Χρειάζεται ειδική, ξεχωριστή νομοθεσία για το αδίκημα της «εκδικητικής πορνογραφίας», πέρα από τον νόμο για την έμφυλη βία κατά των γυναικών, αφού εκτός από γυναίκες, υπάρχουν και άνδρες θύματα, τονίσθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής με θέμα, «Η ανησυχητική αύξηση του φαινομένου της ‘’εκδικητικής πορνογραφίας’’, η ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και τρόποι πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου». 

Ο όρος αυτός αφορά τη «δημοσιοποίηση ευαίσθητου προσωπικού υλικού, όπως γυμνών φωτογραφιών ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, χωρίς τη συναίνεση της εικονιζόμενης γυναίκας, με σκοπό την εκδίκηση, ή ακόμη και η απειλή της πράξης αυτής». Η «εκδικητική πορνογραφία» έχει θύματα συνήθως ενήλικες νεαρές γυναίκες και οι επιπτώσεις στις ζωές τους είναι εξαιρετικά οδυνηρές, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Κουκουμάς, που προήδρευσε της συνεδρίας. Ο κ. Κουκουμάς είπε ότι σύμφωνα με την Αστυνομία το 2021 υπήρξαν 65 καταγγελίες για «εκδικητική πορνογραφία» στην Κύπρο και οι 17 περιπτώσεις αφορούσαν θύματα άνδρες και ανέφερε, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συζήτησης, ότι χρειάζεται «αναδιατύπωση του όρου «εκδικητική πορνογραφία».

Όπως είπε επί τούτου η σχολική ψυχολόγος Παναγιώτα Χατζητοφή εκπαιδευτική λειτουργός στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και υπεύθυνη του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety, το οποίο συντονίζει το Ινστιτούτο εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, «η αποκαλούμενη «εκδικητική πορνογραφία» δεν είναι πορνογραφία γιατί το θύμα δεν έκανε κάτι επιλήψιμο και ουσιαστικά ο όρος αυτός μεταθέτει την ευθύνη από τον θύτη στο θύμα, από το οποίο δεν υπήρξε συναίνεση για δημοσιοποίηση του υλικού».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απάτη με παραπλανητικά μηνύματα – Παριστάνουν την Αστυνομία

Ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Ανδρέας Αναστασιάδης είπε ότι «αν υπάρχουν σχετικές καταγγελίες από άνδρες θύματα, αυτές εντάσσονται στον νόμο του 2018 περί προσωπικών δεδομένων, που δεν περιλαμβάνει όμως θέματα σχετικά με σεξουαλικό περιεχόμενο ή πορνογραφικό υλικό και αυτό είναι ένα κενό που πρέπει να δούμε πώς θα το διορθώσουμε». Από τη δική της πλευρά η διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) Σουσάνα Παύλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση που βασίζεται σε εικόνες, όπως το λεγόμενο πορνό εκδίκησης, η σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο, οι λογαριασμοί «fisha» και τα ψεύτικα προφίλ. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Άριστος Τσιάρτας πληροφόρησε ότι το ζήτημα απασχολεί πολύ σοβαρά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που όπως είπε παρουσίασε πριν λίγους μήνες ένα προσχέδιο Οδηγίας στο πλαίσιο διαβούλευσης για πέντε νέες διαδικτυακές μορφές βίας, περιλαμβανομένης της εκδικητικής πορνογραφίας.

Η βουλεύτρια Ρίτα Σούπερμαν αναφέρθηκε σε παραδείγματα άλλων χωρών όπως της Βρετανίας «όπου μέσα σε πέντε χρόνια οι Αρχές αφαίρεσαν από το διαδίκτυο 200 χιλιάδες προσωπικά δεδομένα που είχαν δημοσιοποιηθεί παράνομα». Η Φωτεινή Τσιρίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη για κάλυψη των νομοθετικών κενών με τη συμβολή και της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ενώ η Αλεξάνδρα Ατταλίδου επεσήμανε ότι «δεν έχουμε στην Κύπρο πολλά στοιχεία για τη σχέση των θυμάτων με τους δράστες, που μπορεί να είναι πρώην σύντροφοι, αλλά μπορεί και να είναι άτομα που θέλουν να πλήξουν ηθικά κι επαγγελματικά την καριέρα των γυναικών θυμάτων».