Ένας κρυφός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τους γιατρούς του δημοσίου να έχουν ήδη αποστείλει αμέτρητες επιστολές προς την διεύθυνση και διοίκηση του ΟΚΥπΥ αλλά και στο Υπουργείο Υγείας διαμαρτυρόμενοι τόσο για τους ασθενείς που μεταφέρονται στα κρατικά νοσοκομεία μετά από επιπλοκές που παρουσιάζουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ, όσο και για τους ασθενείς τους οποίους οι ίδιοι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν, αλλά μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία εντός και εκτός ΓεΣΥ με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει, μεταξύ άλλων, και τις σχετικές αποζημιώσεις.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η φυγή νέων και εξειδικευμένων περιστατικών από τα δημόσια νοσηλευτήρια έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών ενώ παράλληλα έχουν αποστείλει και τις καταστάσεις αποζημίωσης του ΟΚΥπΥ για υπηρεσίες τις οποίες προσέφεραν σε ασθενείς που είχαν μεταφερθεί από ιδιωτικά νοσοκομεία, υποστηρίζοντας ότι τα ποσά που λαμβάνει τελικά το δημόσιο, το οποίο στην ουσία σώζει τη ζωή ασθενών, είναι κατά πολύ μικρότερα των ποσών που κατατίθενται στους ιδιώτες από τους οποίους προήλθαν τα περιστατικά.
Ο «Φ» κατέχει σειρά επιστολών με ημερομηνίες που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και φθάνουν μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου 2023. Πέραν από την διαμαρτυρία τους, σε αρκετές επιστολές, οι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και τμημάτων του δημόσιου τομέα, περιλαμβάνουν και συγκεκριμένα περιστατικά ασθενών, κάθε ηλικίας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο δημόσιο, δίνοντας λεπτομερή αναφορά για τις ενέργειες στις οποίες οι ίδιοι έχουν προβεί προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση τους. Μάλιστα, προκειμένου να στηρίξουν τα όσα αναφέρουν, οι γιατροί εδώ και αρκετούς μήνες άρχισαν να τηρούν και σχετικό αρχείο, το οποίο επίσης κοινοποιείται με κάθε επιστολή.
Είναι αδύνατο να δημοσιοποιηθούν όλα τα περιστατικά, ανά ειδικότητα ή ανά Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Για τον λόγο αυτό με σεβασμό προς τα προσωπικά δεδομένα των γιατρών και το ιατρικό απόρρητο των ασθενών δεν δημοσιοποιούμε συγκεκριμένες ημερομηνίες, επαρχίες, και ονόματα γιατρών, ασθενών και νοσηλευτηρίων. Παράλληλα, δημοσιοποιείται μόνο το περιεχόμενο επιστολών του τελευταίου έτους.
Σε επιστολή, ημερομηνίας 23 Απριλίου 2023 οι γιατροί οι οποίοι απευθύνονται στην διοίκηση και διεύθυνση του ΟΚΥπΥ με κοινοποίηση στο Yπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ αναφέρουν:
«Τα περιστατικά αυτά, αφορούν κυρίως υπερήλικες ασθενείς με συνοδές συννοσηρότητες ή νεαρά άτομα που παρουσιάζουν είτε μετεγχειρητικές επιπλοκές, είτε νοσηλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας ή αντιμετώπισης, όπου η ενημέρωση του θεράποντος ιατρού είναι συνήθως ανεπαρκής ή υπάρχει παραπληροφόρηση.
Οι λόγοι παραπομπής που συνήθως χρησιμοποιούνται από τους θεράποντες ιατρούς (σ.σ. του ιδιωτικού τομέα) είναι η παρουσία μετεγχειρητικών επιπλοκών, ελλιπής υποδομή (έλλειψη νοσοκομειακών κοινών, έλλειψη κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, έλλειψη αξονικού τομογράφου, μονάδας αιμοκάθαρσης), απουσία ανάλογων ειδικοτήτων, οικονομικοί λόγοι και άλλοι».
Σε άλλη επιστολή, ημερομηνίας 20 Ιουνίου 2023, οι γιατροί περιλαμβάνουν συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο δημόσιο νοσοκομείο λόγω μετεγχειρητικών επιπλοκών που παρουσίασαν στον ιδιωτικό τομέα.
Μια περίπτωση αφορά 76χρονο ο οποίος είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές και μεταφέρθηκε στο δημόσιο. Χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ για 3 ημέρες ενώ παρέμεινε στο νοσοκομείο συνολικά 66 ημέρες. Άλλη περίπτωση αφορά ασθενή που παρέμεινε για νοσηλεία στο δημόσιο για 83 ημέρες.
Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, οι γιατροί του δημοσίου εκφράζουν σε άλλες επιστολές τους, την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ παρά το γεγονός ότι νοσηλεύει ασθενείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προσφέροντας όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες, αποζημιώνεται στο τέλος από τον ΟΑΥ με ποσά πολύ μικρότερα από αυτά με τα οποία θα αποζημιωνόταν εάν ο ασθενής από την αρχή εισαγόταν στο δημόσιο νοσοκομείο. Παραθέτουν συγκεκριμένα παραδείγματα:
«Ο ασθενής μεταφέρθηκε από ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα μετά από νοσηλεία δύο ημέρων για διενέργεια χειρουργικής επέμβασης που γίνεται αποκλειστικά στο δημόσιο νοσοκομείο από συγκεκριμένο γιατρό. Παράλληλα με το χειρουργείο ο ασθενής νοσηλεύθηκε για έξι ημέρες και πήρε εξιτήριο». Το δημόσιο νοσηλευτήριο έλαβε €449,06. «Ενημερωθήκαμε από το ΤΑΕΠ ότι ο λόγος αυτής της μειωμένης αποζημίωσης οφείλεται στο γεγονός ότι το περιστατικό μεταφέρθηκε από άλλο νοσοκομείο μετά από νοσηλεία διάρκειας άνω των 24ωρών σε άλλο νοσοκομείο. Σε αντίθετη περίπτωση, το περιστατικό θα λάμβανε €4.558,68».
Τέλος, οι γιατροί σε επιστολές τους αναφέρονται στις επιπτώσεις που έχει στην σωστή εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών η φυγή έμπειρων χειρουργών από τον δημόσιο τομέα, η μεταφορά περιστατικών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και η μεταφορά περίπλοκων και σοβαρών περιστατικών από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο δημόσιο. «Βαριά και επιπλεγμένα περιστατικά έχουν προοδευτικά αυξηθεί με αποτέλεσμα οι ειδικευόμενοι γιατροί να μην είναι σε θέση να εκτελέσουν την χειρουργική επέμβαση εξ ολοκλήρου αλλά μόνο συγκεκριμένους χρόνους της, αφού πολλές φορές απαιτείται η συμμετοχή δύο ειδικών γιατρών για αποφυγή συνεπειών από δεοντολογικής και νομικής άποψης».
Κόντρα μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Σε αριθμό επιστολών τους, οι γιατροί διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι αρκετά περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στο δημόσιο, μεταφέρονται με ασθενοφόρα σε άλλα νοσοκομεία εντός και εκτός ΓεΣΥ.
Σε επιστολή ημερομηνίας 24 Φεβρουαρίου γίνεται αναφορά στα περιστατικά αυτά με τους γιατρούς να υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων ότι «για ασθενείς οι οποίοι μεταφέρονται χωρίς τη δέουσα ενημέρωση σε άλλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εντός και εκτός ΓεΣΥ με τη δικαιολογία ότι στο ΤΑΕΠ (του δημόσιου νοσοκομείου) υπάρχει συμφόρηση ασθενών και αυξημένος φόρτος εργασίας».
Η κόντρα μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τους ασθενείς που μεταφέρονται από ιδιωτικά νοσοκομεία σε δημόσια και αντίστροφα, είχε μεταφερθεί την περασμένη Πέμπτη και στην επιτροπή Υγείας της Βουλής όταν μετά από αναφορά του ΟΚΥπΥ σε ασθενείς που μεταφέρονται σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία του δημοσίου, υπήρξε αντίδραση από πλευράς των ιδιωτών οι οποίοι με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στους ασθενείς που μεταφέρονται στα δικά τους νοσηλευτήρια επειδή το δημόσιο αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει. Μάλιστα η συζήτηση επεκτάθηκε και οι δύο πλευρές υποστήριξαν ότι πρέπει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να εξεύρει τρόπο ώστε να καταγραφούν τα περιστατικά αυτά και να διεξαχθεί σχετικός διάλογος.
Η συγκεκριμένη συζήτηση πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα επανέλθει στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα και όταν αρχίσει επίσημα ο διάλογος γύρω από το νομοσχέδιο που προβλέπει για τη λειτουργία των ασθενοφόρων.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Επιστολές τριών ετών
Η μεταφορά ασθενών με μετεγχειρητικές επιπλοκές ή συννοσηρότητες (λόγω ηλικίας), από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα αποτελεί «κοινό μυστικό» όλων όσοι ασχολούνται με τον τομέα της υγείας ή απασχολούνται σε αυτόν. Το γεγονός εξάλλου ότι πολλά ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν αναλαμβάνουν ηλικιωμένους και παθολογικά περιστατικά, επειδή είναι ασύμφορα σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τους από τον ΟΑΥ αποδεικνύεται περίτρανα κάθε χειμώνα (και προ ΓεΣΥ), όταν οι θάλαμοι του δημοσίου ξεπερνούν τα όρια της δυναμικότητας τους. Όποιος ιδιώτης διαφωνήσει μάλλον δεν θέλει να δει την αλήθεια κατάματα. Κατά διαστήματα προκύπτουν σχετικά δημοσιεύματα και κάποτε καταλήγουμε στο ότι πρέπει να γίνει σωστή καταγραφή περιστατικών. Οι γιατροί πάντως του δημοσίου στέλνουν επιστολές στον ΟΚΥπΥ τα τελευταία τρία χρόνια.