Ήταν συνειδητή η επιλογή για χαμηλούς τόνους, η οποία δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως αδυναμία, τονίζει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, που καταγράφει την πιο περιορισμένη ίσως δράση από όλους τους υποψηφίους για το θρόνο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου.
Είναι δύναμη να κρύβεις τα προσόντα σου για να επιτελείς πιο αποτελεσματικά το έργο σου, όταν αυτό χρειάζεται, σημειώνει στο «Φ» και υπογραμμίζει πως η εξουσία αποκαλύπτει την ποιότητα αυτού που την κατέχει ή τη διαχειρίζεται. Έχει καθαρό λόγο για το ρόλο της Εκκλησίας όπως και των Ιεραρχών.
-Σε περίπτωση ανάδειξης σας στο θρόνο, πώς θα ενεργήσετε ώστε η Εκκλησία να προσεγγίσει περισσότερο τους πολίτες;
-«Αρχή άνδρα δείκνυσι». Είναι ασφαλώς αξίωμα ότι η εξουσία αποκαλύπτει την ποιότητα αυτού που την κατέχει ή τη διαχειρίζεται. Η δική μας προσέγγιση προς την Αρχιερατεία μέχρι σήμερα, την οποία θα διατηρήσουμε και στο μέλλον, χαρακτηρίζεται από επιμονή σε θέσεις αρχών. Από την απαρχή της θητείας μας φροντίσαμε να διοικείται η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας με εντιμότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία, μακριά από φαινόμενα νεποτισμού, διαφθοράς και εξαρτήσεων οι οποίες αποπροσανατολίζουν. Επιχειρήσαμε με επιτυχία την διοικητική αναδιάρθρωση και την οικονομική εξυγίανση τόσο της αρχιερατικής μας επαρχίας όσο και της περιοχής που η Εκκλησία μας εμπιστεύτηκε για διαποίμανση. Μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, η οποία είναι προσφυγοποιημένη και φτωχοποιημένη, δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στη προώθηση του ανθρώπινου προσώπου του θεσμού, της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, της αγάπης προς τον πλησίον. Κυρίως, λειτουργήσαμε και λειτουργούμε με απόλυτη προσήλωση στον βασικό μας στόχο, και δεν θα αποκλίνουμε από αυτόν, που είναι να υπηρετούμε τον πιστό λαό του Θεού, να του γνωρίζουμε τον αληθινό Θεό και να τον βοηθούμε να συνδέεται με Αυτόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχιεπισκοπικές: Τα επιτελεία γονάτισαν στα τηλέφωνα
Όσο η Εκκλησία μεταφέρει ακραιφνή το λόγο του Θεού, ο πιστός λαός, ο οποίος διαθέτει τα αισθητήρια, μπορεί να έρθει πιο κοντά στην Εκκλησία, γιατί ο λόγος του Θεού είναι τόσο απαραίτητος όσο το οξυγόνο για τον άνθρωπο. Μέσα από την διαδικασία προς πνευματικής προαγωγής μπορούμε να διαγνώσουμε προς πραγματικές ανάγκες, προβληματισμούς και αναζητήσεις των ανθρώπων στον τόπο προς και να προς αντιμετωπίσουμε κατάλληλα, με τρόπους και μεθόδους οι οποίοι θα καθορίζονται από προς προαναφερόμενες αρχές, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι δεν είμαστε μόνοι.
-Τι θεωρείτε ότι λείπει από την Εκκλησία ώστε να βελτιωθεί η εικόνα προς τα έξω;
-Θεωρώ ότι ο κόσμος θέλει μια Εκκλησία που να τον αντιλαμβάνεται, να τον κατανοεί, να χαίρεται με τις χαρές του, να τον επιβραβεύει για τις επιτυχίες του και να του παραστέκεται στις ανάγκες και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ακόμα και στην καθημερινότητα. Αυτός ο ρόλος και η συμβολή θα πρέπει να γίνεται από πλευράς Εκκλησίας με διάκριση και με πολλή περίσκεψη. Όταν έχουμε το Θεό Πατέρα, τότε η Εκκλησία είναι για μας η Μάνα μας. Όταν βελτιωθεί ο κάθε ένας μας τότε θα βελτιωθεί και η σύνολη εικόνα. Χρειάζεται ανάληψη ευθυνών και τόλμη για την απόδοση του δικαίου.
-Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η σχέση Πολιτείας-Εκκλησίας;
-Η επιθυμητή σχέση από πλευράς Εκκλησίας θεωρούμε ότι είναι η σχέση της συναλληλίας. Επίσης θεωρούμε ότι ούτε ο παποκαισαρισμός αλλά ούτε και ο καισαροπαπισμός αποτελούν ιδανικά μοντέλα διακυβέρνησης της πολιτείας ή και σχέσεων Εκκλησίας – πολιτείας για την Κύπρου. Η αγαστή συνεργασία για το καλό του κόσμου και του τόπου μέσα από διακριτούς ρόλους, δεν σημαίνει συχνωτισμό ή ταύτιση. Όπου θα υπάρξει διαφορά απόψεων τότε η θέση της Εκκλησίας θα πρέπει να είναι καλά και επιστημονικά τεκμηριωμένη στη βάση του διαλόγου.
-Κάποιοι παρατήρησαν ότι «ο Μητροπολίτης Κυρηνείας γέμισε τον τόπο με αφίσες ωσάν να ήταν πολιτικός». Τι απαντάτε;
-Στην αναφορά σας υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής, δηλαδή η φράση «γέμισε τον τόπο». Οι σχετικές αφίσες, που δεν είναι και του μόνου προς ανάδειξη στο Τριπρόσωπο, έχουν τοποθετηθεί επιλεκτικά μετά από τις 2 Δεκεμβρίου 2022 και θα αφαιρεθούν εγκαίρως. Σίγουρα ο Μητροπολίτης Κυρηνείας δεν είναι πολιτικός, ούτε προσβλέπει να γίνει. Ας αναλάβει ο κάθε ένας τις ευθύνες που του αναλογούν. Ωστόσο, κάποιος ο οποίος αποσκοπεί στην αντικειμενική εξέταση του ζητήματος αυτού θα μπορούσε ευλόγως να διερωτηθεί για ποιούς λόγους δεν τέθηκε ποτέ το ερώτημα ούτε και εκφράστηκε η παρατήρηση ότι «ο τάδε ή ο δείνα Μητροπολίτης περιφέρεται συνεχώς σε τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικές εκπομπές ωσάν να ήταν πολιτικός, στήνει επιτελεία και πραγματοποιεί προεκλογικές συγκεντρώσεις ωσάν να ήταν πολιτικός, παρουσιάζει ντοκυμαντέρ για τη ζωή του και την οικογένειά του, μοιράζει προεκλογικά φυλλάδια σε σπίτια και διευθύνει εκστρατείες τηλεφωνικές για άγρα ψήφων ωσάν να ήταν πολιτικός, πλημμυρίζει ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης με υποσχέσεις και προεκλογικούς λόγους ωσάν να ήταν πολιτικός».
Έτσι απλά για την ιστορία, ας σημειωθεί το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Κυρηνείας είναι ο Ιεράρχης εκείνος ο οποίος κατά την περίοδο πριν την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου δεν μεταχειρίστηκε «μεθόδους πολιτικού» και κατά την περίοδο μετά την κοίμηση του μέχρι τις αρχιεπισκοπικές εκλογές μεταχειρίστηκε «μεθόδους πολιτικού» στον μικρότερο βαθμό, και εν τέλει περιστασιακά κατηγορήθηκε και για αυτό.
Ο Ιεράρχης δεν απαλλάσσεται από τις ευθύνες
-Υπάρχει κάτι που σας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους υποψηφίους ώστε να αποφασίσει ο πολίτης να σας ψηφίσει γι’ αυτό;
-Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας ομολογουμένως συγκαταλέγεται στους πολύ μορφωμένους και καλλιεργημένους Αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Χριστός, ήδη από τη γέννησή του έκρυβε το φως τη θεότητάς του για να μπορούν οι άνθρωποι να τον πλησιάζουν. Έτσι επιτελούσε καλύτερα την αποστολή του. Οι μαθητές του Χριστού, που τον ζούσαν καθημερινά, κατάλαβαν ποιος είναι όταν στη μεταμόρφωσή του, τους αποκάλυψε το φως της θεότητάς του που έκρυβε μέσα του. Είναι δύναμη να κρύβεις τα προσόντα σου για να επιτελείς πιο αποτελεσματικά το έργο σου, όταν αυτό χρειάζεται.
Μέχρι σήμερα προστατεύσαμε τη Μητρόπολή μας, την εκκλησία και περάσαμε μέσα από συμπληγάδες. Ήταν συνειδητή η επιλογή μας να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους, η οποία δεν πρέπει να παρερμηνευθεί ως αδυναμία. Ήταν τακτική που βοήθησε την εξυπηρέτηση των στόχων μας. Ο συνδιασμός της εκπαίδευσής μας στο εξωτερικό, της συσσωρευμένης εμπειρίας μας ως κληρικός στην Κύπρο και στο εξωτερικό, η συμμετοχή μας σε διεθνής οργανισμούς, οι διορθόδοξες και διεκκλησιαστικές μας σχέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και η διαχείριση των ζητημάτων της Μητρόπολής μας με διάκριση, μας επέτρεψαν να παράξουμε ουσιαστικό έργο μέσα στο πλαίσιο μιας Μητρόπολης με σχεδόν μηδαμινές υποδομές. Να σας θυμίσουμε ότι μόλις αναλάβαμε το θρόνο της Κυρηνείας άλλαξε η γεωγραφική της υποδομή και στήριξη που είχε στις ελεύθερες περιοχές. Βρέθηκε εκτός Λευκωσίας, χωρίς υποδομές. Επίσης βρέθηκε χωρίς σταθερά εισοδήματα, με εκτοπισμένο, προσφυγοποιημένο και διεσκορπισμένο το ποίμνιό της, με εκτοπισμένη και προσφυγοποιημένη την ίδια την Μητρόπολη, με αποστέρηση της κανονικής χρήσης των Ιερών Χώρων της Αρχιερατικής Επαρχίας Κυρηνείας, με αποστέρηση πόρων και φτωχοποίηση της Μητρόπολης. Συνεπώς, αυτό το οποίο μας διαφοροποιεί από άλλους Ιεράρχες είναι το γεγονός ότι εμείς κληρονομήσαμε μια Μητρόπολη που δεν βρισκόταν απλά στο «μηδέν» αλλά βυθιζόταν από τα «βαρίδια» και τα κατάλοιπα του παρελθόντος και καταφέραμε όχι μόνο να την απελευθερώσουμε από αυτά αλλά να την καταστήσουμε λειτουργική, δημιουργική, παραγωγική πνευματικά και άλλως πως.
-Θα διαχειρίζεστε ο ίδιος τα οικονομικά της Εκκλησίας ή θα αναθέσετε αυτό το έργο σε ειδικούς και απλώς θα επιβλέπετε;
-Είμαστε οικονόμοι της χάρης του Θεού. Αυτή είναι η «ειδικότητά» μας ως κληρικοί και το κύριο έργο μας για το οποίο ευγνωμονούμε το Θεό, τον ευχαριστούμε και τον δοξάζουμε. Τα οικονομικά πρέπει να τυγχάνουν σωστής διαχείρισης. Υπάρχουν και οι ειδικοί για τον τομέα αυτό. Προέχει όμως, πάνω από όλα, το ανθρώπινο πρόσωπο. Όλα τα υλικά που έχουμε να διαχειριζόμαστε πρέπει να βρίσκονται στην υπηρεσία του ανθρώπου. Η ανάθεση του οποιουδήποτε έργου σε συνεργάτες δεν απαλλάσσει τον Ιεράρχη από τις ευθύνες του τόσο για την επιλογή των συνεργατών όσο και των πράξεών τους.
«Η φρόνηση στους ανθρώπους αξίζει περισσότερο από τ’ άσπρα μαλιά»
-Στην ηλικία των 51-52 θεωρείτε ότι μπορείτε να αναλάβετε τα ηνία της Εκκλησίας της Κύπρου;
-Μέχρι τώρα με τη χάρη του Θεού έχουμε αναλάβει τα «υνία», το άροτρο και εργαστήκαμε ως ο καλός εργάτης του Αμπελώνος του Κυρίου. Αν με τη χάρη του ο Θεός, αλλά πρώτα ο λαός στη βάση της καταστατικής μας διαδικασίας, προκρίνει να βρίσκομαι μέσα στο Τριπρόσωπο, το έργο θα μεγαλώσει. Η διάθεση πάντα υπάρχει. Όσον αφορά στο θέμα της ηλικίας, ο Απόστολος Παύλος αναφέρει στην Α’ προς Τιμόθεο επιστολή του, στο κεφάλαιο 4, στίχοις 10-12, ότι «Κι εμείς γι’ αυτό υπομένουμε κόπους και ονειδισμούς, γιατί στηρίξαμε την ελπίδα μας στον αληθινό Θεό, που είναι σωτήρας όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα των πιστών. Αυτά να παραγγέλλεις και να διδάσκεις. Κανείς να μη σε καταφρονήσει που είσαι ακόμα νέος. Αντίθετα να γίνεις υπόδειγμα για τους πιστούς με το λόγο, με τη συμπεριφορά σου, με την αγάπη, με την πνευματική ζωή, με την πίστη, με την αγνότητα. Ώσπου να έρθω, συγκέντρωσε την προσοχή σου στην ανάγνωση των Γραφών, στις συμβουλές και στη διδασκαλία». Επίσης το βιβλίο της Σοφίας Σολομώντος στην Παλαιά Διαθήκη, στο κεφάλαιο 4, στίχους 8-9, μας διαφωτίζει για αυτό το θέμα: «Αυτό που φέρνει τιμή στα γηρατειά δεν είναι τα πολλά τα χρόνια. Η φρόνηση στους ανθρώπους αξίζει περισσότερο από τ’ άσπρα μαλλιά· κι η άμεμπτη ζωή από τη μεγάλη ηλικία».