Όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών το εγχειρίδιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας με στόχο την αναγνώριση και τη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και στόχο έχει την πρόληψη, αλλά και την καταπολέμηση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Μέσα από την έκδοση το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τους εκπαιδευτικούς για το θέμα και να προσφέρει εκείνα τα εργαλεία που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται και να διαχειρίζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
Το εγχειρίδιο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων – νομικής, παιδαγωγικής, ψυχοκοινωνιολογικής φύσεως – γύρω από το πολύ σοβαρό φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, που καλούνται να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση 7χρονου κοριτσιού
Το εγχειρίδιο στοχεύει κατά κύριο λόγο στα πιο κάτω:
• Να γίνει κατανοητό τι συνιστά σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ποιες είναι οι συνέπειές της στα παιδιά και ποιες οι ενδείξεις για πιθανή σεξουαλική κακοποίηση τόσο για τα παιδιά – θύματα όσο και για τους δράστες,
• Να γίνουν κατανοητά τα στάδια σεξουαλικής ανάπτυξης και οι αναμενόμενες σεξουαλικές συμπεριφορές των παιδιών, συγκρινόμενες με συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται ως επιβλαβείς,
• Να δοθούν βασικές κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να τηρούνται οι βασικές διαδικασίες (πρωτόκολλο ενεργειών) για τη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, τα οποία αναφέρονται στο σχολείο ή εκδηλώνονται στον χώρο του σχολείου,
• Να γίνουν κατανοητές οι βασικές προληπτικές διαδικασίες, που καλούνται να εφαρμόσουν τα σχολεία, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε σχέση με τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Στο εγχειρίδιο καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια να διασαφηνιστούν τα πλαίσια εντός των οποίων θα λειτουργήσουν οι εκπαιδευτικοί, εάν αντιληφθούν περιστατικό πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Καταγράφονται οι βασικές αρχές για διαχείριση του περιστατικού και αναφορά του, ενώ καταγράφονται επίσης οι βασικές αρχές διαχείρισης των γονέων. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν απαιτείται από τους γονείς του θύματος ή των δραστών, αν είναι ανήλικοι, η συγκατάθεση για την αναφορά της κακοποίησης.
Σε ειδικό κεφάλαιο του εγχειριδίου γίνεται αναφορά στο θέμα της πρόληψης και επισημαίνεται ιδιαιτέρως η σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών, ως βασικό μέτρο πρωτογενούς πρόληψης.
Το εγχειρίδιο έχει ετοιμαστεί από τη Συντονιστική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών, με την επιστημονική καθοδήγηση και εποπτεία της Δρ Ελένης Καραγιάννη, Κλινικής Ψυχολόγου, Συντονίστριας Κλινικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο σχεδιασμός και η ηλεκτρονική επιμέλεια ανήκει στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.
Η έκδοση του εγχειριδίου αποτελεί ακόμα μια ενέργεια προώθησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας και αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού του Υπουργείου για υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης. Οι δράσεις του Υπουργείου θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα και θα συνεχίσουν να θέτουν ως σημαντική προτεραιότητα την ενίσχυση του/της εκπαιδευτικού στο έργο του/της προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