Όχι μόνο υπεραμύνθηκε του θεσμού των τετράμηνων εξετάσεων αλλά απέρριψε τους ισχυρισμούς περί διαδικασίας που θυματοποιεί και τους άριστους μαθητές, ο υπουργός Παιδείας. Ο Πρόδρομος Προδρόμου παρέθεσε χθες συνέντευξη Τύπου με αποκλειστικό θέμα την αξιολόγηση των μαθητών και τον επίμαχο θεσμό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, «προβληματίζει πραγματικά ότι κάποιοι ακόμα συζητούν και καταφέρονται εναντίον της αξιολόγησης στη Μέση Εκπαίδευση. Είναι το πραγματικό θέμα η αξιολόγηση ή μήπως το τι και πώς διδάσκεται και το κατά πόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τις επιδιωκόμενες μαθησιακές επιδόσεις; Αξιολόγηση πάντοτε υπήρχε και πρέπει να υπάρχει».

Ο υπουργός ανέφερε ότι με το νέο σύστημα αξιολόγησης μαθητών έχουμε μια ενιαία, συγκροτημένη και ομοιόμορφη για όλα τα σχολεία, για όλα τα παιδιά, διαδικασία αξιολόγησης. Επειδή είναι ενιαία και συγκροτημένη, μπορεί να είναι καλύτερα μελετημένη και προσαρμοσμένη στα δεδομένα και τα ζητούμενα.

Ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, που εφαρμόστηκε ο θεσμός, σημείωσε επιτυχία, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απαντά ο ΥΠΑΝ για τετράμηνα – «Αδικαιολόγητο άγχος παιδιών»

Χαρακτηρίζοντας ως «ακατανόητο και λανθασμένο» τον ισχυρισμό κάποιων περί θυματοποίησης των άριστων μαθητών, ο κ. Προδρόμου παρέθεσε τα ακόλουθα στοιχεία:

> Στην πρώτη γραπτή αξιολόγηση α’ τετραμήνου, στην Α’ Λυκείου, το 2019-20: 

⦁    9% των μαθητών είχαν αξιολόγηση 17-20 στα Νέα Ελληνικά.

⦁    18% είχαν 17-20 στα Μαθηματικά Προσανατολισμού.

⦁    17% είχαν αξιολόγηση 17-20 στη Φυσική. 

> Στις περσινές (τελευταίες) γραπτές αξιολογήσεις β’ τετραμήνου για την Α’ Λυκείου: 

⦁    20% των μαθητών με αξιολόγηση 17-20 στα Νέα Ελληνικά.

⦁    10% με αξιολόγηση 17-20 στα Μαθηματικά (Προσανατολισμού).

⦁    18% με αξιολόγηση 17-20 στη Φυσική (Προσανατολισμού).

⦁    15% με αξιολόγηση 17-20 στην Ιστορία.

Ενώ στη Β’ λυκείου:

⦁    18% με αξιολόγηση 17-20 στα Νέα Ελληνικά.

⦁    34% με αξιολόγηση 17-20 στα Μαθηματικά (Προσανατολισμού).

⦁    24% με αξιολόγηση 17-20 στη Φυσική (Προσανατολισμού).

⦁    18% με αξιολόγηση 17-20 στην Ιστορία.

Στη Γ’ Λυκείου:

⦁    19% με αξιολόγηση 17-20 στα Νέα Ελληνικά.

⦁    33% με αξιολόγηση 17-20 στα Μαθηματικά (Προσανατολισμού).

⦁    31% με αξιολόγηση 17-20 στη Φυσική (Προσανατολισμού).

⦁    15% με αξιολόγηση 17-20 στην Ιστορία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απαντά ο ΥΠΑΝ για τετράμηνα – «Αδικαιολόγητο άγχος παιδιών»

Στην αξιολόγηση τετραμήνου 45% των μαθητών είχαν στα Νέα Ελληνικά βαθμολογία 14-20/20. Στα Μαθηματικά Προσανατολισμού το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 49%.

«Σε γενικές γραμμές ποσοστό 15%-30% αξιολογήθηκαν πέρσι με βαθμολογίες 17-20/20. Πώς μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ότι «θυματοποιήθηκαν» ή «απέτυχαν» οι άριστοι;», ανέφερε ο Υπουργός. 

