Ημερομηνία σημαντική η 25η Ιουλίου 2023. Η Κύπρος αποκτά πρόσβαση στην μεγαλύτερη ίσως τράπεζα πληροφοριών στον κόσμο, με στόχο οι πολίτες της να νοιώθουν πιο ασφαλείς. Μετά από προσπάθειες δεκαετιών και αφού η χώρα μας αξιολογήθηκε θετικά, θα αποκτήσει πρόσβαση στο Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών Σένγκεν, κάτι που σημαίνει ότι στοιχεία 90 εκατ. πολιτών θα δοθούν στις αρχές ασφαλείας.

Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων της ΕΕ, όπως εξηγεί στον «Φ» ο Αστυνόμος Α’ Χάρης Φιλιππίδης αν. διευθυντής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, θα βοηθήσει στην παράνομη μετανάστευση, θα κτυπηθεί το διεθνές έγκλημα, θα εντοπίζονται οι απατεώνες πιο εύκολα, θα αποτρέπει τη γονική απαγωγή παιδιών, ή θα εντοπίζονται εξαφανισθέντες. Τώρα δεν θα μπορεί να ξεφεύγει κάποιος που διέπραξε έγκλημα στην Κύπρο, ενώ σε πραγματικό χρόνο όταν ένας καταζητείται σε μια χώρα θα το γνωρίζουν οι αρχές εδώ και δεν θα χρειάζονται τα διαδικαστικά που ήταν χρονοβόρα και επέτρεπαν στο δράστη να εξαφανιστεί.Τι σημαίνει για τον Κύπριο πολίτη αυτή η αλλαγή και πώς θα ενισχυθεί η ασφάλεια του,  τα εξηγεί όλα στη συνέντευξη στο «Φ» με παραδείγματα.

– Ποια ήταν η πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι να φτάσουμε στην πλήρη ένταξη στον ενιαίο χώρο Schengen.

– Η 25η Ιουλίου 2023 θα είναι μία ιστορική ημερομηνία για την χώρα μας, αφού η απόκτηση πρόσβασης στο Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών (SIS), αποτελεί έναν από τους κύριους βραχυπρόθεσμούς στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την ένταξη μας στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2004. Από τότε, άρχισε η προετοιμασία όλων των αρμοδίων υπουργείων, άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών και της Αστυνομίας, με στόχο την πλήρη ένταξη μας στον ενιαίο χώρο Schengen. 

Οι προσπάθειες της χώρας μας, εντατικοποιήθηκαν το έτος 2019, οπόταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέβαλε Δήλωση Ετοιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αξιολογηθεί σε όλους τους τομείς Schengen. Από τότε, μέχρι σήμερα έχουμε αξιολογηθεί με επιτυχία στους πέντε από τους έξι τομείς, ως εξής: (α) Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, (β) Αστυνομική Συνεργασία, (γ) Εξωτερικά Σύνορα, (δ) Επιστροφές και (ε) Θεωρήσεις /Προξενεία. Για την επιτυχή ολοκλήρωση των Αξιολογήσεων Schengen, απομένει η διενέργεια της τελευταίας αξιολόγησης, αυτής του τομέα SIS /SIRENE, η οποία είναι ορισμένη για τον προσεχή Σεπτέμβριο. 

-Τι είναι το Σύστημα Πληροφοριών Schengen (Schengen Information System – SIS) και για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε;

– Το Σύστημα πληροφοριών Σένγκεν είναι εργαλείο αστυνομικής συνεργασίας, το οποίο εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη του, εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τις μεγαλύτερες ανά το παγκόσμιο. Περιέχει πέραν των 90 εκατομμυρίων πληροφορίες, οι σημαντικότερες από τις οποίες, αφορούν καταζητούμενα πρόσωπα, επικίνδυνους εγκληματίες, υπόπτους τρομοκρατίας, ελλείποντα /αγνοούμενα πρόσωπα, ελλείποντες ανήλικους, κλοπιμαία αυτοκίνητα, κλοπιμαία ή απολεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα,  πληροφορίες για παράτυπη μετανάστευση, κ.α. Επίσης, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες εντοπισμού του δράστη(ων), σε υποθέσεις κατά περιουσίας, και την επανάκτηση της περιουσίας που κλάπηκε. 

