Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η νέα Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Φλέγον ζήτημα, οι εξετάσεις τετραμήνων, γύρω από τις οποίες γίνεται έντονος διάλογος το τελευταίο διάστημα ώστε να εξευρεθούν αυτά τα διορθωτικά μέτρα, τα οποία στόχο έχουν το καλό όλων των μαθητών.

Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στη νέα σχολική χρονιά, τόνισε στο philenews, ο Γενικός Γραμματέας  της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας. Είναι αναγκαίο, σημείωσε, να βρεθεί εναλλακτικός  τρόπος αξιολόγησης όλων των μαθητών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ΟΕΛΜΕΚ και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων μέσω κοινής επιστολής που απέστειλαν τόσο στην Υπουργό Παιδείας όσο και στην Επιτροπή Παιδείας, ζητούν κατάργηση της κεντρικής εξέτασης του Ιανουαρίου, ιδίως για τους τελειόφοιτους μαθητές. Σημείωσε δε, πως θα πρέπει να γίνει άμεσα επανακαθορισμός της διδακτέας ύλης με βάση τον διδακτικό χρόνο. «Τα βεβαρημένα αναλυτικά προγράμματα δεν εξυπηρετούν κανένα», ανέφερε.

Μεταξύ των προβλημάτων που προκύπτουν είναι:

  • Μη διαμορφωτική αξιολόγηση
  • Χάσιμο πολύτιμου χρόνου
  • Δυσκολία να εντοπιστούν αδυναμίες και δυνατότητες μαθητών
  • Απώλεια ελεύθερου χρόνου των μαθητών

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, τα μέλη της οργάνωσης έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα την πρώτη τους συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και έχουν συζητηθεί σημαντικά ζητήματα με κύριο αυτό των εξετάσεων τετραμήνων. «Μας άκουσε προσεκτικά και κατανόησε τους προβληματισμούς μας. Μπορώ να πω, ότι η κα Μιχαηλίδου έχει βάλει τα δυο της πόδια σε ένα παπούτσι για να επιλυθούν το συντομότερο τα προβλήματα».

Όσον αφορά στις εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου ο κ. Χατζησάββας επεσήμανε πως σύμφωνα και με τα όσα λέχθηκαν την περασμένη Τρίτη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής  εκ μέρους της  Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και της Υπουργού Παιδείας, είναι δύσκολο να υπάρξει διαφοροποίησης του ποσοστού της αξιολόγησης για το 1ο τετράμηνο.

Ως εκ τούτου, οι αλλαγές θα αφορούν το 2ο τετράμηνο. Συγκεκριμένα, από το 40% που είναι τώρα το ποσοστό αξιολόγησης να μειωθεί στο 20% και το 80% θα αφορά την προφορική αξιολόγηση. «Να βρεθεί άμεση λύση για να εξυπηρετηθούν οι μαθητές», δήλωσε.

Αναφορικά με το αν απαιτείται από τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης να επιδείξουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου τους βαθμούς των εξετάσεων, ο κ. Χατζησάββας επεσήμανε πως όπως αναφέρθηκε και στη Βουλή, οι μαθητές δεν είναι αναγκασμένοι να στείλουν τη βαθμολογία του πρώτου τετραμήνου. «Ωστόσο από κάποια Πανεπιστήμια ενδεχομένως να τα ζητούν», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Χατζησάββας παρουσιάζεται αισιόδοξος για την πορεία του εκπαιδευτικού συστήματος στην Κύπρο, καθώς όπως είπε, η  κα Μιχαηλίδου γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα που έχουν σχέση με το εκπαιδευτικό σύστημα.

Καταλήγοντας δήλωσε πως το χρονοδιάγραμμα, το οποίο έθεσε η κα Μιχαηλίδου για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση, είναι μέχρι το τέλος Μαΐου.