Στην επαρχία Πάφου την αρχή έκανε ο Δήμος Πέγειας, με την τοποθέτηση 10 φωλιών για ανθρωποπούλια, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, από τον Ιούνιο του 2020. Πλέον, η μέθοδος αυτή της αντιμετώπισης των τρωκτικών, αποτελεί συνηθισμένη και ιδιαίτερα δημοφιλή διαδικασία στις πλείστες Τοπικές Αρχές της επαρχίας. Την περίπτωση της Πέγειας ακολούθησαν έκτοτε, μεταξύ άλλων, η Γεροσκήπου, η Χλώρακα και εσχάτως η Στενή, ενώτη σημασία της συγκεκριμένης ενέργειας προωθούν συνεχώς Αρχές και Τμήματα σε όλη την Κύπρο.

Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι η χρήση των ανθρωποπουλιών θεωρείται ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των τρωκτικών. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισαν, Τοπικές Αρχές με τη συνεργασία και υπό την καθοδήγηση των λειτουργών της Θήρας έχουν τοποθετήσει σε κατάλληλα σημεία σε διάφορες περιοχές τους ειδικές φωλιές ανθρωποπουλιών ώστε να αντιμετωπισθεί άμεσα και δραστικά το σοβαρό πρόβλημα με τα τρωκτικά και τις ζημιές που αυτά προκαλούν σε δημόσιους χώρους και περιουσίες.

Ο κοινοτάρχης Χλώρακας, Νικόλας Λιασίδης, μιας από τις κοινότητες που ήδη εφάρμοσαν εδώ και καιρό το μέτρο, τόνισε ότι η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιών εντάσσεται στο πλαίσιο του παγκύπριου προγράμματος εγκατάστασης ανθρωποπουλιών, με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους και τη βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών. «Ένα ζευγάρι ανθρωποπουλιών τρέφεται με 3.000 έως 6.000 τρωκτικά τον χρόνο», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον Δασικό Λειτουργό, Χάρη Νικολάου, τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ακόμη πιο εμφανής η σημασία του ανθρωποπουλιούστη βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών, αφού οι αριθμοί που τα ανθρωποπούλια εξολοθρεύουν δεν μπορούν να επιτευχθούν από κανένα τρωκτικοκτόνο και κανένα χημικό σκεύασμα, ενώ παράλληλα το κόστος και η ζημιά που κάνουν στο περιβάλλον είναι σε όλους γνωστά.

Η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιών εντάσσεται στο πλαίσιο του παγκύπριου προγράμματος εγκατάστασης ανθρωποπουλιών, με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους και τη βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών. Πιλοτικές προσπάθειες εγκατάστασης τεχνητών φωλιών έχουν ήδη γίνει και σε διάφορες άλλες, πλην Πάφου, περιοχές της Κύπρου, με σημαντική επιτυχία. Πολλές περιοχές, οι οποίες στο παρελθόν ταλαιπωρούνταν από τα τρωκτικά, σήμερα χρησιμοποιούν μόνο την τοποθέτηση των τεχνητών φωλιών, μια δράση φιλική προς το περιβάλλον και με σεβασμό στην ανθρώπινη υγεία. Μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί γύρω στις 400 φωλιές και μέσα στην επόμενη περίοδο θα εγκατασταθούν άλλες 100.

Σε αυτό το πλαίσιο, Τοπικές Αρχές με τη συνεργασία και υπό την καθοδήγηση των λειτουργών του Ταμείου Θήρας έχουν τοποθετήσει σε κατάλληλα σημεία σε διάφορες περιοχές τους ειδικές φωλιές ανθρωποπουλιών ώστε να αντιμετωπισθεί άμεσα και δραστικά το σοβαρό πρόβλημα με τα τρωκτικά και τις ζημιές που αυτά προκαλούν σε δημόσιους χώρους και περιουσίες.

Οι τεχνητές φωλιές εξυπηρετούν δύο σκοπούς, εξηγούν οι αρμόδιοι της Θήρας: Κατ’ αρχήν, για να βοηθήσουν τα πουλιά στην εξεύρεση ασφαλισμένων και ικανοποιητικών χώρων φωλιάσματος και κατ’ επέκταση να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη των πληθυσμών τους και στην επιστροφή τους σε χώρους όπου έπαψαν να συναντώνται. Επίσης, βοηθούν στην προώθηση της βιολογικής καταπολέμησης των τρωκτικών, μέθοδος που είναι πιο οικονομική και, το πιο σημαντικό, πιο ασφαλής για την υγεία του ανθρώπου, αφού είναι απαλλαγμένη απόχημικά δηλητήρια και σκευάσματα που εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό.

Το πιο διαδεδομένο είδος κουκουβάγιας

Η διατροφή των ανθρωποπουλιών περιλαμβάνει τρωκτικά, ερπετά, αμφίβια, πουλιά και μικρά θηλαστικά. Από επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές στην Κύπρο ή αλλού, έχει διαπιστωθεί ότι πάνω από το 90% της διατροφής τους αποτελείται από τρωκτικά. Ο αριθμός αυξάνεται κατακόρυφα αν υπάρχουν νεαρά που θα πρέπει να τραφούν. Το ανθρωποπούλι είναι το πιο πλατιά διαδεδομένο είδος κουκουβάγιας στον πλανήτη και συναντάται σε όλες τις ηπείρους εκτός της Ανταρκτικής. Υπάρχουν 35 διαφορετικά υποείδη του είδους σε ολόκληρο τον πλανήτη, που διαφέρουν μορφολογικά στις διαστάσεις σώματος αλλά και στον χρωματισμό. Συμπεριλαμβάνεται στα προστατευόμενα είδη πτηνών του Νόμου που προνοεί για την προστασία και διαχείριση άγριων πτηνών και θηραμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας του 2003.