Σε υπόθεση βγαλμένη από ταινίες δράσης εξελίχθηκε η περίπτωση του Ισραηλινοαμερικανού καθηγητή, Γκαλ Λουφτ. Ο τελευταίος είχε τεθεί υπό κράτηση από τις κυπριακές Αρχές στις 16 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο 56χρονος που τα έβαλε με την οικογένεια του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και εκζητείται από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ, πλέον είναι φυγόδικος. Είχε αφεθεί ελεύθερος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας με περιοριστικούς όρους, ωστόσο, τους παραβίασε. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι γνωστό πού ακριβώς βρίσκεται.

Μάλιστα, η Αστυνομία Κύπρου έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες και έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Κάτι το οποίο επιβεβαίωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομικής διεύθυνσης Λάρνακας, Χάρης Χατζηγιασεμής.

Ο 56χρονος είχε συλληφθεί (16/2) στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στη βάση ερυθράς αγγελίας της ομοσπονδιακής Αστυνομίας των ΗΠΑ (FBI). Ήταν έτοιμος να ταξιδέψει για το Τελ Αβίβ. Καταζητείτο για φερόμενη υπόθεση εξαγωγής οπλισμού σε Λιβύη και Κίνα μεταξύ των ετών 2015 και 2023.

Μετά από αίτημά του δικηγόρου του στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, το οποίο και θα αποφάσιζε την έκδοσή του ή όχι στις ΗΠΑ, αποφασίστηκε να μείνει ελεύθερους υπό αυστηρούς όρους. Ορίστηκε να καταβάλει ο ίδιος ως εγγύηση ποσό €150.000, να εγγυηθεί αξιόχρεος εγγυητής για άλλες € 250.000 και να παρουσιάζεται στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου (διέμενε στη συγκεκριμένη επαρχία) ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο Λουφτ κατάφερε να εκπληρώσει τους όρους και έμεινε ελεύθερος. Ωστόσο, στις 28 Μαρτίου δεν παρουσιάστηκε στον αστυνομικό σταθμό για να υπογράψει ως όφειλε. Την ίδια ημέρα ο Ελληνοκύπριος δικηγόρος του είχε δηλώσει τον Λουφτ ως ελλείπον πρόσωπο στο ΤΑΕ Πάφου, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για τη ζωή του πελάτη του.

Την επόμενη ημέρα και μετά από έρευνα της Αστυνομίας, εντοπίστηκε το όχημα που χρησιμοποιούσε ο Λουφτ στην Κύπρο για να διακινείται. Ήταν εγκαταλελειμμένο σε περιοχή της Δρομολαξιάς. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι από την Αστυνομία εξετάζεται ακόμη και το σενάριο να έχει εγκαταλείψει τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, μέσω Πύλας.

Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που ο Λουφτ δεν παρουσιάστηκε σε δικάσιμο που είχε ορίσει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στις 3 Απριλίου, δεσμεύτηκαν οι €150.000 που είχε καταβάλει, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία αξίας €250.000 του αξιόχρεου εγγυητή.

Ο Λουφτ προτού εξαφανιστεί είχε εξαπολύσει πυρά κατά της οικογένειας του Πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μέσω του Αμερικανού δικηγόρου του, Ρόμπερτ Ενόχ. Ο τελευταίος ισχυρίστηκε πως ο πελάτης του διώκεται πολιτικά επειδή πριν από τέσσερα χρόνια είχε επιχειρήσει να καταγγείλει στο αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση της Κίνας εταιρεία, CEFC, είχε οικονομικά πάρε δώσε με τον γιο του Προέδρου των ΗΠΑ, Χάντερ, αλλά και τον αδερφό του Τζο Μπάιντεν, Τζιμ. Αμφότεροι, σύμφωνα με την καταγγελία, λάμβαναν μηνιαίως από 100.000 και 65.000 δολάρια, αντίστοιχα. Η κινεζική επιχειρηματική οντότητα που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, είχε δώσει αυτά τα χρήματα με αντάλλαγμα οι Χάντερ και Τζιμ να της δίδουν πληροφορίες από το FBI, στο οποίο είχαν διασυνδέσεις. Οι εν λόγω καταγγελίες είχαν απασχολήσει γνωστά και παραδοσιακά ΜΜΕ των ΗΠΑ, όπως το ειδησεογραφικό δίκτυο FOX News και η εφημερίδα New York Post.

Ο 56χρονος Γκαλ Λουφτ διηύθυνε το Ινστιτούτο για την Ανάλυση της Διεθνούς Ασφάλειας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ενώ ήταν σύμβουλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ενέργειας των ΗΠΑ. Υπηρέτησε στον ισραηλινό στρατό, απ’ όπου αφυπηρέτησε με βαθμό αντισυνταγματάρχη.