Θέματα που απασχολούν μαθητές, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικούς συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στην παρουσία της νέας Υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου. Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν η αξιολόγηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, η συμπεριληπτική εκπαίδευση, οι σχολικές υποδομές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης, η ένταξη των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και η αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση.

Εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας δόθηκαν κάποιες προκαταρκτικές θέσεις, οι οποίες πηγάζουν από το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και ανοίχθηκε ένας διάλογος. «Θεωρώ πως στην πορεία θα έχουμε την ευκαιρία, μέσα από συζητήσεις με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, να δώσουμε λύσεις στα διάφορα ζητήματα που αφορούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα», ανέφερε η κα Μιχαηλίδου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα τετράμηνα που είναι ένα φλέγον και επείγον θέμα. «Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, είμαστε στη διάθεση της νομοθετικής εξουσίας και ειδικότερα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις για το καλό των μαθητών, των φοιτητών και των νέων μας ευρύτερα», δήλωσε η νέα Υπουργός.

Ερωτηθείσα πότε θα ληφθεί απόφαση για το θέμα των τετραμήνων, η κα Μιχαηλίδου ανέφερε: «Για το θέμα των τετραμήνων δεν έχουμε και πολύ χρόνο στη διάθεσή μας. Όπως έχω ήδη δηλώσει, δουλεύουμε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά στη φετινή χρονιά και εντός της εβδομάδας θα έχουμε την πρότασή μας έτοιμη, μετά και από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, την οποία αναμένουμε εντός των ημερών. Το κυριότερο όμως για μας είναι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση σχετικά με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για το πώς δηλαδή θα αξιολογούνται οι μαθητές μας, ανά τάξη, τα επόμενα χρόνια».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια σκέψη, η οποία κινείται πέραν των τετραμήνων, η κα Μιχαηλίδου σημείωσε: «Η πρόθεσή μας είναι να δούμε το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών όχι αποσπασματικά και αποκομμένα από οτιδήποτε άλλο, αλλά πιο σφαιρικά, να συνδεθεί δηλαδή με παιδαγωγικά μέτρα, όπως είναι η αποφόρτιση της ύλης, οι σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και αρκετές άλλες θέσεις που θα συμπεριλάβουμε στην πρότασή μας για την αξιολόγηση των μαθητών».

Κληθείσα να αναφέρει αν για την κατάργηση των τετραμήνων θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση από την Κυβέρνηση και όχι από τα κόμματα, η κα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το Υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση, η οποία θα συζητηθεί και θα καταλήξουμε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν για τα τετράμηνα θα εισαχθεί ένας νέος όρος και αν τελικά θα είναι κάτι άλλο, η κα Μιχαηλίδου είπε: «Αξιολόγηση του μαθητή θα είναι. Κρατάμε τα θετικά της φιλοσοφίας των τετραμήνων, όπως είναι το μοίρασμα της ύλης σε δύο μέρη και πολλά άλλα».

Ερωτηθείσα τέλος για την αναφορά της κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ότι «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχουμε πλάνο αξιολόγησης της σχολικής μονάδας», η κα Μιχαηλίδου ανέφερε: «Ναι, αυτή τη στιγμή είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει πλάνο αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, η Ελλάδα έχει προχωρήσει, και εμείς είμαστε όμως σε τελικό στάδιο διαβούλευσης για το θέμα, οπότε θα είμαστε σε θέση, μέσα στο επόμενο διάστημα, να προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο στη Βουλή, μέσα από τον διάλογο με τους εταίρους μας, πάντα συμφωνημένο που θα αφορά στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας».