Έπιασαν δουλειά και ετοιμάζουν κατευθυντήριες οδηγίες, σχέδια αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και γιατροί με στόχο να συγυριστεί το Γενικό Σύστημα Υγείας και να διευκολυνθούν, με τις αλλαγές που θα γίνουν, τόσο οι επαγγελματίες – πάροχοι υπηρεσιών του συστήματος όσο και οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ.

Σήμερα, αρχίζει ο δεύτερος γύρος εκπαιδευτικών σεμιναρίων στα οποία συμμετέχουν οι προσωπικοί γιατροί του συστήματος και εκπαιδεύονται στον ορθό τρόπο έκδοσης παραπεμπτικών προς τους ειδικούς γιατρούς.

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και οι διάφορες ιατρικές επιστημονικές εταιρείες όλων των ειδικοτήτων, βρίσκονται στη διαδικασία ετοιμασίας κατευθυντήριων οδηγιών που αφορούν το πότε και τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν, ανά διάγνωση, προκειμένου να εκδοθεί ένα παραπεμπτικό με χαρακτηρισμό «επείγον» και πότε όχι.

Στόχος του ΟΑΥ, είναι με την εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών, να συγκρατηθεί ακόμα περισσότερο η έκδοση παραπεμπτικών προς ειδικούς γιατρούς και να ενισχυθούν οι προσωπικοί γιατροί οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε δύσκολη θέση όταν οι δικαιούχοι τους πιέζουν για έκδοση παραπεμπτικών, τα οποία οι ίδιοι θεωρούν αχρείαστα.

Ο θεσμός του επείγοντος περιστατικού, ο οποίος μετρά μόλις τέσσερις μήνες εφαρμογής, βρίσκεται επίσης υπό το μικροσκόπιο του ΟΑΥ ο οποίος μελετά τα δεδομένα, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στο λογισμικό του ΓεΣΥ, προκειμένου να προχωρήσει σε διαφοροποιήσεις, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Βεβαίως από τα αρχικά στάδια της εφαρμογής του θεσμού των επειγόντων και μη επειγόντων παραπεμπτικών, διαπιστώθηκε ότι, τουλάχιστον από πλευράς γιατρών, δεν υπήρχε κατάχρηση. Το ποσοστό δε των επειγόντων περιστατικών που είχε εκδοθεί κατά τους πρώτους δύο μήνες της εφαρμογής του ήταν λίγο πιο κάτω από το 5% επί του συνόλου των παραμεπτικών προς ειδικούς γιατρούς που είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Πέραν αυτών, ο ΟΑΥ προωθεί τις απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξη ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης και στον τρόπο αποζημίωσης των ειδικών γιατρών του ΓεΣΥ. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί ποιοτικά κριτήρια και δείκτες απόδοσης στον τρόπο υπολογισμού των προσωπικών γιατρών του συστήματος αλλά και των νοσηλευτηρίων.

Κατά τα ίδια πρότυπα ο ΟΑΥ επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις που έχει ενώπιον του προκειμένου να καταλήξει πρώτα στο είδος των κριτηρίων και δεικτών που ενδείκνυται να ενταχθούν στον τρόπο αποζημίωσης των προσωπικών γιατρών ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία καθορισμού τους, σε συνεργασία πάντα με τις επιστημονικές εταιρείες ιατρικών ειδικοτήτων.

Η ένταξη ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης στις αποζημιώσεις των ειδικών γιατρών, μάλλον θα πάρει αρκετό χρόνο για να επιτευχθεί καθώς δεν υπάρχει ομοιομορφία μεταξύ των ιατρικών ειδικοτήτων και σίγουρα στην κάθε ειδικότητα οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια δεν είναι δυνατό να είναι τα ίδια.

Σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς, ο ΟΑΥ αρχίζει σύντομα την αξιολόγηση της εφαρμογής των πρώτων ποιοτικών κριτηρίων που είχαν τεθεί σε εφαρμογή και σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών θα προχωρήσει, εάν κριθεί απαραίτητο, σε σχετικές βελτιώσεις.

Αυτή τη στιγμή, στη λήξη της εφαρμογής του, για φέτος, φθάνει το κριτήριο που αφορούσε την χορήγηση εμβολίων της γρίπης και ο ΟΑΥ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αξιολόγηση των δεδομένων. Βεβαίως, όπως πληροφορούμαστε, στην αξιολόγηση αυτή θα ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι κατά την φετινή χρονιά το υπουργείο Υγείας είχε λειτουργήσει εμβολιαστικά κέντρα στα οποία προσήλθαν αρκετοί πολίτες για να εμβολιαστούν με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων του ΓεΣΥ που εμβολιάστηκαν από τους προσωπικούς τους γιατρούς.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της αποζημίωσης των προσωπικών γιατρών, βάσει του σχεδιασμού του ΟΑΥ, θα γίνεται αξιολόγηση με την λήξη του πρώτου έτους εφαρμογής τους. Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή των κριτηρίων γινόταν σταδιακά και ως εκ τούτου και η ημερομηνία συμπλήρωσης ενός έτους διαφέρει.

Με την συμπλήρωση όμως ενός έτους για όλα τα κριτήρια, ΟΑΥ και γιατροί θα προχωρήσουν σε διάλογο για την ένταξη επιπρόσθετων κριτηρίων και δεικτών απόδοσης στον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι προσωπικοί γιατροί λαμβάνουν το 80% της αποζημίωσης τους στη βάσει κατά κεφαλή εισοδήματος και ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν εγγεγραμμένους στους καταλόγους τους και το υπόλοιπο 20% στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης. Στόχος του ΟΑΥ είναι τα ποσοστά αυτά να διαφοροποιηθούν και να σταθεροποιηθούν στην αναλογία 70% – 30%.

Τέλος και σε σχέση και πάλι με τους προσωπικούς γιατρούς, ο ΟΑΥ εφάρμοσε πολύ πρόσφατα τη διαδικασία της «τηλεφωνικής επίσκεψης» στο λογισμό του ΓεΣΥ. Όπως πληροφορούμαστε, ο οργανισμός, υπό το φόβο καταχρήσεων κυρίως από πλευράς δικαιούχων του ΓεΣΥ, παρακολουθεί πολύ στενά τα όσα καταχωρούνται στο λογισμικό του συστήματος με στόχο να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες παρεμβάσεις εάν προκύψει ανάγκη.