Καταστροφικές είναι η επιπτώσεις της δευτερογενούς δηλητηρίασης που προκαλείται από τα τρωκτικοκτόνα στα αρπακτικά πουλιά σύμφωνα με την BirdLife Cyprus.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή της αναφέρει:

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να προστατέψουμε την άγρια ζωή από τις καταστροφικές επιπτώσεις της δευτερογενούς δηλητηρίασης που προκαλείται από τα τρωκτικοκτόνα.  

Πέρα από τη χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές για προστασία της ανθρώπινης υγείας, τα τρωκτικοκτόνα χρησιμοποιούνται και στη γεωργία για την προστασία των καλλιεργειών από τα τρωκτικά. Ωστόσο, αυτή η πρακτική μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα αρπακτικά πουλιά που τρέφονται με τρωκτικά. Όταν τα πουλιά καταναλώνουν τρωκτικά που έχουν καταναλώσει τρωκτικοκτόνο, το δηλητήριο συσσωρεύεται στο σώμα τους, φτάνοντας συχνά σε θανάσιμα επίπεδα.

Πρόσφατα, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Κρατικό Χημείο βρήκε κατάλοιπα τρωκτικοκτόνων σε δείγματα που λήφθηκαν από αρπακτικά πουλιά που βρέθηκαν νεκρά ή τραυματισμένα, κυρίως κοντά σε δρόμους, σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Αυτό είναι ανησυχητικό και αναδεικνύει την έκταση της δευτεροβαθμιαίας δηλητηρίασης στην άγρια ζωή.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να βοηθήσουμε. Αν βρείτε τραυματισμένο ή νεκρό αρπακτικό πουλί, παρακαλούμε ενημερώστε εμάς ή την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας με ακριβή τοποθεσία και φωτογραφίες, ώστε να γίνει η έγκαιρη συλλογή και εξέταση του πουλιού. Αυτές οι πληροφορίες θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την έκταση της δευτερογενούς δηλητηρίασης στην άγρια ζωή και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της.