Από τον Ιούλιο θα αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή του νέου τρόπου αμοιβής των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ με την ένταξη ποιοτικών κριτηρίων στον υπολογισμό των τελικών τους αποζημιώσεων.

Ο σχετικός σχεδιασμός του ΟΑΥ, που αποτελείται από τρεις διαφορετικούς πυλώνες, αναμένεται ότι θα φθάσει στην πλήρη εφαρμογή του εντός του 2024, ενώ αυτή τη στιγμή, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και γιατροί βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας των τελευταίων λεπτομερειών για τα κριτήρια που βρίσκονται πρώτα στη λίστα εφαρμογής.

Μεταξύ του ΟΑΥ και των επιστημονικών εταιρειών που εκπροσωπούν τους προσωπικούς γιατρούς ενηλίκων και παιδιών του Γενικού Συστήματος Υγείας δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες, ωστόσο, κατά τη διαπραγμάτευση γίνεται κατάθεση απόψεων και οριστικοποιείται η τελική μορφή της κάθε παραμέτρου ξεχωριστά.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση, ο σχεδιασμός αποτελείται από τρεις πυλώνες/ τομείς. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την εκπαίδευση και συνεχή βελτίωση, ο δεύτερος την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ο τρίτος τις υπηρεσίες, την υποδομή και την προσβασιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανταλλάζουν πυρά ΟΚΥπΥ και νοσηλευτήρια, για τις αποζημιώσεις

Από τον Ιούλιο, εξήγησε, θα αρχίζουν να εντάσσονται στον τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης των γιατρών συγκεκριμένα κριτήρια από κάθε ένα από τους τρεις πυλώνες. Υπενθύμισε πως στόχος είναι εντός του 2024 η αποζημίωση των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ να δίνεται κατά 70% ως κατά κεφαλήν εισόδημα, ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων που οι γιατροί έχουν εγγεγραμμένους στους καταλόγους τους και κατά 30% στην βάση των ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό.

Αναλύοντας τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στους τρεις πυλώνες του σχεδιασμού, η κ. Καμίτση είπε: «Στα θέματα που αφορούν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, περιλαμβάνεται η έκδοση παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς, ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και εργαστηριακές εξετάσεις. Περαιτέρω περιλαμβάνεται ο έλεγχος καταγραφής της υπέρτασης, ο εμβολιασμός αλλά και η διάθεση φαρμάκων στα ιατρεία με στόχο την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών».

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των γιατρών, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος με τις εταιρείες για τον καθορισμό των σχετικών κριτηρίων και προϋποθέσεων ενώ για τα θέματα υπηρεσιών, υποδομής και προσβασιμότητας, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συμμόρφωση των γιατρών στις απαιτήσεις που αφορούν στην προσβασιμότητα για άτομα με κινητικά προβλήματα, τη λειτουργία από τον γιατρό ιστοσελίδας με την οποία θα επιτυγχάνεται ενημέρωση και επικοινωνία με τους ασθενείς και τέλος τις κατ’ οίκον επισκέψεις των γιατρών σε μόνιμα κατακεκλιμένους ασθενείς.  

Από τον Ιούλιο, είπε η κ. Καμίτση, κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει η εφαρμογή του σχεδιασμού με τον έλεγχο καταγραφής της υπέρτασης για τους ενήλικες και της παχυσαρκίας για τα παιδιά.

Αυτή η καταγραφή, ανέφερε από πλευράς της στον «Φ» η αντιπρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας οικογενειακών γιατρών, Μαρία Αβρααμίδου, «αποτελεί τη βάση με την οποία θεωρούμε θα αρχίσουμε να καταγράφουμε σημαντικά στοιχεία των ασθενών μας ώστε να γίνεται πληρέστερη παρακολούθηση τους».

Γενικά, είπε η κ. Αβρααμίδου, «ο σχεδιασμός του ΟΑΥ είναι η αρχή για να μπορέσουμε στη συνέχεια να κτίσουμε περισσότερα πράγματα. Για παράδειγμα εάν καταγράψουμε τους ασθενείς με υπέρταση θα βοηθηθούμε στην πορεία για τον καταρτισμό και του μητρώου ασθενών και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο της υγείας των πολιτών γενικά».

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των γιατρών, η αντιπρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας οικογενειακών γιατρών ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας των κριτηρίων που θα περιληφθούν και σίγουρα θα διασφαλίζουν ότι οι γιατροί μας βρίσκονται υπό συνεχή εκπαίδευση». Για αυτό «το κομμάτι των κριτηρίων, πρέπει να πούμε ότι πολύ σημαντική πρέπει να είναι και η συμβολή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ο οποίος επεξεργάζεται ήδη κάποιους τρόπους που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν».

Οριστικοποιούν τα κριτήρια

Όπως ανέφερε η κ. Αβρααμίδου, ο διάλογος με τον ΟΑΥ βρίσκεται σε εξέλιξη. «Οι επιστημονικές εταιρείες εκφράζουμε τις απόψεις μας, αρκετές από αυτές υιοθετούνται ή γίνεται διάλογος και καταλήγουμε στην οριστικοποίηση των θεμάτων, ένα – ένα κάθε φορά». Η ένταξη ποιοτικών κριτηρίων, υπενθύμισε, «βρισκόταν και στον αρχικό σχεδιασμό του ΓεΣΥ για την αμοιβή των προσωπικών γιατρών, άρα εμείς τώρα ετοιμαζόμαστε να εφαρμόσουμε αυτά που από την αρχή προβλέπονταν». Οι γιατροί, είπε, «δεν είμαστε αντίθετοι με την ένταξη ποιοτικών κριτήριων, αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Κάποια πράγματα τα θεωρούμε, άλλωστε, επιβεβλημένο να λαμβάνονται  υπόψη. Για αυτό και θα συνεχίσουμε τον διάλογο μέχρι που να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό». Υποστήριξε ότι σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις επί των διαφόρων θεμάτων, ούτε μεταξύ των εμπλεκόμενων επιστημονικών εταιρειών των γιατρών.

Επόμενος σταθμός το Φθινόπωρο

Η σταδιακή ένταξη των ποιοτικών κριτηρίων και των δεικτών απόδοσης στον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής των προσωπικών γιατρών, για το 2023, αφορά δύο σημαντικές περιόδους. Η αρχή θα γίνει τον Ιούλιο, χωρίς να αποκλείεται να ενταχθούν περισσότερα κριτήρια εντός του καλοκαιριού, ενώ το επόμενο στάδιο έχει οριστεί για το Φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, θα εντάσσονται στο σύστημα κριτήρια/ δείκτες που περιλαμβάνονται στους τρεις βασικούς πυλώνες του σχεδιασμού. Για όλα όσα θα προωθούνται για ένταξη, πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ οργανισμού και επιστημονικών εταιρειών προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στη συνέχεια.