Στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού στο πλαίσιο του εγχειρήματος για εγκαθίδρυση αντι-drone ασπίδας έχει προχωρήσει η Αστυνομία Κύπρου.

Η εν λόγω διαδικασία «τρέχει» εδώ και ένα 20ήμερο κι αφορά «την Προμήθεια και Εγκατάσταση Φορητών Συστημάτων Προστασίας Κρίσιμων Υποδομών από Απειλές Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών». Αναθέτουσα αρχή είναι το αστυνομικό Σώμα και συγκεκριμένα την ευθύνη για τον διαγωνισμό έχει το Τμήμα Τεχνολογικής Υποστήριξης του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Στα έγγραφα που συνοδεύουν την προκήρυξη του διαγωνισμού σημειώνεται ρητώς ότι απαγορεύεται η υποβολή προσφοράς από οποιαδήποτε επιχειρηματική οντότητα έχει την έδρα της στη Ρωσία. Κι αυτό στη βάση ευρωπαϊκού κανονισμού (833/2014). Η προθεσμία παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής και αποσφράγισης των προσφορών έχει οριστεί η 2α Απριλίου.

Η διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης είναι τρείς (3) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της. Η δε εκτιμώμενη αξία του έργου ανέρχεται στις 290.000 ευρώ. Το κόστος, βέβαια, δεν είναι το καυτό σημείο στην προκειμένη περίπτωση, αλλά η ευρύτερη προσπάθεια για απόκτηση αντι-drone ασπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσπάθεια, η οποία για την ώρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη.

Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι του 2021 έχει δρομολογηθεί διαδικασία για εγκατάσταση αντι-drone ασπίδας σε κρίσιμες υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, το εγχείρημα για την ώρα δεν δημιουργεί ανάλογες προσδοκίες.

Η προσφορά είχε κατακυρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 και προνοούσε εγκατάσταση συστημάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, στις Κεντρικές Φυλακές και στα δυο αεροδρόμια της Δημοκρατίας, αλλά και παράδοση αριθμού κινητών μονάδων. Η ανάδοχος με βάση τους όρους της συμβολαίου θα εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της μέχρι το τέλος του 2024. Όμως, όπως μας είχε αναφερθεί αρμοδίως από την Αστυνομία Κύπρου στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή η εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση της σύμβασης ζήτησε παράταση και ότι το έργο αντί στα τέλη του 2024 θα παραδοθεί εντός του 2025.

Ο «Φ» με αφορμή τη νέα προσφορά που προκηρύχθηκε επικοινώνησε εκ νέου με την Αστυνομία Κύπρου κατά τα προηγούμενα 24ωρα, ζητώντας επίσημη τοποθέτηση. Σε σχετικό μας ερώτημα που υποβάλαμε μάς αναφέρθηκε ότι η νέα προκήρυξη προσφοράς έχει να κάνει με νέες ανάγκες που προέκυψαν και ότι ο τρέχων διαγωνισμός δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την καθυστέρηση της σύμβασης για εγκατάσταση συστημάτων σε κρίσιμες υποδομές της Δημοκρατίας.

Μας διευκρινίστηκε, ακόμη, πως για το εν λόγω έργο που ανατέθηκε σε εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια, ζητήθηκε παράταση για την 1η και 2η φάση υλοποίησής του. Όπως μας επισημάνθηκε από το αρμόδιο στέλεχος της Αστυνομίας, λόγω της φύσεως του ζητήματος, δεν είναι σε θέση να δώσει οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες.

Πάντως, ένα από τα βασικά ζητήματα για το διαγωνισμό που «τρέχει» είναι κατά πόσον θα διασφαλιστεί ότι ο επιτυχόντας προσφοροδότης θα έχει να επιδείξει επιτυχές ιστορικό σε ότι αφορά την εκτέλεση πανομοιότυπων συμβάσεων. Αυτό το θέμα είναι βαρύνουσας σημασίας από τη στιγμή που συμβάσεις του δημοσίου που αφορούν συστήματα ασφαλείας έχουν παρουσιάσει επιπλοκές στο πρόσφατο παρελθόν.