Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν κυριολεκτικά «να κόβουν και να ράβουν» στο πλαίσιο του προωθούμενου «περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικού) Νόμου του 2023», ο οποίος στοχεύει να τερματίσει την αναρχία που παρατηρείται με τις εγκαταλελειμμένες ή και άλλες χωρίς συντήρηση οικοδομές, οι οποίες καθίστανται επικίνδυνες όχι μόνο για τους ίδιους τους ενοίκους τους αλλά και για διερχόμενους ή και κατοίκους γειτονικών κτηρίων.

Ενδεικτικά αναφέρεται, πως όποιοι συνεχίσουν την τακτική να μην πληρώνουν για τη στήριξη των οικοδομών τους θα αντιμετωπίζουν δέσμευση και κατάσχεση ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δέσμευση άλλης κινητής περιουσίας, κ.α.).

Οι πιο πάνω πρόνοιες προωθούνται κατόπιν εισηγήσεων εμπλεκομένων στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, λόγω της εμπειρίας πολλών ετών από ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν πληρώνουν όσα τους αναλογούν, όχι μόνο σε κοινόκτητες οικοδομές, που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά και από ιδιοκτήτες των οποίων οι οικοδομές στηρίζονται από Τοπικές Αρχές και αρνούνται να καταβάλουν τα έξοδα στήριξης.

Προνοείται επίσης εκκένωση οικοδομών οι οποίες θα κριθούν επικίνδυνες.

Βεβαίως, όλα αυτά θα ελεγχθούν νομοτεχνικά από τη Νομική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο το οποίο αφορά την τελική διαβούλευση των εμπλεκομένων (προτού το νομοσχέδιο κατατεθεί ενώπιον της Βουλής), σκοπός του νόμου είναι «η ενίσχυση των εργαλείων που διαθέτουν οι αρμόδιες οικοδομικές Αρχές για τη διαχείριση των επικίνδυνων οικοδομών καθώς και η θεσμοθέτηση της περιοδικής επιθεώρησης των οικοδομών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για τις προσφυγικές πολυκατοικίες

Για σκοπούς ενίσχυσης του νομοσχεδίου περιελήφθησαν σε αυτό και τα ακόλουθα:

(α) Περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων που δύναται να λάβει η αρμόδια Αρχή, τόσο για τις επικίνδυνες οικοδομές, όσο και για τις οικοδομές που χρήζουν επισκευής (π.χ. κατεδάφιση, λήψη προσωρινών μέτρων, περίφραξης κ.τ.λ.).

(β) Παροχή δυνατότητας στην αρμόδια Αρχή έκδοσης Διατάγματος Δικαστηρίου με την υποβολή μονομερούς αίτησης (ex parte) για την απομάκρυνση προσώπων, στις περιπτώσεις άρνησης εκκένωσης της επικίνδυνης οικοδομής.

(γ) Δυνατότητα λήψης μέτρων και για τις περιπτώσεις όπου εμφανίζεται κίνδυνος σε τεμάχια γης στα οποία βρίσκεται οικοδομή, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν τυχόν φαινόμενα όπως η κατάρρευση βράχων.

(δ) Επέκταση του μέτρου της επιβολής προστίμου, σε περιπτώσεις εκκένωσης επικίνδυνων οικοδομών που χρήζουν επισκευής, κ.τ.λ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιωάννου: Θα επιδιορθωθούν όλες οι προσφυγικές πολυκατοικίες

(ε) Εισαγωγή πρόνοιας για εγγραφή εμπράγματου βάρους στο κτηματολογικό Μητρώο, έναντι επικίνδυνης οικοδομής, για την οποία η αρμόδια Αρχή εκτελεί εργασίες για τη λήψη μέτρων με βάση το άρθρο 15Β του Νόμου, και τα έξοδα δεν καταβάλλονται από τον ιδιοκτήτη εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

(στ) Εισαγωγή νομοθετικών εργαλείων, αντίστοιχων εκείνων που έχουν εισαχθεί στον περί Εισπράξεως Φόρων Νόμο, για την καταναγκαστική είσπραξη μέσω λήψης δικαστικών μέτρων (δέσμευση και κατάσχεση ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δέσμευση άλλης κινητής περιουσίας, κ.α.) σε περιπτώσεις παράληψης πληρωμής.