Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας παραπέμφθηκαν 14 αλλοδαποί από την Ινδία και το Πακιστάν για την μεγάλη διεθνή κομπίνα της τέλεσης 133 εικονικών γάμων, που είχε ως επίκεντρο τη χώρα μας.

Οι δύο από τους κατηγορούμενους, δύο Ινδοί 25 και 37 χρόνων, που φέρονται να είχαν κομβικό ρόλο στο κύκλωμα αντιμετωπίζουν βαρύτερες κατηγορίες που αφορούν μεταξύ άλλων συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι υπόλοιποι 12 κατηγορούμενοι, 11 γαμπροί και μία νύφη, που φέρονται να τέλεσαν εικονικούς γάμους για να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στη χώρα μας, είναι αντιμέτωποι, μεταξύ άλλων, με αδικήματα συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφίας και δόλιας τέλεσης γάμου. 

Η διαδικασία παραπομπής των 14 κατηγορουμένων ήταν πολύωρη, αφού οι συνήγοροι υπεράσπισής τους έφεραν ένσταση στην κράτησή τους.

Για την υπόθεση καταζητούνται 20 άτομα ανάμεσά τους, 44χρονος από το Πακιστάν που φέρεται ως εγκέφαλος στο κύκλωμα, καθώς και ένας Κύπριος, ο οποίος φαίνεται ως ο ιδιοκτήτης τριών εκ των εταιρειών που δηλώνονταν ως εργοδότριες.

Οι εξετάσεις της Αστυνομίας κατέδειξαν πως οι αριθμοί τηλεφώνων του συγκεκριμένου προσώπου φαίνονταν ως τηλέφωνα ανύπαρκτων εταιρειών, οι οποίες εμφανίζονταν να εργοδοτούσαν τους ευρωπαίους που έρχονταν στην Κύπρο για να τελέσουν εικονικούς γάμους.

Εντός της ημέρας, εν τω μεταξύ, αναμένεται να φτάσει από την Πορτογαλία η σύζυγος του φερόμενου ως εγκεφάλου, η οποία εκδόθηκε στην Κύπρο. Η γυναίκα αυτή είχε συλληφθεί στις 29 Ιανουαρίου, στα πλαίσια πανευρωπαϊκής επιχείρησης, αφού φέρεται να στρατολογούσε νύφες και γαμπρούς από την Πορτογαλία, οι οποίοι έρχονταν στην Κύπρο για να τελέσουν εικονικούς γάμους.

Αίτημα υποβλήθηκε και στις Αρχές της Λετονίας για την έκδοση γυναίκας, η οποία φέρεται να στρατολογούσε νύφες από την χώρα έναντι αμοιβής.

Οι έρευνες της Αστυνομίας πάντως συνεχίζονται και στο μικροσκόπιο βρίσκεται μεγάλος όγκος εγγράφων, που πιστεύεται πως είναι πλαστά και κατατίθεντο από τα δήθεν ζευγάρια στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Διερευνάται, εξάλλου, η εμπλοκή προσώπου σε δικηγορικό γραφείο της Λευκωσίας, που φέρεται να μεσολάβησε για την τέλεση 70 εικονικών γάμων στο Δημαρχείο Αραδίππου, καθώς και ταξιδιωτικού γραφείου που φέρεται να εξέδωσε δεκάδες πλαστά ασφαλιστήρια υγείας.