Αντιδρούν οι ασκούμενοι δικηγόροι που έμειναν εκτός του σχεδίου για την παροχή επιδόματος που θα δίνεται στους ασκούμενους δικηγόρους που ενεγράφησαν από το Σεπτέμβριο του 2017 και μετά.

Ανακοινώθηκε στις 28/09/17 το έργο παροχής σε νέους πτυχιούχους νομικής, μέχρι 29 ετών, που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (Not in education, employment, or training – NEETs) για πραγματοποίηση της των περί Δικηγόρων άσκησης. Με την ανακοίνωση του εν λόγω σχεδίου αποφασίστηκε ότι θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα όσοι ενεγράφησαν ως ασκούμενοι από την 01/09/2017 και μετά, αποκλείοντας έτσι ασκούμενους δικηγόρους που ενεγράφησαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 2017.

Με το εν λόγω σχέδιο θα παρέχεται στους ασκούμενους δικηγόρους που ενεγράφησαν ως ασκούμενοι από 01/09/2017 και μετά το επίδομα των €650 μηνιαίως καθώς και οι καθορισμένες από το νόμο κοινωνικές ασφαλίσεις αλλά και ασφάλιση έναντι ευθύνης του εργοδότη. Η εν λόγω απόφαση όσον αφορά την ημερομηνία εφαρμογής του προγράμματος έχει ως αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθούν στο σχέδιο μερικές δεκάδες ασκούμενοι δικηγόροι που ενεγράφησαν ως ασκούμενοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και έτσι δεν μπορούν να επωφεληθούν της εφαρμογής του σχεδίου με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να λαμβάνουν τον εξευτελιστικό μηνιαίο μισθό των €250 που είναι γνωστό ότι λαμβάνουν οι περισσότεροι ασκούμενοι δικηγόροι και αποτελούν οικονομικό βάρος των οικογενειών τους ακόμα και μετά τις σπουδές τους. Και όλα αυτά είναι σαν τραγική ειρωνεία την ώρα που παίρνονται – εν μέσω οικονομικής κρίσης – αποφάσεις να χαριστούν χαρίζονται γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ σε αθλητικά σωματεία από το κράτος.

Αυτή η απόφαση δημιουργεί ασκούμενους δικηγόρους δύο ταχυτήτων, αφού ως γνωστό, όλοι οι ασκούμενοι, τόσο αυτοί που ενεγράφησαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και αυτοί που ενεγράφησαν μετά την 01/09/17 θα παρακολουθήσουν τα ίδια μαθήματα και θα παρακαθίσουν στις ίδιες εξετάσεις έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος. Να σημειωθεί ότι το κονδύλι για το σχέδιο είναι 12 εκατομμυρίων ευρώ και έχει σκοπό να καλύψει γύρω στους 1200 ασκούμενους δικηγόρους από το 2017 μέχρι 2020. Μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη μικρή αναλογία των μερικών δεκάδων υποψήφιων που έμειναν εκτός μπροστά στους 1200 και ότι συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα θα έχει μηδαμινές οικονομικές συνέπειες για το σχέδιο.

Ως αποτέλεσμα αυτής της διάκρισης, οι ασκούμενοι δικηγόροι που δεν επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα, έχουν αποστείλει διάφορες επιστολές στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που είναι και το αρμόδιο Υπουργείο για το σχέδιο, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για μη συμπερίληψη τους στο πρόγραμμα. Η απάντηση που λαμβάνουν είναι ότι ο λόγος που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα είναι επειδή όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αυτοί ήταν ήδη σε κατάρτιση και ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Παρόλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στις 28/09/2017 και δίνει την ευκαιρία σε αυτούς που ενεγράφησαν από την 01/09/2017 και ύστερα να ενταχθούν σε αυτό, είναι προφανές ότι το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή με αναδρομική ισχύ, και δημιουργεί το ερώτημα αφού το πρόγραμμα τέθηκε ήδη σε αναδρομική ισχύ χωρίς να κινδυνέψει η χρηματοδότηση του γιατί να μην τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει και αυτούς που ενεγράφησαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2017.

Επίσης, ένας άλλος ισχυρισμός του Υπουργείου είναι ότι δεν μπορεί να συμπεριλάβει αυτούς τους ασκούμενους δικηγόρους στο πρόγραμμα επειδή αυτοί ήταν ήδη σε κατάρτιση όταν ανακοινώθηκε. Παρόλα αυτά, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει ήδη συμπεριλάβει άτομα που ήταν ήδη σε κατάρτιση όταν ανακοινώθηκε, δηλαδή αυτούς που ενεγράφησαν μεταξύ 01/09/2017 και 28/09/2017. Επομένως είναι πασιφανές ότι δημιουργείται διάκριση μεταξύ των ασκουμένων της ίδιας χρονιάς. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι στο τέλος φάνηκαν «άτυχοι» αυτοί που μόλις τελείωσαν τις σπουδές τους ‘βιάστηκαν’, όπως ήταν λογικό, να ξεκινήσουν την άσκηση τους.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Υπουργός Εργασίας έχει την εξουσία να αλλάξει τους όρους του σχεδίου. Στην προκήρυξη του σχεδίου στην αναφέρεται το εξής:
 
«Το έργο δύναται να τερματιστεί ή και να τροποποιηθούν οι όροι και προϋποθέσεις του οποιαδήποτε στιγμή, μετά από απόφαση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού δοθεί προειδοποίηση ενός (1) μηνός η οποία θα δημοσιευθεί στον Τύπο».
 
Με βάση την πιο πάνω παράγραφο, είναι σαφές ότι μπορούν οι όροι του εν λόγω σχεδίου να τροποποιηθούν από την Υπουργό Εργασίας, τόσο σχετικά με το θέμα του χρόνου έναρξης της ισχύος, όσο και γενικά οι όροι που προκαλούν αυτή την αδικία. Δυστυχώς οι απαντήσεις που λαμβάνουν οι ασκούμενοι είναι όχι μόνο αρνητικές αλλά και απαξιωτικές.
 
Είναι απλό αυτό που ζητούν οι μερικές δεκάδες ασκούμενοι που έμειναν εκτός του προγράμματος. Να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα έτσι ώστε να αρθεί η αδικία και δυσμενής διάκριση που προέκυψε ούτως ώστε να μη συνεχίσουν να λαμβάνουν τον εξευτελιστικό μισθό των 250 ευρώ μηνιαίως.

«Ομάδα Αδικημένων Ασκούμενων Δικηγόρων»