Ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται εντάλματα έρευνας από την Αστυνομία σε δικηγορικά γραφεία φαίνεται να συστήνει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης. Αυτό προκύπτει από 47σελιδο σημείωμα που απέστειλε στο Σώμα και με το οποίο ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας δίνει οδηγίες σε σχέση με την ετοιμασία, έκδοση κι εκτέλεση ενταλμάτων και διαταγμάτων.

Τα όσα υποδεικνύει ο Γενικός Εισαγγελέας φαίνεται να προκύπτουν από πρόσφατες αποφάσεις Δικαστηρίων και σχετική νομολογία. Με βάση, λοιπόν, το εν λόγω σημείωμα που από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου έχει προωθηθεί σε επικεφαλής υπηρεσιών και τμημάτων της Αστυνομίας, εφίσταται προσοχή στις περιπτώσεις νομικών και δικηγορικών εταιρειών. Μεταξύ άλλων, δίδονται οδηγίες στα μέλη της Αστυνομίας ώστε να θέτουν ασφαλιστικές δικλίδες στο ένταλμα, προκειμένου να διαφυλάσσεται το επαγγελματικό και δικηγορικό απόρρητο, στις περιπτώσεις που αυτό σχετίζεται με δικηγορική εταιρεία και δικηγόρους.

Ακόμη, συνιστάται όπως η έκδοση και η εκτέλεση εντάλματος έρευνας σε δικηγορικό γραφείο, να προηγείται οποιασδήποτε άλλης έρευνας. Επιπλέον, οι επικεφαλής της Αστυνομίας, στη βάση πάντα του ίδιου σημειώματος, προτρέπονται να διασφαλίζουν ότι (1) η έρευνα σε δικηγορική εταιρεία θα έχει λογική διάρκεια και (2) δεν θα μετακινούνται χωρίς λόγο ηλεκτρονικά μηχανήματα και άλλα απαραίτητα εργαλεία για την άσκηση της δικηγορικής εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απλήρωτα εντάλματα €21,3 εκατ. – Παραμένει «μαύρη τρύπα»

Επίσης, στη βάση πάντα των σχετικών οδηγιών της Νομικής Υπηρεσίας, κατά την έρευνα σε δικηγορικά γραφεία θα πρέπει να παρευρίσκονται ειδικοί δικανικοί εξεταστές. Τέλος και πάντα σε ό,τι αφορά τις συστάσεις για την αντιμετώπιση δικηγόρων, οι αστυνομικοί εξεταστές υποθέσεων προτρέπονται όπως στον όρκο τους κάνουν ρητή αναφορά στο συγκεκριμένο πρόσωπο που θεωρείται εμπλεκόμενο στη διάπραξη συγκεκριμένων αδικημάτων.

Καθίσταται σαφές και από τις πιο πάνω αναφορές, ότι οι οδηγίες προς την Αστυνομία κάθε άλλο παρά άσχετες είναι με τις έρευνες που αφορούν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο εξέτασης υποθέσεων έχουν εκτελεστεί εντάλματα έρευνας σε δικηγορικά γραφεία. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι δικηγόροι προσέφυγαν δικαστικώς με στόχο να ανατρέψουν ή/και να κηρύξουν άκυρες διαδικασίες που ακολούθησε η Αστυνομία για συλλογή μαρτυρικού υλικού.

Για την ώρα έχουν λάβει την οδό της δικαιοσύνης τρεις υποθέσεις, στις οποίες κατηγορήθηκαν δικηγόροι και/ή νομικές εταιρείες. Στη μια εξ αυτών είχαμε απαλλαγή των κατηγορουμένων (Κακουργιοδικείο Λάρνακας), οι άλλες δυο είναι ορισμένες στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας (βλ. Αλ Τζαζίρα και Σάλεμ), ενώ για την ώρα δεν εισήλθαν σε ακροαματική διαδικασία. Οι άλλες οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία στην Αστυνομία, αφορούν νομοτεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα σε σχέση με την έκδοση ενταλμάτων και διαταγμάτων.