Κατά το ήμισυ είναι ικανοποιημένοι οι οργανωμένοι γονείς όσον αφορά στις λύσεις που προτίθεται να δώσει το υπουργείο Παιδείας στο μείζον θέμα των εξετάσεων τετραμήνων. Κι αυτό διότι, δέχθηκαν μεν με ικανοποίηση την πρόθεση για κατάργηση του επίμαχου θεσμού από τη νέα σχολική χρονιά, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τις λύσεις που θα δοθούν για το δεύτερο τετράμηνο που ήδη κυλά στις σχολικές μονάδες, ωστόσο το «απαγορευτικό» της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας για παρέμβαση στα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου, δεν ικανοποιεί.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, ανέφερε στον «Φ» πως σε ό,τι αφορά στο τι θα ισχύσει από του χρόνου επικρατεί ικανοποίηση, επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά έχουμε την παραδοχή του υπουργείου Παιδείας ότι έγιναν λάθη». Ικανοποίηση όμως επικρατεί στους γονείς και για τον χρονικό ορίζοντα που έχει τεθεί από πλευράς Υπουργείου σχετικά με την εξέλιξη του διαλόγου. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, αυτό που αναμένεται είναι όπως μέχρι τα τέλη Απριλίου καταλήξει ο διάλογος Υπουργείου και εταίρων με ολοκληρωμένη πρόταση, το Μάιο να τεθεί ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση και τον Ιούνιο να προκύψει ο νέος νόμος, ώστε όλα να είναι ξεκάθαρα τη νέα σχολική χρονιά. «Χαιρετίζουμε, παράλληλα, και τις ενέργειες που έχουν εξαγγελθεί για το δεύτερο τετράμηνο, με τη μείωση της βαρύτητας των εξετάσεων και της εξεταστέας ύλης, καθώς επίσης και την ανταπόκριση στην ανάγκη να τεθεί ένας μηχανισμός ελέγχου της διαδικασίας της θεματοθέτησης», ανέφερε. Ταυτόχρονα, όμως, αναφέρθηκε και στο πρώτο τετράμηνο λέγοντας πως «εμείς θέλαμε παρέμβαση και στα αποτελέσματα του καθώς τα λάθη που έγιναν τον Ιανουάριο δεν διορθώνονται. Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για κατάργηση τετραμήνων

Υπενθυμίζεται ότι ικανοποιημένοι από την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τον συγκεκριμένο θεσμό από την επόμενη σχολική χρονιά είναι και η ΟΕΛΜΕΚ αλλά και οι μαθητές, σύμφωνα με την τοποθέτηση του προέδρου της ΠΣΕΜ. 

Εξάλλου, για το θέμα αυτό μίλησε χθες ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Κυπριανός Λούης, κάνοντας λόγο για εισηγήσεις του Υπουργείου που αφορούν στο δεύτερο τετράμηνο και δεν μπορεί να έχουν αναδρομική ισχύ. Μιλώντας στον Active, ο κ. Λούης, ανέφερε πως «παραμένει το μοίρασμα των δύο τετραμήνων αλλά θα εφαρμόζονται παιδαγωγικοί όροι αξιολόγησης και λειτουργίας μηχανισμών στην καλύτερη σχέση εκπαιδευτικών και παιδιών». 

Αναφερόμενος στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία ζήτησε το υπουργείο Παιδείας, και η οποία αναφέρει ότι είναι ανεπίτρεπτη η διατάραξη των ήδη αποκρυσταλλωμένων κεκτημένων δικαιωμάτων, αυτό δηλαδή που έχει αποτυπωθεί στην τελική βαθμολογία του κάθε μαθητή, o κ. Λούης σχολίασε και την πιθανότητα αναβαθμολόγησης του πρώτου τετραμήνου εξετάσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Yπ. Παιδείας: Πότε θα είναι έτοιμη η πρόταση για τετράμηνα

Επειδή τίθεται αυτός ο φραγμός, ανέφερε ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας μπήκε στη διαδικασία για διορθωτικά μέτρα στο δεύτερο τετράμηνο και να λειτουργήσει εξισορροπητικά. «Οι μαθητές μέχρι να αφομοιώσουν τα δεδομένα του πρώτου τετραμήνου, συνηθίζουν και είναι πιο αποδοτικοί στο δεύτερο τετράμηνο. Τα μέτρα που θα ληφθούν το δεύτερο τετράμηνο, συντελούν ως εξισορροπητική κίνηση που συμβάλλει στο να απαμβλύνει τα προβλήματα, τα οποία θεωρήθηκε ότι δημιούργησε σε κάποιες κατηγορίες παιδιών», κατέληξε.