Η Κύπρος λόγω της θέσης και των υποδομών της αποτελεί ασφαλή λιμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και είναι μια ζωντανή γέφυρα και ένας ασφαλής σταθμός διαμετακόμισης αμάχων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος προσθέτοντας πως η Δημοκρατία θα συνεχίσει την προσπάθεια εκκένωσης αμάχων από το Σουδάν μέχρι την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Σε δηλώσεις, ύστερα από διυπουργική σύσκεψη της οποίας προήδρευσε το απόγευμα, στο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) «Ζήνων» στη Λάρνακα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα συνεδρίασε η Ειδική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων που απαρτίζεται από τους Υπουργούς Αμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ενώ συμμετείχε και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων».

«Κατά τη συνάντηση προβήκαμε σε μια ανασκόπηση της κατάστασης όπως αυτή προκύπτει από την ενεργοποίηση του Σχεδίου Εστία στις 25 Απριλίου», είπε.

Πρόσθεσε ότι «σε ότι αφορά την κατάσταση επί του εδάφους στο Σουδάν, υπήρξε μια επέκταση της εκεχειρίας την οποία καλωσορίζουμε. Ταυτόχρονα η κατάσταση δεν παύει να είναι ανησυχητική και αυτό επηρεάζει την περιφερειακή σταθερότητα στην περιοχή».

Ως εκ τούτου, συνέχισε, αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων.

«Οι υπηρεσίες μας στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα να διεκπεραιώσουν το πολυσύνθετο αυτό έργο», είπε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι «έχουμε ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουμε και μέσω του Εθνικού Σχεδίου Εστία παρέχουμε ανθρωπιστική, προξενική και ιατρική βοήθεια στους εκκενωθέντες αμάχους από το Σουδάν που φτάνουν στην Κύπρο. Στο Κέντρο «Ζήνων» δηλώνουν παρούσες όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του κράτους καθώς και εθελοντές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο κ. Κόμπος εξέφρασε ευχαριστίες σε «όλο αυτό τον κόσμο που εργάζεται τις τελευταίες μέρες χωρίς διάλειμμα, χωρίς ξεκούραση και έχουν προσφέρει μια απίστευτη υπηρεσία στην Κυπριακή Δημοκρατία εξυπηρετώντας όλο αυτό τον κόσμο που φτάνει στον τόπο μας. Εκ μέρους της κυβέρνησης τους εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες».

Αναφερόμενος στα στοιχεία που έχουν προκύψει από την απομάκρυνση αμάχων από το Σουδάν, ο Υπουργός είπε πως «μέχρι τώρα έχουν αφιχθεί 1.560 άτομα και αναχώρησαν 1.043.  Οι 1.560 αφιχθέντες προέρχονται από 13 διαφορετικές χώρες» είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα 28 Απριλίου, αφίχθηκαν 4 πτήσεις ενώ  αναμένονται και άλλες».

Είπε ακόμα ότι «από τις 25 Απριλίου μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 13 πτήσεις. Υπάρχει πληροφόρηση ότι αυτή η ροή θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες μέρες». 

Όσον αφορά την απομάκρυνση Κυπρίων πολιτών και μελών των οικογενειών τους, ο Υπουργός είπε πως «15 άτομα βρίσκονται σε ασφαλή έδαφος, οι δεκατέσσερεις  από αυτούς είναι στην Κύπρο και ένα άτομο στην Ελλάδα. Αναφορικά με τα επτά άτομα που ταξίδευαν οδικώς στην Αίγυπτο, πέντε από αυτά έχουν φτάσει στην Αίγυπτο με ασφάλεια, ενώ οι υπόλοιποι δύο βρίσκονται κοντά στα σύνορα και η Πρεσβεία μας στο Κάιρο αναμένει να τους παραλάβει όταν περάσουν».

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε κάτι που «αποδεικνύεται» όπως είπε, δηλαδή ότι «η Κύπρος λόγω της θέσης της, αλλά και των υποδομών της αποτελεί ασφαλή λιμένα στην περιοχή μας. Είναι μια ζωντανή γέφυρα και ένας ασφαλής σταθμός διαμετακόμισης αμάχων» είπε.

Αυτό, συνέχισε «έπραξε στο παρελθόν, το 2006 σε σχέση με το Λίβανο.  Αυτό πράττουμε και τώρα και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η πολύ σημαντική επιχείρηση».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, εκπρόσωποι του ΚΣΕΔ, της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, της Υπηρεσίας Υγείας Ασθενοφόρων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Αμυνας, της Πολιτικής Υπηρεσίας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΚΥΠΕ