Συντονιστή Εκστρατείας ευαισθητοποίησης «AWARE» – Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης, Ένταξης
1. Δεύτερη χρονιά «Aware» με ποιους στόχους; Τη βαθύτερη κατανόηση του προσφυγικού και μεταναστευτικού φαινομένου, την καλλιέργεια συνθηκών αποδοχής, αλληλοσεβασμού απέναντι σε πρόσφυγες, αιτητές ασύλου και μετανάστες. Με τη δύναμη της γνώσης, απέναντι στην άγνοια και τις προκαταλήψεις, με εργαλείο τον διάλογο, απέναντι σε απλουστευτικές και παραπλανητικές αντιλήψεις.
2. Ποιο θα είναι το κέντρο βάρους; Η νέα γενιά, οι εκπαιδευτικοί, οι ενημερωμένοι δημοσιογράφοι, οι τοπικές κοινωνίες που βιώνουν την καθημερινή επαφή με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Θέλουμε να κάνουμε μια επιπρόσθετη προσπάθεια να φέρουμε σε απευθείας επαφή τις κοινότητες των προσφύγων και μεταναστών, ώστε οι πολίτες να τους γνωρίσουν, να δουν τη συμβολή τους στην κοινωνία, τις δυσκολίες τους.
3. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές δυσκολίες; Σε επίπεδο καθημερινής ζωής η δυνατότητα να ξαναδημιουργήσουν τη ζωή τους, ιδίως αιτητές ασύλου τους πρώτους μήνες που δεν έχουν το δικαίωμα εργασίας και τυγχάνουν ελάχιστης στήριξης, συνήθως ανεπαρκής. Η κοινή γνώμη ακούει ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις περί παχυλών επιδομάτων. Όλα είναι προϊόν σκόπιμης προπαγάνδας ή επιδερμικών αντιλήψεων.
4. Υπάρχει αξιοσημείωτος αριθμός αιτητών ασύλου κυρίως από τη Συρία; Είναι αλήθεια, αλλά αξιοσημείωτος αριθμός δεν σημαίνει μεγάλος, αν συγκριθεί με τα ρεύματα προσφύγων που κινήθηκαν προς την Ευρώπη. Σοβαρή προσέγγιση είναι η διαχείριση του προσφυγικού φαινομένου, όχι η υποδαύλιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Σοβαρή προσέγγιση είναι η οργάνωση της πολιτείας ώστε να εντάσσει τους πρόσφυγες που είναι καθήκον της και τους μετανάστες, που η ίδια η κυπριακή κοινωνία έχει ανάγκη για εργασία.
5. Η κυπριακή κοινωνία είναι σε λάθος κατεύθυνση; Με κανένα τρόπο. Υποφέρει από ξεπερασμένες και αντιδραστικές αντιλήψεις που θεωρούν ότι οι κοινωνίες στηρίζονται σε μια εθνική «καθαρότητα». H κουλτούρα του σεβασμού, η αναγνώριση των αξιών μιας κοινωνίας υποδοχής και της συμβολής που μπορούν να έχουν οι «άλλοι» σε αυτήν είναι μια δυναμική εξέλιξη. Οι κοινωνίες που προοδεύουν είναι αυτές που μπορούν να αξιοποιούν την πολυπολιτισμική προοπτική τους.