Η αποστολή εκκένωσης των Κυπρίων που είχαν εγκλωβιστεί στο Χαρτούμ ολοκληρώθηκε με επιτυχία αφού έφτασαν στο νησί οι Κύπριοι υπήκοοι και ο επίτιμος πρόξενος στο Σουδάν. Παρά τις πρακτικές αδυναμίες που είχε να αντιμετωπίσει η Κύπρος, λόγω του ότι δεν έχει τα δικά της μέσα, κατάφερε να κινηθεί επιτυχώς σε διπλωματικό επίπεδο και να εξασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των Κυπρίων μέσω άλλων χωρών. 

Χθες, με πτήση της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, έφτασε στην Κύπρο ο πρόξενος της Κύπρου στο Χαρτούμ Δρ. Ταρίγκ Μοχιελντίν και τα μέλη της οικογένειάς του. Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκε ο διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων Πρέσβης Όμηρος Μαυρομμάτης και η Επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων Πρέσβειρα Κούλα Σοφιανού. 

Την Τετάρτη αφίχθηκε και ο τελευταίος Κύπριος υπήκοος αεροπορικώς, από το Σουδάν. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρου Γκότση είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ροή της επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών. Αναμένεται και η άφιξη επτά ατόμων τα οποία ταξιδεύουν προς την Αίγυπτο οδικώς, ανέφερε. Υπάρχουν ακόμη επτά άτομα, Κυπριακής καταγωγής, τα οποία ταξιδεύουν προς την Αίγυπτο οδικώς και με τα οποία υπάρχει επικοινωνία.

Ο κ. Γκότσης είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ροή της επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών από το Σουδάν επισημαίνοντας και τη συμβολή της Κύπρου στην προσπάθεια αυτή. Ερωτηθείς για το πόσες πτήσεις αναμένονται την Πέμπτη, σημείωσε ότι η κατάσταση επί του εδάφους, στο Σουδάν, είναι ασταθής και αλλάζουν τα δεδομένα. Ο κ. Γκότσης σημείωσε ακόμη ότι, ο κόσμος πρέπει να φτάσει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια του Χαρτούμ, για να μπορέσει να φύγει από τη χώρα αεροπορικώς.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι μόνο Βρετανοί πολίτες που αφικνούνται με τις πτήσεις αλλά και πολίτες άλλων χωρών, όπως Αμερικανοί, Καναδοί, Αυστραλοί και άλλοι.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας της στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο για «τις εξαιρετικές προσπάθειές τους» να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών, από το Σουδάν. Σε ανάρτηση στο twitter, η κ. Φίσερ αναφέρει «είμαστε βαθιά ευγνώμονες» στους εταίρους τους, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, «για τις εξαιρετικές προσπάθειές τους να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, από το Σουδάν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγώνας δρόμου για να σωθούν οι Κύπριοι στο Σουδάν

Σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη η δράση, σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Κύπρου και τη Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία, «για την υποστήριξη των πολιτών μας».

Η Κυπριακή Δημοκρατία πέραν της αναζήτησης συνδρομής από ξένες χώρες για την εκκένωση δικών της πολιτών είχε προσφέρει βοήθεια και σε άλλες χώρες προκειμένου που είχαν στήσει γέφυρες μεταφοράς των δικών τους πολιτών εκτός Σουδάν. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είχε τονίσει την Τετάρτη στη διάρκεια δηλώσεών του ότι η Κύπρος παραμένει στη διάθεση φίλων χωρών για απομάκρυνση υπηκόων τους από το Σουδάν και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ασφαλής λιμένας στην περιοχή.

Ο κ. Κόμπος ευχαρίστησε τους ομολόγους του της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, καθώς επίσης και τον Ύπατο Εκπρόσωπο ΕΕ Josep Borrell για τη συνεργασία τους και τόνισε ότι «η χώρα μας, λόγω της θέσης της αλλά και των υποδομών της, μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις κρίσης, όπως έπραξε και το 2006 με την απομάκρυνση αμάχων από το Λίβανο». Σε ερώτηση κατά πόσον γνωρίζουμε ως Κύπρος αν θα χρειαστεί να διεκπεραιωθούν και άλλες πτήσεις με ξένους υπηκόους προς τη χώρα μας, απάντησε ότι εμείς είμαστε στη διάθεση φίλων χωρών, που προσπαθούν να προχωρήσουν σε εκκένωση πολιτών τους ή και πολιτών τρίτων χωρών, όμως αυτό εξαρτάται και από την κατάσταση επί του εδάφους.

Δηλαδή, εξήγησε, κατά πόσον η προσωρινή κατάπαυση του πυρός είναι ουσιαστική και τηρείται. «Άρα τίθενται και θέματα ασφάλειας και θέματα που σχετίζονται με το πόσο τα άτομα που θέλουν να απομακρυνθούν μπορούν να μεταβούν στα σημεία εκκένωσης», ανέφερε. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, η πιο ασφαλής τοποθέτηση είναι ότι μπορούμε να κινηθούμε ανάλογα με τα δεδομένα μέχρι τις επόμενες ώρες.