Παράλληλα, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν όταν στην κοινωνία επιθυμούμε αξιοκρατία να ζητάμε, παραδείγματος χάριν, εξετάσεις για προσλήψεις στο Δημόσιο, την ίδια ώρα να αποφεύγουμε την αξιολόγηση στο σχολείο. Να δίνει δηλαδή το σχολείο το αντίθετο παράδειγμα; Εδώ πρέπει να γίνει και μια δήλωση πολιτικής: Θέλουμε και το δημόσιο σχολείο να προκρίνει την προσπάθεια και την επιδίωξη της βελτίωσης. Θέλουμε και το δημόσιο σχολείο να προβάλλει και να αναδεικνύει την αριστεία. Και όχι μόνο η ιδιωτική εκπαίδευση, όπου από την αρχή-αρχή υπάρχουν αυστηρές διαγωνιστικές εξετάσεις εισαγωγής και τα ιδιωτικά σχολεία υποδέχονται, ως γνωστό, ένα μεγάλο μέρος των μαθητών/μαθητριών με τις καλύτερες επιδόσεις. Δεν θέλω να σχολιάσω ή να κρίνω την ιδιωτική εκπαίδευση που επιτελεί τον δικό της ρόλο και προβλέπεται να υπάρχει. Όταν όμως εκεί μπορεί να υπάρχουν διαδικασίες που προάγουν την αριστεία, γιατί δεν θέλουμε κάτι ανάλογο και στο δημόσιο σχολείο;». Συνέχισε λέγοντας ότι «όσοι αντιστρατεύονται την αξιολόγηση στη δημόσια εκπαίδευση, θα πρέπει να συνειδητοποιούν ότι είναι σαν να καταδικάζουν το δημόσιο σχολείο σε έναν υποδεέστερο ρόλο».

Αντίθετη άποψη με τον υπουργό Παιδείας έχουν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι εδώ και καιρό διαμαρτύρονται για την εφαρμογή του θεσμού και καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς επανέλαβαν για άλλη μια φορά στον «Φ» πως ο θεσμός έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, τα οποία φαίνεται να μην γίνονται αντιληπτά από το υπουργείο Παιδείας. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, υπάρχει μεγάλη απόσταση από αυτά που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί φορείς από αυτά που δηλώνει το υπουργείο. Κάνοντας λόγο για θεσμό, ο οποίος δεν έχει καν πετύχει τους αρχικούς του στόχους, όπως η μείωση του άγχους, της πίεσης και της παραπαιδείας –αντιθέτως έχουν αυξηθεί– ο κ. Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε ότι τουλάχιστον έπρεπε να καταργηθεί η εξέταση του Ιανουαρίου και να μην επεκταθεί ο θεσμός στα Γυμνάσια και δη, στην πρώτη του τάξη. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ εστίασε στην απώλεια σημαντικού διδακτικού χρόνου και στην υπερβολή που υπάρχει με τις τρεις εξετάσεις στις οποίες καλούνται να παρακαθήσουν οι τελειόφοιτοι μαθητές και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. 

Για καταστροφική διαδικασία με θύματα όλους τους μαθητές (άριστους και μη) έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Αλέξανδρος Παχίτης. Ο επικεφαλής του μαθητικού κινήματος επεσήμανε ότι θέση της ΠΣΕΜ παραμένει η κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων, ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί εκ νέου η συμμετοχή σε έναν ουσιαστικό διάλογο για το θέμα με το υπουργείο Παιδείας.

Από πλευράς γονέων, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας, Χαράλαμπος Διονυσίου, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή τρέχει μια διαδικασία στα σχολεία ενόψει της έναρξης των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου, και καλό θα ήταν τα παιδιά να συνεχίσουν την προετοιμασία τους χωρίς επιπρόσθετο άγχος. Όπως ανέφερε ο κ. Διονυσίου, η Συνομοσπονδία, η οποία εδώ και καιρό έχει επισημάνει προβλήματα του θεσμού, τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ενδιάμεσης εξέτασης (του πρώτου τετραμήνου) και σίγουρα κατά της αδικίας και της θυματοποίησης μαθητών. Παράλληλα, οι γονείς αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από το όλο ζήτημα από τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς υπάρχει πρόθεση από αρκετούς βουλευτές να ανοίξουν εκ νέου το κεφάλαιο «εξετάσεις τετραμήνων». 

