Τρεις ειδικοί γιατροί, δύο προσωπικοί γιατροί, τρεις κλινικές, ένας οδοντίατρος, ένας νοσηλευτής, 16 κλινικά εργαστήρια και δύο φαρμακοποιοί είδαν την πόρτα εξόδου από το ΓεΣΥ κατά το 2023 και κάποιοι από αυτούς παραπέμφθηκαν στην Αστυνομία.

Παράλληλα, σε δεκάδες περιπτώσεις ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας επέβαλε πρόστιμα ή προχώρησε σε αναστολή ισχύος στις συμβάσεις των επαγγελματιών και οι υποθέσεις τους εξακολουθούν να βρίσκονται υπό διερεύνηση ενώ τα αρμόδια τμήματα του ΟΑΥ ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επέκταση των προγραμμάτων ελέγχου που άρχισαν από την προηγούμενη χρονιά και αφορούσαν σε πρώτη φάση τις καταχρήσεις σε ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και συγκεκριμένα σε μαγνητικές τομογραφίες.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια του ΟΑΥ Μαρία Κυθρεώτου, κατά το 2023, διερευνήθηκαν συνολικά 10 ειδικοί γιατροί. Σε τρεις περιπτώσεις, κατόπιν διερεύνησης τερματίστηκαν τα συμβόλαια ενώ στις δύο από τις τρεις αυτές περιπτώσεις η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Αστυνομία.

Για τρεις γιατρούς η αναστολή ισχύος της σύμβασης τους ήρθη και τα συμβόλαια τους τέθηκαν και πάλι σε ισχύ ενώ τεσσάρων γιατρών οι υποθέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται υπό διερεύνηση. Οι λόγοι για τους οποίους οι 10 γιατροί τέθηκαν αρχικά υπό διερεύνηση ήταν το γεγονός ότι διαπιστώθηκε (είτε κατόπιν καταγγελιών, είτε μέσω του λογισμικού του ΓεΣΥ) ότι υπέβαλλαν αιτήματα για αποζημίωση για πράξεις τις οποίες δεν είχαν διενεργήσει.

Υπό διερεύνηση τέθηκαν και τρεις ιδιωτικές κλινικές του ΓεΣΥ. Για τη μια περίπτωση, στην οποία είχε διαπιστωθεί ότι χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες διενεργούνταν στο νοσοκομείο από γιατρούς του δημοσίου καταχωρούνταν στη συνέχεια στο όνομα ιδιωτών γιατρών, η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία. Οι άλλες δύο περιπτώσεις αφορούσαν μικρές κλινικές των οποίων οι άδειες λειτουργίας αναστάλθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Κατά το 2023, τερματίστηκαν οι συμβάσεις 16 συνολικά κλινικών εργαστηρίων. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις προέκυψαν μετά από αναστολή της άδειας λειτουργίας των εργαστηρίων από τον Έφορο κλινικών εργαστηρίων του υπουργείου Υγείας.

Πέραν αυτών, τερματίστηκε το συμβόλαιο οδοντιάτρου ο οποίο καταχωρούσε απαιτήσεις για αποζημιώσεις για παροχή υπηρεσιών σε δικαιούχους τους οποίους ουδέποτε εξυπηρέτησε, ενώ τερματίστηκαν και τα συμβόλαια δύο φαρμακοποιών/φαρμακείων. Στην μια περίπτωση, ο φαρμακοποιός προχωρούσε αποδεδειγμένα σε καταχρήσεις και στην δεύτερη, αναστάλθηκε η άδεια λειτουργίας του φαρμακείου από το υπουργείο Υγείας.

Σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή, είπε η κ. Κυθρεώτου βρίσκονται άλλες 5-6 υποθέσεις.
Εκτός από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οποίες αφορούν τερματισμό ή αναστολή συμβάσεων ο ΟΑΥ διερευνά δεκάδες άλλες που αφορούν καταχρήσεις και όχι απάτη ή ενδεχόμενο απάτης.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ Κωνσταντίνος Παναγίδης, οι υποθέσεις αυτές, κατά το 2023 έφθασαν τις 260 και για τις 30 από αυτές επιβλήθηκε πρόστιμο.

«Οι υπόλοιπες υποθέσεις βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση αφού η διαδικασία που ακολουθείται είναι αρκετά χρονοβόρα και οι περιπτώσεις αυτές ελέγχονται, είτε κατόπιν καταγγελιών που φθάνουν κοντά μας είτε αυτεπάγγελτα». Πέραν από τους ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι τέθηκαν υπό διερεύνηση, (καταγράφηκαν υποθέσεις για γιατρούς πέραν των 15 ιατρικών ειδικοτήτων), ο ΟΑΥ «επέκτεινε πλέον τους ελέγχους που διενεργεί και σε άλλους παρόχους και συγκεκριμένα παρόχους που ανήκουν στις ομάδες των άλλων επαγγελματιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλινικοί διαιτολόγοι και κλινικοί ψυχολόγοι)».

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, «τίθεται θέμα ιατρικής κρίσης ή ιατρικής γνωμάτευσης, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τους εμπειρογνώμονες με τους οποίους υπάρχει συνεργασία οι οποίοι και επεξεργάζονται τα δεδομένα. Στις περιπτώσεις που εμείς, ο οργανισμός, εντοπίζουμε διάφορα φαινόμενα στο λογισμικό του ΓεΣΥ ακολουθείται άλλη διαδικασία. Πάντοτε όμως, ζητάμε και την θέση των παρόχων που βρίσκονται υπό διερεύνηση».

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων ο οργανισμός διενήργησε εντός του 2023 εκτεταμένη έρευνα σε τρεις ιατρικές ειδικότητες (ορθοπεδική, νευρολογία και νευροχειρουργική) για τον αυξημένο αριθμό παραπεμπτικών για μαγνητική τομογραφία που είχαν εκδοθεί από τους γιατρούς. Από τους συγκεκριμένους ελέγχους, όπως έχει ήδη δημοσιευθεί, προέκυψε ότι ένα στα δύο παραπεμπτικά που είχαν εκδοθεί θα μπορούσε να αποφευχθεί.

«Στο πλαίσιο του ελέγχου αυτού, στάλθηκαν τις προηγούμενες ημέρες 40 περίπου επιστολές σε γιατρούς των οποίων τα παραπεμπτικά είχαν διερευνηθεί από τους εμπειρογνώμονες», είπε ο κ. Παναγίδης.

Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος, «θα αρχίσουμε να μελετάμε τους τομείς στους οποίους θα επεκταθούν οι έλεγχοι μας για να αποφασίσουμε εάν θα συνεχίσουμε με τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις ή αν θα προχωρήσουμε σε άλλου είδους υπηρεσίες».