Με τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας της Νομικής Υπηρεσίας, δηλαδή του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση, για να δοθεί προεδρική χάρη στον 82χρονο ηλικιωμένο μετά την καταδικαστική απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού και την επιβολή ποινής φυλάκισης δυόμισι χρόνων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η απάντηση θα είναι μάλλον θετική στο σχετικό αίτημα αφού αυτή είναι και η επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως είναι γνωστό, ο 82χρονος πυροβόλησε με κυνηγετικό τον 67χρονο που επιχειρούσε να κλέψει τα καλώδια ηλεκτροδότησης του σπιτιού του στην Άλασσα.

Οι σφοδρές αντιδράσεις και επικρίσεις από την κοινωνία για την καταδίκη του 82χρονου παππού, δεν άφησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαθή, ο οποίος ασκώντας το συνταγματικό του δικαίωμα για απόδοση προεδρικής χάρης στον 82χρονο καταδικασθέντα, ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, για να ενεργοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται.

Το μπαλάκι πέφτει στη Νομική Υπηρεσία και συγκεκριμένα στον Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα οι οποίοι καλούνται να αποφανθούν για την τύχη του 82χρονου, βασιζόμενοι στο άρθρο 53.4 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι πρόνοιες του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπουν ότι για να δοθεί προεδρική χάρη θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και των τριών προσώπων. Το άρθρο αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας μειώνουσιν, αναστέλλουσιν ή μετατρέπουσιν οιανδήποτε ποινήν επιβληθείσαν υπό οιουδήποτε δικαστηρίου εν τη Δημοκρατία κατόπιν συμφώνου γνώμης του Γενικού Εισαγγελέως της Δημοκρατίας και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως της Δημοκρατίας».

Πρόεδρος και ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε διαβούλευση μεταξύ τους και θα πρέπει να συμφωνήσουν, στη βάση του συγκεκριμένου άρθρου, ούτως ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση. Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ήδη από την ήμερα καταδίκης του 82χρονου, μελετάται από τη Νομική Υπηρεσία με προσοχή η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού, υπό το νομικό της πρίσμα.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν στον «Φ» ότι πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης θα ήταν ορθότερο να αφεθεί η υπόθεση να κριθεί στον Εφετείο και ακολούθως να αποφασιστεί η οποιαδήποτε παρέμβαση.

Να σημειωθεί ότι ο 82χρονος μετά από την καταδικαστική απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λεμεσού, πέρασε την πρώτη νύκτα σε κελί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού λόγω της κακής ψυχολογικής κατάστασής του, αλλά και των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Σε δηλώσεις της στο «Φ», η δικηγόρος του 82χρονου, Μαρία Νεοφύτου, ανέφερε ότι επισκέφθηκε χθες το πρωί τον ηλικιωμένο, ο οποίος ένεκα της απόφασης βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και κλαίει συνεχώς, με την κατάσταση της υγείας να έχει επιβαρυνθεί. «Δεν μπορεί ακόμη να συνειδητοποιήσει ότι έχει καταδικαστεί και θα πάει φυλακή», τόνισε η κα Νεοφύτου, λέγοντας ότι ο 82χρονος δεν είχε σκοπό να σκοτώσει.

Η οικογένεια αλλά και οι δικηγόροι του καταδικασθέντος βρίσκονται σε στάση αναμονής μετά από την παρέμβαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για απονομή προεδρικής χάρης. «Μας ενημέρωσαν ότι ανά πάσα στιγμή θα μεταφερθεί στις Κεντρικές Φυλακές. Αναμένουμε τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα ως προς την παραχώρηση προεδρικής χάρης. Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με την παρέμβαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και βρισκόμαστε όλοι σε στάση αναμονής», είπε η κ. Νεοφύτου.