Αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστούν την κατάσταση με τους μαθητές που δεν μετείχαν στην εξέταση του δεύτερου δοκιμίου των Νέων Ελληνικών Γ’ Λυκείου, μετά τη διαρροή των θεμάτων, έλαβε το υπουργείο Παιδείας, δηλώνοντας έτοιμο να προχωρήσει σε έρευνα για τα τρία σχολεία, από τα οποία έφυγαν οι 257 μαθητές. Την ίδια ώρα, νέο πονοκέφαλο σε μαθητές και γονείς προκαλούν και τα Μαθηματικά και συγκεκριμένα, τα δοκίμια της Β’ και Γ’ Γυμνασίου καθώς και της Γ’ Λυκείου. 

Αναφορικά με την εξέταση των Νέων Ελληνικών για τους τελειόφοιτους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, οι οποίοι αποχώρησαν από τα σχολεία τους την περασμένη Δευτέρα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης δεύτερης σειράς εξετάσεων, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι μαθητές που απουσίαζαν δικαιολογημένα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η εξέταση έγινε κανονικά στις 11:30 π.μ. και σε αυτή συμμετείχαν 6.781 μαθητές σε 63 σχολεία. Επειδή όμως 257 μαθητές αντί να συμμετάσχουν στην εξέταση αποχώρησαν κατά το ενδιάμεσο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κακόβουλης ενέργειας, το υπουργείο Παιδείας αποφασίζει κατά παραχώρηση να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους δικαιολογημένα απόντες και να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εξέταση κατά την προβλεπόμενη δεύτερη σειρά, την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, μαζί με τους 66 μαθητές που απουσίαζαν δικαιολογημένα». 

Εξάλλου, το υπουργείο θα προχωρήσει σε έρευνα για την αποχώρηση αυτών των μαθητών καθώς όπως σημειώνει, οι απουσίες καταγράφονται μόνο σε τρία από τα 63 σχολεία. Κι αυτό για να διαπιστώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, αυτά τα παιδιά αποχώρησαν. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι εκείνο που θέλει να διαπιστώσει είναι το κατά πόσον τα παιδιά έλαβαν οδηγίες αποχώρησης, κι αν ναι, από ποιον/ποιους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κι ενώ ο σάλος για τα Ελληνικά συνεχίζεται, τα δοκίμια των Μαθηματικών βρέθηκαν στο επίκεντρο. Μεγάλος αριθμός μαθητών και γονέων έκαναν λόγο για ιδιαίτερα δύσκολα δοκίμια, τα οποία ήταν αδύνατον να διεκπεραιωθούν στο χρόνο εξέτασης. Ενδιαφέρουσες και αναρτήσεις μαθηματικών, οι οποίοι επεσήμαναν ότι οι ασκήσεις ήταν εντός ύλης, ωστόσο τα δοκίμια δεν ήταν σωστά σταθμισμένα στο χρόνο. 

Την απογοήτευση και το άγχος τους για το πώς θα αξιολογηθούν μοιράστηκαν δημόσια και παιδιά της Γ’ Γυμνασίου, τα οποία για πρώτη φορά φέτος ρίχνονται στη μάχη των τετράμηνων εξετάσεων, επισημαίνοντας στο υπουργείο πως ανέμεναν να τα αντιμετωπίσει με περισσότερη επιείκεια. Όπως λέχθηκε στον «Φ», καθηγητής χρειάστηκε 55 λεπτά να λύσει το δοκίμιο της Γ’ Λυκείου, κάτι που καταδεικνύει ότι το… εγχείρημα των μαθητών ήταν πολύ δύσκολο. Ερωτηθείς ο γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ο οποίος είναι μαθηματικός, ανέφερε στον «Φ» για το δοκίμιο της Γ’ Λυκείου ότι ήταν αυξημένου βαθμού δυσκολίας, με ασκήσεις ιδιαίτερα απαιτητικές όσον αφορά τον χρόνο επίλυσής τους. 

Αναφορικά, με την ανακοίνωση του υπουργείου για τα Νέα Ελληνικά, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι ήταν υποχρέωση του να ανακοινώσει άμεσα ημερομηνία εξέτασης των μαθητών, ωστόσο η ΟΕΛΜΕΚ συνεχίζει να έχει την άποψη ότι η 31η Ιανουαρίου έπρεπε να ήταν μέρα εξέτασης για το σύνολο των τελειόφοιτων μαθητών.