Το φαινόμενο της έλλειψης νοσηλευτών αλλά και άλλων επαγγελματιών Υγείας είναι παγκόσμιο, ανέφεραν μιλώντας στον «Φ» ο διευθυντής νοσηλευτικών υπηρεσιών Ευαγόρας Ταμπούρης και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών Γιάννης Λεοντίου. 

«Στον κόσμο γενικά, υπάρχει και το φαινόμενο κάποιοι να σπουδάζουν νοσηλευτές ή να αποφοιτούν από σχολές άλλων επαγγελμάτων υγείας αλλά στη συνέχεια να μην ασκούν το επάγγελμα» ανέφερε μάλιστα ο κ. Ταμπούρης, προσθέτοντας ότι «παρατηρούμε και στην Κύπρο κάποιες αλλαγές και πρέπει να πούμε ότι και στα κρατικά νοσοκομεία έχουμε αυτό το διάστημα και αρκετές αφυπηρετήσεις νοσηλευτών ενώ έχουμε και περιπτώσεις, ίσως λίγες αλλά υπάρχουν, που νοσηλευτές εγκαταλείπουν το δημόσιο για να εργοδοτηθούν σε άλλες ιδιωτικές δομές».

Ως υπουργείο Υγείας, είπε, «βρισκόμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία μας, για ενημέρωση μαθητών ώστε να επιλέξουν για τις σπουδές τους τις νοσηλευτικές σχολές». Η προσπάθεια, είπε, «γίνεται τόσο για τη γενική νοσηλευτική όσο και για τη νοσηλευτική ψυχικής υγείας αλλά και για τις μαίες». Σύντομα πρόσθεσε, «θα ετοιμάσουμε και ένα σχετικό φιλμάκι με σκοπό ακριβώς την προώθηση της προσπάθειας μας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιτήσεις στο υπουργείο Υγείας για 28 νέα νοσηλευτήρια

«Αν κάνουμε μια εκτίμηση με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα μπροστά μας», ανέφερε από πλευράς του ο  Γιάννης Λεοντίου, «μπορούμε να πούμε ότι λαμβανομένων υπόψη και των αφυπηρετήσεων, θα χρειαστούμε την επόμενη τριετία γύρω στους 1000 νέους νοσηλευτές για να καλύψουμε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» και πρόσθεσε ότι ο ΠΑΣΥΝΜ «συμμετέχει στην προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, στηρίζει την προσπάθεια και έχει ήδη προχωρήσει και σε ενημέρωση μαθητών».

Πρέπει, είπε ο κ. Λεοντίου, «να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος θα καταγράφει τα δεδομένα αλλά και τις αναμενόμενες ανάγκες και από εκεί και πέρα πρέπει να ενδυναμωθεί και ο ρόλος των νοσηλευτών». Γνωρίζουμε ήδη ότι στην Κύπρο «αντιστοιχούν 6 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους αναλογία που είναι πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ», σημείωσε. «Πρέπει λοιπόν να δεσμευτούμε για μια δεκαετία δράσης που να ξεκινά με επενδύσεις στη νοσηλευτική και μαιευτική εκπαίδευση, στις θέσεις εργασίας και στην ηγεσία. Λαμβάνοντας υπόψη και τα «διδάγματα» από την πανδημία, αν δεν υπάρξει δραστική υιοθέτηση πολιτικών και πρακτικών με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μας, δεν θα επιτύχουμε τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) των Ηνωμένων Εθνών ούτε και τους στόχους της πολιτικής «Υγεία για Όλους» στον 21ο αιώνα».