«Καταιγιστικά πυρά», μέσω τηλεφωνικών κλήσεων δέχτηκαν χιλιάδες πολίτες κατά τη διάρκεια των εκλογών για ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολίτη, ο οποίος κατήγγειλε στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι μόνο την ημέρα της δεύτερης Κυριακής των εκλογών δέχτηκε επτά τηλεφωνήματα.

Τα τηλεφωνήματα προήλθαν είτε από το επιτελείο είτε από υποστηριχτές ενός εκ των υποψηφίων. 

Κάποιοι από αυτούς που τηλεφωνούσαν δεν ζητούσαν απλώς από τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες αλλά απαιτούσαν από τους ψηφοφόρους να τους ενημερώσουν ως προς το ποιον ψήφισαν και όταν η απάντηση ήταν ότι δεν ψήφισαν ακόμη, τους παρότρυναν να ψηφίσουν συγκεκριμένο υποψήφιο. 

«Οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν τόσο έντονες που υποχρεώθηκα να παρέμβω κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας», ανέφερε στον «Φ» η Επίτροπος.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελίες για μηνύματα από επιτελεία σε ψηφοφόρους

Από τις χιλιάδες των πολιτών που δέχτηκαν τηλεφωνική παρενόχληση, μόνο γύρω στους 50 έκαναν την κίνηση να επικοινωνήσουν με το Γραφείο της Επιτρόπου Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Όπως μας ανέφερε η ίδια, μέχρι χθες το πρωί οι περιπτώσεις υπερέβησαν τις 50 και αφορούσαν μόνο το Σαββατοκύριακο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, ενώ άλλα 25 παράπονα που υπεβλήθησαν, αφορούσαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών αλλά και την περίοδο που προηγήθηκε μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

Η κ. Λοϊζίδου ανέφερε επίσης, πως εκτός από την περίπτωση κατά την οποίαν πολίτης δέχτηκε επτά τηλεφωνικές κλήσεις, υπήρξε και περίπτωση πολίτη ο οποίος δέχτηκε τέσσερα τηλεφωνήματα ενώ άλλοι πολίτες επίσης δέχτηκαν πέραν των δύο κλήσεων.

Παράλληλα, η Επίτροπος ανέφερε στον «Φ», πως πολίτες κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν και μηνύματα στον κινητό τους (sms) με παρότρυνση να ψηφίσουν συγκεκριμένο υποψήφιο. Πολίτες που υπέβαλαν καταγγελίες κάρφωσαν το επιτελείο που τους έστειλε το μήνυμα ή τους τηλεφώνησε, και ήδη το Γραφείο της Επιτρόπου άρχισε να διερευνά τις καταγγελίες. Η κ. Λοϊζίδου ανέφερε στον «Φ» ότι στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί και το κατά πόσον ευσταθούν οι καταγγελίες και αν ναι, τότε θα καταλήξει στις ενδεικνυόμενες αποφάσεις. Σημειώνεται, πως το πρόστιμο που επιβάλλεται, συναρτάται και από το εύρος της παρανομίας, δηλαδή άλλη είναι η απόφαση αν ένα περιστατικό είναι μεμονωμένο και άλλο αν έχουν καταγραφεί εκτεταμένα περιστατικά παραβίασης των δεδομένων των πολιτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράπονα εκλογέων για ενοχλήσεις από κόμματα και επιτελεία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Επίτροπος ανέφερε, πως εντός 80 εκλογικών κέντρων τα οποία επισκέφθηκαν λειτουργοί του Γραφείου της δεν παρατηρήθηκαν προσπάθειες επηρεασμού ούτε και διαπιστώθηκαν οποιαδήποτε φαινόμενα τα οποία συνιστούσαν παραβίαση της νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται, πως κατά τη διάρκεια της πρώτης Κυριακής των εκλογών από το Γραφείο της Επιτρόπου διενεργήθηκαν παγκυπρίως, έλεγχοι συμμόρφωσης σε 90 εκλογικά κέντρα χωρίς να διαπιστωθεί παραβίαση της νομοθεσίας.

Ο έλεγχος αφορούσε ανάμεσα σε άλλα, και την αναφώνηση του αριθμού δελτίου ταυτότητας και προσωπικών δεδομένων που δικαιούνται να κατέχουν οι εκπρόσωποι των πολιτικών συνδυασμών/κομμάτων/υποψηφίων, εντός των εκλογικών κέντρων.