Με αλλαγή της σύνθεσης αλλά και επανασύσταση της επιστημονικής επιτροπής ιατρών, προχωρεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας απαντώντας με αυτό τον τρόπο, στο αίτημα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο ΟΑΥ θα προχωρήσει σε αλλαγή παλαιότερης απόφασης του με στόχο να περιλάβει στα μέλη που απαρτίζουν την εν λόγω επιτροπή και εκπρόσωπο τον οποίο θα προτείνει ο ΠΙΣ και το θέμα έχει μάλιστα προγραμματιστεί για να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χθες ο δημόσιος διάλογος γύρω από την πρόταση του ΔΗΚΟ για ικανοποίηση του αιτήματος του ΠΙΣ ο οποίος εδώ και καιρό ασκεί πιέσεις για τη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ. Στο επίκεντρο των δηλώσεων από πλευράς ΠΙΣ, βρέθηκαν χθες οι δηλώσεις της υπουργού Υγείας Πόπης Κανάρη η οποία τη Δευτέρα παρέπεμψε, εμμέσως πλην σαφώς, τον ιατρικό σύλλογο στην Επιστημονική Επιτροπή Ιατρών η οποία ήδη λειτουργεί υπό το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο γραμματέας του ΠΙΣ Μιχάλης Αναστασιάδης εξέφρασε λύπη για τις δηλώσεις της υπουργού λέγοντας: «Μας λυπεί αυτή η τοποθέτηση. Γιατί, για εμάς ήταν και παραμένει ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίον υποβάλαμε και επανακαταθέτουμε αυτή την εισήγηση, όπως η θεσμική εκπροσώπηση του θεσμού των γιατρών λάβει και τη μορφή της επίσημης συμμετοχής στα κέντρα αποφάσεων. Ακριβώς με μόνο στόχο την επιστημονική θωράκιση του συστήματος και όχι για την αλλαγή της όποιας φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, την οποία ναι και εμείς αποδεχόμαστε και εμείς στηρίζουμε». Ο κ. Αναστασιάδης, απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο ΠΙΣ θα επιμείνει διεκδικώντας την ικανοποίηση του αιτήματος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδρά η ΟΣΑΚ για την επαναφορά πρότασης συμμετοχής του ΠΙΣ στη διοίκηση ΟΑΥ 

Στην επιστημονική επιτροπή ιατρών, είχαν παραπέμψει τον ΠΙΣ, τις προηγούμενες ημέρες και οι οργανωμένοι ασθενείς ενώ όπως πληροφορούμαστε, παρόμοια θα είναι σήμερα και η τοποθέτηση της Κοινωνικής Συμμαχίας για το ΓεΣΥ, τα μέλη της οποίας βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε συνεχή επαφή.

Η συγκεκριμένη επιτροπή, βάσει του σχετικού κανονισμού, διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ και «οι αρμοδιότητες της περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλών στο συμβούλιο ή/και τον γενικό διευθυντή του οργανισμού».

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στον κανονισμό η επιτροπή συστήνεται με στόχο:

«Τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φροντίδας υγείας, την υιοθέτηση πρωτοκόλλων, περιορισμών στις ιατρικές πράξεις ή/και δραστηριότητες, την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, για οποιοδήποτε άλλο θέμα ζητείται η γνωμοδότηση της, για την άσκηση οποιασδήποτε άλλης αρμοδιότητας που δύναται να της ανατεθεί από το συμβούλιο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΙΣ: Απορρίπτει ότι είναι εμπόδιο στον έλεγχο ιατρικής πράξης στο ΓεΣΥ 

Η επιτροπή «έχει ρόλο να συμβουλεύει το συμβούλιο για ζητήματα ποιοτικής παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας, να αναπτύσσει ή να προσαρμόζει ή να αναθεωρεί κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα και να υποβάλλει εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο. Επίσης, να συμβουλεύει το συμβούλιο για ζητήματα που αναδεικνύονται στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, να συμβουλεύει για ζητήματα ενημερωτικής εκπαίδευσης των γιατρών στο πλαίσιο του συστήματος».

Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής διορίζονται από το δ.σ. ενώ γραμματέας της επιτροπής είναι ο γενικός διευθυντής του οργανισμού ή εκπρόσωπος του. Βάσει του κανονισμού μέλη είναι πέντε γιατροί οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ ή/και ακαδημαϊκοί.

Η αλλαγή στην οποία προτίθεται να προχωρήσει ο ΟΑΥ θα αφορά τον διορισμό γιατρού, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ αλλά θα προτείνεται και θα αποτελεί εκπρόσωπο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ώστε ο ΠΙΣ να συμμετέχει επίσημα πλέον ως θεσμός στον καταρτισμό εκθέσεων και εισηγήσεων προς το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού. Αναφέρεται βεβαίως, ότι όλοι οι γιατροί στην Κύπρο είναι μέλη του ΠΙΣ.

Για σκοπούς ενημέρωσης αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη επιτροπή ιατρών, σύμφωνα με τον κανονισμό, έχει και τη δυνατότητα «να συστήνει υποεπιτροπές για να την βοηθούν και να την συμβουλεύουν στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Οι υποεπιτροπές ετοιμάζουν και υποβάλλουν έκθεση για το θέμα που εξετάζει στην επιτροπή» η οποία ταυτόχρονα, «μπορεί να καλεί στις συνεδρίες της εμπειρογνώμονες συμβούλους, ιατρούς ή άλλους ειδικούς, εφόσον κρίνει σκόπιμη την παροχή συμβουλών ή επεξηγήσεων σε θέματα της ειδικότητας τους για την ορθή λήψη αποφάσεων».

Πάντως και χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ο οποίος και επανέφερε το αίτημα του ΠΙΣ προς συζήτηση, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι γιατροί συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων από τον ΟΑΥ μέσω της επιτροπής ιατρών, δεν φάνηκε να μετακινείται από την αρχική του θέση, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι να ενισχυθεί το ΓεΣΥ με τη συμμετοχή του ΠΙΣ στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Σκεφτείτε τον κόσμο

Η επαναφορά ζητημάτων τα οποία έχουν συζητηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, αποπροσανατολίζει από τον πραγματικό στόχο τον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι έπρεπε να έχουν: Την διόρθωση των στρεβλώσεων και την επίλυση των προβλημάτων που σήμερα παρουσιάζει το ΓεΣΥ. Οι πολίτες/ασθενείς ταλαιπωρούνται αλλά οι συζητήσεις εντός και εκτός Βουλής αναλώνονται σε ζητήματα τα οποία δεν εξυπηρετούν τους δικαιούχους του συστήματος. Για την επίλυση των προβλημάτων χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση αλλά και στήριξη  προς τον ΟΑΥ, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες. Ο καθένας έχει το δικό του ρόλο να διαδραματίσει. Ας αναλάβει λοιπόν ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν από την θέση που του αναλογεί.