Μέσω της αξιοποίησης του εργαλείου αυτού, ενισχύονται οι έλεγχοι που διενεργούνται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αφού το SIS θα περιέχει δεδομένα για παραποιημένα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών εγγράφων και των θεωρήσεων. Ειδικότερα, επιτυγχάνεται η διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, αφού σε αυτό καταχωρούνται πληροφορίες σε σχέση με τις αποφάσεις επιστροφής, ενώ η νέα έκδοση του Συστήματος (SIS Recast), εμπεριέχει νέα βελτιωμένα εργαλεία για την καλύτερη ταυτοποίηση των υπηκόων Τρίτων Χωρών (με σκοπό την άρνηση εισόδου ή διαμονής ή την εξακρίβωση κατά πόσο συνιστούν κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια). Το SIS επιτρέπει στις Αρχές να αναζητούν και να επαληθεύουν, με τη χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων, εάν οι υπήκοοι Τρίτων Χωρών που ελέγχονται, έχουν δικαίωμα εισόδου ή διαμονής στην ΕΕ.  

 

 

Εξίσου σημαντική είναι και η δυνατότητα που παρέχει σε σχέση με την προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων των συνανθρώπων μας. Οι κατηγορίες καταχωρίσεων για παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο απαγωγής και για ευάλωτα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο, αποτελούν πλέον μέρος του SIS. Οι προειδοποιήσεις αυτές συμβάλλουν στην αποτροπή των γονικών απαγωγών παιδιών και της παράνομης μετακίνησής τους στο εξωτερικό, καθώς τα διατάγματα κηδεμονίας, θα βρίσκονται στο SIS και ως εκ τούτου, θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις Εθνικές Αρχές.

-Ποια είναι η προστιθέμενη αξία του SIS για την χώρα μας, και τι σημαίνει στην πράξη η απόκτησή του;

– Όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, το Σύστημα Πληροφοριών Schengen, θα αποτελέσει το πλέον ισχυρό όπλο στον καθημερινό αγώνα της Αστυνομίας και των υπολοίπων Αρχών Επιβολής του Νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Τμήμα Τελωνείων, Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης και Έφορος Φορολογίας). Η αμεσότητα και η ταχύτητα, με την οποία μία πληροφορία φτάνει, από τις αρμόδιες Αρχές του ενός κράτους, στις αντίστοιχες Αρχές του άλλου κράτους, χωρίς την παρέμβαση οποιουδήποτε άλλου φορέα, συνδράμει καθοριστικά στην καταπολέμηση του εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.

Το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, θέτει επιτέλους την Κυπριακή Δημοκρατία, στο ίδιο σκαλί με τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη της ΕΕ, στον τομέα της Αστυνομικής Συνεργασίας, αφού το SIS, έχει προτεραιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου συστήματος πληροφοριών που χρησιμοποιείται στην Ένωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακόμα ένας πολύ σημαντικός λόγος, που η πρόσβασή μας στο SIS, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και φέρει προστιθέμενη αξία στη χώρα μας, είναι οι αυξημένες δυνατότητες που προσφέρει σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αφού είναι γνωστές οι ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα αυτό στην πατρίδα μας. Με την χρήση του SIS, και συγκεκριμένα με την καταχώρηση των αποφάσεων  απαγόρευσης εισόδου /επιστροφών, επιτυγχάνεται η παρεμπόδιση, αλλά και η αποθάρρυνση της παράτυπης μετανάστευσης. Ως εκ τούτου, θα καταπολεμηθεί και το φαινόμενο επανεισδοχής των ιδίων προσώπων, υπηκόων Τρίτων Χωρών, στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημαντική παράμετρο αποτελεί το γεγονός ότι, ο έλεγχος προσώπου στο SIS θα γίνεται και μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων, με αποτέλεσμα την αποτροπή του δράστη από του να επιτυγχάνει είσοδο στην χώρα μας, με αλλαγή των στοιχείων του.    

-Τί γίνεται τώρα στη χώρα μας υπάρχει κενό στην ασφάλεια μέχρι την απόκτηση του συστήματος;

– Καταρχήν, θέλω να σας ευχαριστήσω για την ερώτησή σας. Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη. Σήμερα, δεν υπάρχει κενό στην ασφάλεια στον τόπο μας. Απεναντίας, ως Αστυνομία κάνουμε πολλά στον τομέα της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, τα οποία δεν είναι ορατά στους πολίτες ή κοινώς γνωστά. Να πω ότι, στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε πλήρως τα εργαλεία / υπηρεσίες που παρέχει στα κράτη μέλη της, η Europol, καθώς και η Interpol. Για παράδειγμα, από το 2019, έχουμε μόνιμα απεσπασμένους στην χώρα μας εμπειρογνώμονες της Europol (γνωστοί και ως Guest Officers), οι οποίοι παρέχουν πολύτιμη βοήθεια με την παροχή εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ελέγχου παράτυπων μεταναστών. Κατά τον ίδιο τρόπο, έχουμε και ειδικούς από τον Οργανισμό FRONTEX, οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι στα αεροδρόμια μας, παρέχοντας παρόμοιες υπηρεσίες. Παράλληλα, στους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής, έχει δοθεί απευθείας πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της Europol και της Interpol, για άμεση χρήση και αξιοποίηση σε πραγματικό χρόνο των διαθέσιμων πληροφοριών των Οργανισμών αυτών.

