Δύο προτάσεις νόμου οι οποίες αναπόφευκτα θα ρίξουν το Γενικό Σύστημα Υγείας για άλλη μια φορά στον δημόσιο διάλογο και κατά πάσα πιθανότητα στη δίνη των αντιπαραθέσεων έχουν κατατεθεί την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή από το Δημοκρατικό Κόμμα. Η πρώτη πρόταση, την οποία κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πανίκος Λεωνίδου, αφορά τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς που στεγάζονται σε εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία, ενώ η δεύτερη, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, αφορά τον τρόπο με τον οποίο καταβάλλουν τις οφειλές τους στο τμήμα φορολογίας οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας του συστήματος.
Η πρώτη πρόταση φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένη με την δρομολογούμενη ένταξη της πολυκλινικής «Υγεία» στο ΓεΣΥ αφού οι διαμαρτυρίες των εκτός συστήματος γιατρών οι οποίοι στεγάζονται ή/και είναι μέτοχοι στο νοσοκομείο είναι έντονες εδώ και αρκετό καιρό. Οι συγκεκριμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι οι νέοι ιδιοκτήτες του νοσηλευτηρίου έχουν κάθε δικαίωμα να αποφασίσουν την ένταξη της πολυκλινικής στο ΓεΣΥ, ωστόσο θεωρούν ότι θα έπρεπε να τους δοθεί πρώτα πίστωση χρόνου για να προετοιμαστούν και να αναζητήσουν αλλού επαγγελματική στέγη.
Η πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ προνοεί ότι, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα νοσηλευτήριο εντάσσεται στο ΓεΣΥ, οι εκτός συστήματος γιατροί του θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις του για περίοδο 24 μηνών (δύο ετών), από την ημέρα της ένταξης του.
Η παρουσία των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια όμως, είναι ένα θέμα το οποίο απασχόλησε τη δημοσιότητα για ένα ολόκληρο χρόνο (από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι και το καλοκαίρι του 2022), όταν η νομική υπηρεσία είχε γνωματεύσει ότι αυτή η πρακτική, την οποία ακολουθούσε μέχρι τότε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, δηλαδή να στεγάζονται εκτός ΓεΣΥ γιατροί στα νοσοκομεία του συστήματος, ήταν εκτός νόμου. Για αυτό άλλωστε και οι περίπου 25 επηρεαζόμενοι τότε γιατροί, που στεγάζονταν σε νοσοκομεία του συστήματος, υποχρεώθηκαν να αναζητήσουν αλλού στέγη.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλυσίδα ζωής έστησαν Κύπρος και Ισραήλ-Θαύμα για νεφροπαθείς
Για τους 25 εκείνους γιατρούς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ είχε και τότε εκφράσει την πρόθεση του να καταθέσει τη σχετική πρόταση, ωστόσο το θέμα στη συνέχεια θεωρήθηκε λήξαν αφού μετά τις έντονες πιέσεις που είχαν ασκηθεί στον ΟΑΥ από την Ελεγκτική Υπηρεσία αλλά και από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής (της οποίας πρόεδρος είναι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας), ο ΟΑΥ κατόπιν οδηγιών και του τότε υπουργού Υγείας, συμμορφώθηκε στις υποδείξεις του Γενικού Εισαγγελέα και έδωσε εντολή στα νοσοκομεία του ΓεΣΥ να απομακρύνουν τους εκτός συστήματος γιατρούς από τις εγκαταστάσεις τους.
Ως εκ τούτου, η νέα πρόταση που κατατέθηκε τώρα στη Βουλή, αναπόφευκτα θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις, καθώς δεν αποκλείεται στον δημόσιο διάλογο να μπουν, μεταξύ άλλων εμπλεκομένων, και οι 25 γιατροί που υποχρεώθηκαν πριν από μερικούς μήνες να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία στα οποία στεγάζονταν για δεκαετίες.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, αυτή προνοεί ότι ο ΟΑΥ κατά την καταβολή των αποζημιώσεων στους πάροχους υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ, θα παρακρατεί από την αποζημίωση τον βεβαιωμένο φόρο τον οποίο οφείλουν και θα τον καταβάλλει στο Τμήμα Φορολογίας. Η πρόταση του κ. Κουλία δεν φαίνεται βεβαίως να είναι άσχετη με τις κατά καιρούς συζητήσεις για ενδεχόμενο φοροδιαφυγής από πλευράς των γιατρών. Για αυτό άλλωστε και αναμένεται ότι η συζήτηση της μάλλον θα προκαλέσει εκ νέου αντιπαραθέσεις και διαφωνίες από πλευράς κάποιων εκ των πάροχων υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ.