Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εξευρεθούν οι λύσεις σε όλα τα πιθανά σενάρια και τις επί χάρτου ασκήσεις που κάνει το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τη διασφάλιση της υγειονομικής ασφάλειας των Παγκύπριων Εξετάσεων. Το γεγονός ότι οι εξετάσεις αρχίζουν στις 21 Μαΐου επιτρέπει στο υπουργείο να προβεί στους απαραίτητους σχεδιασμούς χωρίς ιδιαίτερη πίεση χρόνου, ωστόσο χωρίς κωλυσιεργία. Κι αυτό διότι, πρόκειται για υψίστης σημασίας εξεταστική διαδικασία, η οποία πρέπει να κυλήσει ομαλά τόσο όσον αφορά στο αδιάβλητο της, όσο και στην υγειονομική της ασφάλεια.
Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στον «Φ» ότι μετά την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την ιατρική συμβουλευτική επιτροπή για το θέμα των Παγκύπριων Εξετάσεων, αναμένονται σύντομα οι λύσεις και οι σχεδιασμοί στα διάφορα σενάρια και καταστάσεις που ενδεχομένως προκύψουν κατά την περίοδο των εξετάσεων. Στόχος, όπως μας λέχθηκε, είναι κανένας υποψήφιος να μην χάσει τις εξετάσεις του αλλά και κανένας εκπαιδευτικός που θα ασκεί καθήκοντα επιτηρητή να μην τεθεί σε κίνδυνο σε περίπτωση υποψηφίου –κρούσματος κορωνοϊού.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Σκέψεις για σχολεία αναφοράς στις Παγκύπριες Εξετάσεις
- Αντίστροφη μέτρηση για εξετάσεις τετραμήνου
- Εξαίρεση μαθητών από τα τέλη των Παγκύπριων Εξετάσεων
Για τη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των επιτηρητών, θα δοθούν οδηγίες για τη διαδικασία επιτήρησης υποψηφίου που θα είναι θετικό περιστατικό, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι στον χώρο εξέτασης υποψηφίων θετικών στον ιό, θα παρίσταται νοσηλευτικό προσωπικό. Το σημείο αυτό είναι από τα πρώτα που έχει ξεκαθαρίσει στο πλαίσιο των συζητήσεων και σκέψεων που γίνονται στο υπουργείο Παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόνοια για παρουσία ειδικού νοσηλευτικού προσωπικού στον χώρο εξέτασης υποψηφίων –κρουσμάτων, περιλήφθηκε και στο υγειονομικό πρωτόκολλο των περσινών Παγκύπριων Εξετάσεων. Ωστόσο, η πρόνοια αυτή δεν χρειάστηκε να ενεργοποιηθεί, κυρίως σε μεγάλο βαθμό, καθώς κατά τις περσινές εξετάσεις υπήρξε μόνο μία περίπτωση υποψηφίου που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και οι εξετάσεις του έγιναν στο σπίτι του σε εξωτερικό χώρο. Αναφορικά με τους τρόπους τους οποίους θα έχουν στη διάθεση τους οι επιτηρητές σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι μεταξύ άλλων η εξ αποστάσεως επιτήρηση είτε εντός της αίθουσας, είτε ακόμη κι εκτός με επίβλεψη από παράθυρο.
Επιπρόσθετα, στο πρωτόκολλο του 2020 για τις Παγκύπριες Εξετάσεις γινόταν λόγος και για Εξεταστικό Κέντρο Αναφοράς (ένα σε κάθε επαρχία), στο οποίο θα μεταφέρονταν οι υποψήφιοι που ήταν κρούσματα COVID-19. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και φέτος το ενδεχόμενο Εξεταστικών Κέντρων Αναφοράς είναι πολύ πιθανό, ωστόσο το πώς και με ποιο τρόπο θα στηθούν και θα λειτουργήσουν, είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει σύντομα.
Ποια ενδεχόμενα μελετώνται
Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικά από τα ενδεχόμενα που έχουν ενώπιον τους οι αρμόδιοι στο υπουργείο Παιδείας και για τα οποία καλούνται να βρουν τις λύσεις είναι: α) τι γίνεται σε περίπτωση υποψηφίου – κρούσματος και πού θα εξεταστεί, β) ποια διαχείριση θα γίνει σε περίπτωση που υποψήφιοι είναι στενές επαφές κρουσμάτων, γ) σχέδιο δράσης σε περίπτωση που προκύψει κρούσμα την τελευταία στιγμή, πριν την εξέταση, δ) οδηγίες σε επιτηρητές για τη διαχείριση των πιο πάνω περιπτώσεων, με μέλημα και τη δική τους ασφάλεια.