Ένα επίπεδο πιο πάνω από όλα τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια της Κύπρου, δημόσια και ιδιωτικά, κατατάσσεται στο σύστημα αποζημιώσεων του Γενικού Συστήματος Υγείας το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, η τελική κατάταξη εξασφαλίζει για το νοσηλευτήριο και κατ’ επέκταση για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αποζημιώσεις κατά 12% μεγαλύτερες.

Ο ΟΚΥπΥ και τα οικονομικά του, αποτέλεσαν χθες το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, ενώ ο ΟΑΥ καταβάλλει αυτό το διάστημα προσπάθειες για να κλείσει όλες τις οικονομικές και άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες παρόχων υπηρεσιών του ΓεΣΥ.

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, η απόφαση του ΟΑΥ λήφθηκε την περασμένη εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, αφού κρίθηκε απαραίτητο να αναγνωριστούν οι εξειδικευμένες υπηρεσίες που μόνο το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο προσφέρει και να αποζημιωθούν ανάλογα.

Για να επιτευχθεί αυτό, ο ΟΑΥ περιέλαβε στις τρεις κατηγορίες νοσηλευτηρίων του συστήματος και μια τέταρτη κατηγορία η οποία ονομάζεται 1(Α) και προβλέπει ότι σε αυτήν κατατάσσονται νοσηλευτήρια τα οποία διαθέτουν πέραν των 40 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, δυνατότητα μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας εντός του νοσοκομείου, εργαστήριο εντός του νοσοκομείου με δυνατότητα διενέργειας της πλειοψηφίας των εξετάσεων, φαρμακείο εντός του νοσηλευτηρίου, περισσότερες από 10 χειρουργικές αίθουσες, περισσότερες από 25 ιατρικές ειδικότητες, τουλάχιστον 300 κλίνες νοσηλείας, τουλάχιστον τέσσερις από τις υπηρεσίες που αφορούν: Διενέργεια νευροχειρουργικών περιστατικών, μονάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων, διαχείριση καρδιοθωρακοχειρουργικών περιστατικών, μονάδα αιμοκάθαρσης, δυνατότητα διενέργειας μεταμοσχεύσεων και εντατική παίδων.

Με τα όσα ισχύουν σήμερα στην Κύπρο, τα συγκεκριμένα κριτήρια πληρούνται μόνο από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ως εκ τούτου μόνο το κρατικό νοσηλευτήριο της πρωτεύουσας εξασφαλίζει, προς το παρόν, αποζημιώσεις κατά 12% μεγαλύτερες.

Με την ενέργεια αυτή, εξάλλου, αλλά και με τις πρόσφατες οικονομικές συμφωνίες μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ σε ό,τι αφορά την καταβολή ξεχωριστών αποζημιώσεων από το Ταμείο του ΓεΣΥ για τις εξειδικευμένες και μοναδικές υπηρεσίες που προσφέρει ο δημόσιος τομέας τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, αλλά και σε ό,τι αφορά την λειτουργία των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και της υπηρεσίας ασθενοφόρων, η διαβούλευση μεταξύ των δύο οργανισμών φαίνεται ότι καταλήγει επιτυχώς.

Αναφέρεται ότι ο ΟΑΥ αναγνώρισε επίσης και αποφάσισε να αποζημιώνει διαφορετικά και κάποιες από τις ειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρει το Μακάρειο Νοσοκομείο.

Πέρα από τη δημιουργία τέταρτης κατηγορίας, ο ΟΑΥ προχώρησε και σε άλλες, μικρές, αλλαγές στο σύστημα αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ. Σχετική ανακοίνωση στάλθηκε σε όλους τους παρόχους του συστήματος την περασμένη Παρασκευή. Βεβαίως, δεν αποκλείεται να προκύψουν στη συνέχεια κι άλλες διαφοροποιήσεις, αφού η διαδικασία αξιολόγησης του συστήματος συνεχίζεται.

Επίσης, αυτή τη στιγμή ο ΟΑΥ καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να διευθετήσει τις οικονομικές του διαφορές με τους φαρμακοποιούς του ΓεΣΥ, οι οποίοι επικαλούμενοι μελέτη διεκδικούν μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Όπως πληροφορούμαστε, η διαβούλευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι φαρμακοποιοί φαίνεται να αποδέχονται την απαίτηση του ΟΑΥ για χορήγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών από τα ιδιωτικά φαρμακεία (σήμερα χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ). Η οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι μεγάλη.