Εξ’ άλλου, δεν είναι καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι, τόσο η Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, κ. Catherine De Bolle, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας της Interpol, κ. Jürgen Stock, σε δημόσιες δηλώσεις τους ανέφεραν πως η Αστυνομία Κύπρου αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εταίρο τους και πως η εγκληματικότητα στην Κύπρο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με άλλες χώρες. Όπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ο ισχυρός άντρας της Διεθνούς Αστυνομίας (Interpol), «η συνεργασία της Interpol με την Αστυνομία Κύπρου αποτελεί μία από τις καλύτερες στην παγκόσμια αστυνομική κοινότητα και το Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου αποτελεί πρότυπο για πολλές χώρες στον κόσμο». Από την άλλη, η Διευθύντρια της Europol επεσήμανε ότι «η Κύπρος απολαμβάνει τον χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας ανάμεσα σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. Είναι στην πρωτοπορία του αγώνα για αντιμετώπιση των αυξημένων απειλών. Η Κύπρος αποτελεί πολύτιμο και αξιόπιστο εταίρο για την EUROPOL».

Αποκτούμε το πλέον ισχυρό όπλο στην Ευρωπαϊκή Αστυνομική Συνεργασία

-Πως θα επηρεάσει την καθημερινότητα των Κυπρίων, η διασύνδεση της χώρας μας με το Σύστημα Πληροφοριών Schengen;

– Κύριο μήνυμα: Η 25η Ιουλίου θα είναι μία ιστορική ημέρα για την Αστυνομία και κατ’ επέκταση την πατρίδα μας, αφού αποκτούμε το πλέον ισχυρό όπλο στον τομέα της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Συνεργασίας. Η εξέλιξη αυτή, θα έχει ως άμεσο αντίκτυπο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση τόσο του εθνικού, όσο και του διασυνοριακού εγκλήματος, με την υιοθέτηση γρήγορων και ευέλικτων διαδικασιών. Ως εκ τούτου, ο Κύπριος πολίτης και όσοι βρίσκονται στην Κύπρο θα είναι, αλλά και θα νοιώθουν πιο ασφαλείς.

Για να μιλήσω σε απλή γλώσσα και να γίνω πιο κατανοητός, έχω επιλέξει δυο σύντομα παραδείγματα, μέσα από τα οποία, καταδεικνύεται η προστιθέμενη αξία που θα επιφέρει η απόκτηση του SIS.

>Παράδειγμα 1: Σε μία μικρή πόλη της Πολωνίας, η τοπική Αστυνομία εξετάζει μία καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικου. Μετά που έχουν περάσει αρκετές μέρες, οι ανακρίσεις των Πολωνικών Αρχών καταλήγουν στον δράστη του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος. Πρόκειται για έναν Ρουμάνο υπήκοο, 40 χρονών, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Πολωνία. Ο Πολωνός αστυνομικός που διερευνά την υπόθεση, βάζει όλες τις πληροφορίες που έχει στο Σύστημα SIS. Μόλις οι διαθέσιμες πληροφορίες μπουν στο Σύστημα, σε πραγματικό χρόνο (δηλ. σε μερικά δευτερόλεπτα), είναι ορατές σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Κατά τον ίδιο χρόνο, Κύπριος αστυνομικός, ο οποίος ενώ βρίσκεται σε περιπολία στην περιοχή του Αστυνομικού Σταθμού που εργάζεται, ανταποκρίνεται σε ένα επεισόδιο συμπλοκής αρκετών προσώπων. Κατά τη διάρκεια του συνήθη ελέγχου των στοιχείων των εμπλεκόμενων προσώπων, εντοπίζει στο Σύστημα SIS ότι, το πρόσωπο που έχει μπροστά του, είναι το ίδιο πρόσωπο που καταζητείται από τις Πολωνικές Αρχές για το αδίκημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκου. Επίσης, βλέπει ότι στο Σύστημα υπάρχουν και άλλες επιπρόσθετες πληροφορίες για τον ίδιο εγκληματία, τις οποίες συμπεριέλαβε στο SIS η Αστυνομία της Γερμανίας, σχετικά με ένοπλη ληστεία κατά την οποία τραυματίστηκαν πολίτες. Υπάρχει επίσης σημείωση ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα βίαιο και επικίνδυνο πρόσωπο, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και χειρισμού από την Αστυνομία, οπουδήποτε και εάν εντοπιστεί. Το ίδιο πρόσωπο, καταζητείται και από την χώρα του (Ρουμανία), λόγω εμπλοκής του σε μεγάλο αριθμό διαρρήξεων και κλοπών. Η γνώση όλων αυτών των πληροφοριών από το μέλος της Αστυνομίας Κύπρου, του δίδει τη δυνατότητα να τον χειριστεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες και πρωτόκολλα ενεργειών.

