Οι επιπτώσεις των εποχιακών λοιμώξεων αλλά και του κορωνοϊού στην κυπριακή κοινωνία αποτυπώνονται πλήρως στα δεδομένα της μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης του υπουργείου Υγείας. Σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών και συγκεκριμένα από τις 26 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου 2023, 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τους 10 θανάτους να αποδίδονται στη γρίπη και τους υπόλοιπους 41 στον κορωνοϊό.
Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου, «μας δείχνουν ότι καταγράφεται μια πτωτική τάση στις εποχιακές λοιμώξεις», ανέφερε στον «Φ» ο λειτουργός της Μονάδας Χρίστος Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι «μπαίνοντας στο μήνα Μάρτιο, μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι μια φυσιολογική πορεία».
Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, κατά την τελευταία εβδομάδα του 2022, από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2023, είχαν εισαχθεί για νοσηλεία 60 ασθενείς με κορωνοϊό, 49 ασθενείς με γρίπη και 15 με τον ιό RSV. Στις ΜΕΘ το ίδιο χρονικό διάστημα, είχαν εισαχθεί 5 ασθενείς με κορωνοϊό και 5 ασθενείς με γρίπη.
Με την πάροδο των εβδομάδων «και φθάνοντας στον Φεβρουάριο, οι αριθμοί αυτοί αλλάζουν». Συγκεκριμένα, από τις 6 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ είχαν εισαχθεί για νοσηλεία 29 ασθενείς με κορωνοϊό, 37 ασθενείς με γρίπη και 6 με RSV. Σε ΜΕΘ εισήχθησαν 2 ασθενείς με κορωνοϊό.
Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες των νοσηλευόμενων κατά το διάστημα 26/12/2022 – 12/2/2023, το 73% αφορούσε παιδιά μέχρι 14 ετών. 5.4% άτομα από 15 μέχρι 39 ετών, 8.1% άτομα από 40 μέχρι 64 ετών και 13.51% άτομα άνω των 65 ετών, με τα ποσοστά αυτά να φορούν περιστατικά γρίπης. Σε ό,τι αφορά τον ιό RSV, το 66.67% αφορούσε παιδιά μέχρι 4 ετών και το 33.33% άτομα άνω των 65 ετών. Για κορωνοϊό, το 3.45% αφορούσε παιδιά μέχρι 4 ετών, 17.24% άτομα από 15 μέχρι 39 ετών, 17.24% άτομα από 40 μέχρι 64 ετών και 62% άτομα από 65 ετών και άνω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός: Οι δραστικές αλλαγές που επιφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα
Για τα στελέχη της γρίπης που επικράτησαν, ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε ότι «όπως συνήθως συμβαίνει, η αρχή έγινε με την γρίπη Α’ και σιγά σιγά, βλέπουμε ότι την περασμένη εβδομάδα φθάσαμε το 50%-50% γρίπη Α’ και γρίπη Β’».
Για τους θανάτους, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν 10 θάνατοι οι οποίοι αποδόθηκαν στη γρίπη και 41 οι οποίοι αποδόθηκαν στον κορωνοϊό. «Βλέπουμε δηλαδή ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού είναι τετραπλάσιος του αριθμού θανάτων που αποδόθηκαν στη γρίπη».
Για την καταγραφή των περιστατικών κορωνοϊού, γρίπης και RSV, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες τη λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Παρατηρητών Νοσηρότητας. «Στόχος του δικτύου είναι η επιτήρηση των ιών αυτών, ώστε να καθίσταται εφικτή η μελέτη της εποχικότητας και παράλληλα να επιτυγχάνεται η ανίχνευση και έγκαιρη προειδοποίηση ενδεχόμενων επιδημικών εξάρσεων στη χώρα μας. Επιπλέον, τα δεδομένα θα αξιοποιούνται για την λήψη μέτρων δημόσιας υγείας σε πραγματικό χρόνο, καθώς και για τη χάραξη μεσο-μακροπρόθεσμης στρατηγικής δημόσιας υγείας».
Στο δίκτυο, συμμετέχουν εθελοντικά ως γιατροί – παρατηρητές, προσωπικοί γιατροί (ΠΙ) ενηλίκων και παιδιών. Όπως εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους οι 39 αυτοί γιατροί, έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογο τους, γύρω στις 60.000 πολίτες. «Οι γιατροί – παρατηρητές, θα δηλώνουν σε εβδομαδιαία βάση, μέσω του συστήματος πληροφορικής, τον αριθμό των περιστατικών οξείας αναπνευστικής λοίμωξης που διέγνωσαν ενώ θα παραπέμπουν αριθμό ασθενών σε δωρεάν εργαστηριακή εξέταση.