Προδρόμου: Δεν υπάρχει λόγος για άγχος

Ο υπουργός Παιδείας εστίασε και στο θέμα της αυξημένης πίεσης και του άγχους που έχουν οι μαθητές που ρίχνονται σε αυτή τη διαδικασία. Όπως είπε, «μαθητές και μαθήτριες που παρακολουθούν και ακολουθούν τη διδασκαλία στη διάρκεια του τετραμήνου δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να αντιμετωπίζουν τη γραπτή αξιολόγηση στο τέλος ως «μέγα ζήτημα», αφού θα καταγράψει τις επιδόσεις τους και έχει βάρος μόλις 20% στο σύνολο του έτους. Πιθανώς κάποιοι να νιώθουν ότι χρειάζονται πρόσθετη προετοιμασία γι’ αυτή την αξιολόγηση, αλλά τότε έχουν τον χρόνο για να το κάνουν. Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο άγχος».

Εξήγησε ότι χωρίς την κοινή γραπτή αξιολόγηση τετραμήνων «θα είχαμε και πάλι γραπτές αξιολογήσεις από τους εκπαιδευτικούς τους, ξεχωριστά για κάθε σχολείο, για κάθε τμήμα, όπως είχαμε πάντα. Και εκείνες οι αξιολογήσεις οδηγούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα, σε ένα μέρος της συνολικής αξιολόγησής τους. Τι αλλάζει;». 

Αναφερόμενος στο θέμα της ύλης, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι «τα Αναλυτικά Προγράμματα που εφαρμόζονται είναι φτιαγμένα με τρόπο που να στοχεύουμε σε ”δείκτες επάρκειας” και όχι στην ”κατάκτηση” συγκεκριμένης ποσότητας ύλης». Η ύλη που πρέπει να διδάσκεται και επομένως να αξιολογείται, προβλέπεται από τα Αναλυτικά Προγράμματα. Δεν ορίστηκε ούτε φέτος ούτε πέρσι και πριν δύο χρόνια, τόνισε.

«Όταν ακούω την ΟΕΛΜΕΚ να σχολιάζει και να τοποθετείται επικριτικά για εκείνο που θα πρέπει να διδαχτεί και, επομένως, να αξιολογηθεί με εξέταση, διερωτώμαι: Μα δεν είναι εκπαιδευτικοί που καθόρισαν το Αναλυτικό Πρόγραμμα; Δεν είναι άραγε εκπαιδευτικοί εκείνοι που οριοθετούν, οργανώνουν και δίνουν κατευθύνσεις; Οι επιθεωρητές και άλλα στελέχη του υπουργείου; Εκπαιδευτικοί είναι! Γιατί θα πρέπει να κάνουμε άλλου είδους χειρισμό αγνοώντας τους;», ανέφερε ο κ. Προδρόμου. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Μήπως το πήραμε λάθος από την αρχή;

Πριν ακόμα καλά-καλά εφαρμοστεί ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων έγινε τόσος ντόρος γύρω από αυτές, που εκ των πραγμάτων δημιούργησαν άγχος, προβληματισμό, αγωνία. Το τι λέχθηκε δεν περιγράφεται. Σε όλο αυτό το εμπρηστικό σκηνικό που δημιουργήθηκε τότε, μπήκαν όλοι οι φορείς μέσα με μοναδικό –ίσως– στόχο να πείσουν για την ορθότητα των δικών τους θέσεων. Και κάπου εκεί χάθηκε η ουσία στο να εντοπιστούν με σύνεση, ψυχραιμία και λογική τα προβλήματα και οι αδυναμίες, ώστε, αυτά να προβλεφθούν ή και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως, προτού ο θεσμός μπει για τα καλά στο εκπαιδευτικό σύστημα και βραχυκυκλώσει εκπαιδευτικούς και μαθητές. Με γινάτι και απόλυτες θέσεις βελτιώσεις δεν έρχονται. Έστω και την υστάτη, οι αρμόδιοι ας εξετάσουν όσα τους χωρίζουν στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου.