με γκανκστερικό τρόπο ο Άντρος Ροδοθέου, 61 ετών, από σκοπευτή ενώ βρισκόταν σε φιλικό σπίτι στη Γεράσα. Παρά τις έρευνες ουδείς συνελήφθη.

Στις 27 Νοεμβρίου 2018, διενεργήθηκε απόπειρα φόνου κατά του Νίκου Ροδοθέου, αδελφού του Άντρου. Για την υπόθεση καταδικάστηκαν δύο πρόσωπα, ενώ τρίτος αθωώθηκε.

Από το 2004 Νο1 στόχος το Αλεξούι

Το πρόσωπο με τις περισσότερες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του

Τη 10ετία του 2000 εμφανίστηκε ο Αλέξης Μαυρομιχάλης, άλλως Αλεξούι, ο οποίος πολύ νωρίς έγινε στόχος δολοφόνων. Το 2004 ήταν η πρώτη φορά που πληρωμένοι δολοφόνοι, προσπάθησαν να τον βγάλουν από τη μέση.

Έκτοτε έχει καταστεί ο Νο1 στόχος των εκτελεστών, αφού είναι το πρόσωπο με τις περισσότερες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Τότε, δύο Ελλαδίτες επίδοξοι εκτελεστές, του είχαν στήσει ενέδρα θανάτου έξω από κατάστημα ελαστικών. Η απόπειρα απέτυχε και οι δράστες επανήλθαν την επομένη, ωστόσο συνελήφθησαν από την Αστυνομία.

Ακολούθησε νέα απόπειρα στις 4 Σεπτεμβρίου 2008, όταν ο Μαυρομιχάλης βρισκόταν στο σωματείο Διγενής Μόρφου, στη λεωφόρο Κυριάκου Μάτση, στη Λευκωσία. Στις 17 Φεβρουαρίου 2015 οι μαφιόζοι επέστρεψαν δριμύτεροι, αφού επιστράτευσαν αντιαρματικό. Το Αλεξούι επέζησε, έχασε όμως τη ζωή του ο φρουρός του. Τον Μάρτιο του 2016 ήρθαν στο φως οι πληροφορίες από την Ιντερπόλ Σερβίας για επικείμενες μαζικές δολοφονίες στην Κύπρο, μεταξύ αυτών και του Μαυρομιχάλη. Η Αστυνομία αδράνησε, με αποτέλεσμα οι Σέρβοι εκτελεστές να φύγουν από την Κύπρο, αφού είχαν αποκαλυφθεί τα σχέδιά τους. Λίγες μέρες αργότερα έφτασαν στην Κύπρο δύο Αλβανοί εκτελεστές. Πρώτος στόχος τους ήταν ο Αλέξης Μαυρομιχάλης. Όπως εγνώσθη, οι εκτελεστές θα δολοφονούσαν το Αλεξούι σε γνωστή πολυσύχναστη καφετερία ή ψαροταβέρνα στη Λευκωσία, στην οποία μετέβαινε συχνά. Τελικά το σχέδιο δεν εκτελέστηκε ποτέ, αφού τα σχέδιά τους ματαιώθηκαν.

Τελικά, ότι δεν πέτυχαν από το 2004 το πέτυχαν στις 30 Οκτωβρίου 2023, όταν δεινός εκτελεστής τον πέτυχε ανέμελο, στην πόρτα της βεράντας διαμερίσματος του, πετυχαίνοντας τον με μια σφαίρα στην κοιλιά.

Μια μέρα προηγουμένως δύο εκτελεστές γάζωσαν με 10 σφαίρες τον Θανάση Καλογερόπουλο στην παραλιακή λεωφόρο της Λεμεσού. Ουδείς γνωρίζει πως θα κλείσει αυτός ο νέος κύκλος αίματος που άνοιξε αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Ουδείς γνωρίζει ποοι είναι οι επόμενοι στόχοι.