Για τον ΟΑΥ, άνοιξε όμως από τη Δευτέρα ένα νέο μέτωπο το οποίο αφορά, αυτή τη φορά, τον καθορισμό ποιοτικών κριτηρίων για τη λειτουργία των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων του ΓεΣΥ. Όπως πληροφορούμαστε, κατά την πρώτη συνάντηση του οργανισμού με τους εκπροσώπους των κέντρων αναλύθηκαν τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν ετοιμαστεί και καταγράφηκαν οι πρώτες αντιδράσεις. Τα κριτήρια που βρίσκονται προς συζήτηση αφορούν τη συντήρηση των εξοπλισμών, την ηλικία τους, την τεχνολογία τους σε ό,τι αφορά την ευκρίνεια των απεικονιστικών εξετάσεων, την τεχνολογία τους σε ό,τι αφορά την εκπομπή ακτινοβολίας, την ψηφιακή αρχειοθέτηση δεδομένων. Η μεγαλύτερη διαφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες αφορά την ηλικία των εξοπλισμών αφού από πλευράς των επαγγελματιών δεν γίνεται αποδεκτή η θέση ότι ένας εξοπλισμός που κατασκευάστηκε πριν από χρόνια, όταν συντηρείται σωστά, δεν μπορεί να προσφέρει ποιοτικά αποτελέσματα.

Για τον καθορισμό των ποιοτικών κριτηρίων που αφορούν τις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις ο ΟΑΥ είχε χθες συνάντηση και με την Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου. Κατά τη συνάντηση, μάλιστα, πέραν των θεμάτων που αφορούν τα κριτήρια, ΟΑΥ και γιατροί, συμφώνησαν και σε κάποιες άλλες διαφοροποιήσεις στο Γενικό Σύστημα Υγείας οι οποίες αφορούν τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης ειδικότητας γιατρών εντός του συστήματος.

Τέλος, ανοικτό παραμένει το μέτωπο του ΟΑΥ με τους φυσιοθεραπευτές, αν και κατά τις τελευταίες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ο διάλογος είχε φθάσει σε αρκετά προχωρημένο στάδιο με σοβαρές ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας. Ο οργανισμός, όπως πληροφορούμαστε, προωθεί όλα όσα είχαν συμφωνηθεί και αναμένει ότι θα υπάρξει μια τελική συμφωνία με τον σύνδεσμο των φυσιοθεραπευτών.

Μάλλον «ναι» στη χορηγία στον ΟΚΥπΥ

Σαράντα πέντε λεπτά κράτησε η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Υγείας και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα οικονομικά ζητήματα που αφορούν τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τη βιωσιμότητα του. Η κυβέρνηση φαίνεται να εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της επέκτασης της κρατικής χορηγίας προς τον ΟΚΥπΥ, αλλά ούτε κατά τη χθεσινή συνάντηση λήφθηκαν οριστικές αποφάσεις, αφού αναμένεται ότι ο οργανισμός θα ενημερώσει τόσο τους δύο υπουργούς όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το πού βρίσκεται η υλοποίηση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί στο Προεδρικό κατά την τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μάκης Κεραυνός και Μιχάλης Δαμιανού συζήτησαν αλλά όχι επί της ουσίας και άλλες εκκρεμότητες που αφορούν τα δύο υπουργεία, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των ασθενοφόρων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και κληθείς να απαντήσει για την κρατική χορηγία του ΟΚΥπΥ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι  «όλοι συμφωνούμε πως η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί και ανάλογα με τον βαθμό υλοποίησης των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί θα ληφθούν οι πρέπουσες αποφάσεις. Η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο θέμα της παράτασης της βοήθειας, αυτό ωστόσο δεν μπορεί συνεχίζεται για πάντα».

Από πλευράς του, ο υπουργός Υγείας κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι έχει αναλάβει το πιο δύσκολο χαρτοφυλάκιο ανέφερε πως «όλα τα χαρτοφυλάκια έχουν τις δικές τους δυσκολίες και εκκρεμότητες. «Θα ανταποκριθούμε και εμείς στις δικές μας εκκρεμότητες και μέσω της σωστής συνεργασίας των αρμόδιων φορέων της υγείας τα προβλήματα μπορούν να λυθούν».