Η πιο πάνω περίπτωση, αποτελεί κλασσικό παράδειγμα για την προστιθέμενη αξία που θα επιφέρει η απόκτηση αυτού του ισχυρού όπλου από την Αστυνομία μας. Αναμφίβολα, είναι ένα σημαντικό πολύ-εργαλείο, το οποίο μπορεί και θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο, τόσο για την ενίσχυση της ασφάλειας του νομοταγή πολίτη, αλλά και για την προστασία των ίδιων των αστυνομικών μας, αφού με την ορθή χρήση του, θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο, εάν το πρόσωπο που έχουν απέναντί τους είναι επικίνδυνος για τη σωματική ασφάλεια των ιδίων ή του κοινού. 

Στην πιο πάνω περίπτωση, ένας επικίνδυνος εγκληματίας, με περγαμηνές στο σοβαρό έγκλημα (βιαστής, διαρρήκτης, ληστής, κ.α.) θα συνέχιζε ελεύθερα την παράνομη δράση του και στη χώρα μας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Θα μπορούσε κάλλιστα να μιλούσαμε για ύποπτο τρομοκράτη, ή ύποπτο για τη διάπραξη οικονομικού εγκλήματος, παράτυπο μετανάστη, αιτητή πολιτικού ασύλου σε άλλη χώρα της Ε.Ε., η οποία του απέρριψε το αίτημά του και ήρθε στην Κύπρο για να υποβάλει εκ νέου το ίδιο αίτημα, κτλ. 

Δηλώνετε όταν βρείτε ταξιδιωτικά σας έγγραφα 

>Παράδειγμα 2: Το καλοκαίρι ταξιδεύω αεροπορικώς με την οικογένειά μου, στην Ιταλία για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Να σημειώσω ότι, πριν από δύο εβδομάδες έχασα το διαβατήριο μου, και πήγα στην Αστυνομία της περιοχής που διαμένω, όπου και το δήλωσα. Ευτυχώς, πριν ακόμα ξεκινήσω τη διαδικασία έκδοσης νέου διαβατηρίου, το βρήκα. 

Όλα έτοιμα για το ταξίδι. Ωστόσο, με το που φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Ρώμης, κατά τον διαβατηριακό έλεγχο που έγινε από τον Ιταλό αστυνομικό, εντοπίστηκε στο SIS, ότι το διαβατήριό μου εξακολουθούσε να είναι δηλωμένο ως απολεσθέν. Παρόλο που του εξήγησα τι είχε συμβεί, εντούτοις, ο Ιταλός αστυνομικός έπρεπε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία επιβεβαίωσης των ισχυρισμών μου, με την Αστυνομία Κύπρου (Εθνικό Γραφείο SIRENE), για να μπορέσει να επιτρέψει την είσοδο μου στην χώρα του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί όλη η οικογένεια, η οποία περίμενε αρκετή ώρα, ενώ υπήρχε και ο κίνδυνος να μην μου επιτραπεί τελικά η είσοδος στην Ιταλία και έτσι να αναγκαστώ να επιστρέψω στην Κύπρο. 

Όλη αυτή η ταλαιπωρία, ήταν το αποτέλεσμα του να μην δηλώσω στην Αστυνομία, ότι βρήκα το χαμένο μου διαβατήριο, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες που έβαλε ο αστυνομικός στο Σύστημα για την απώλεια, να συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά που το είχα και πάλι στην κατοχή μου. 

Το πιο πάνω αποτελεί πραγματικό παράδειγμα, το οποίο, βάσει των εμπειριών μας, αναμένουμε να αντιμετωπίσουμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό, με τη διασύνδεση της Κύπρου με το Σύστημα Schengen, στις 25/07/2023. Πιστεύω πως επειδή θα διανύουμε και περίοδο αιχμής, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, θα υπάρξουν αυξημένα τέτοια περιστατικά. Γι’ αυτό, προτρέπω όλους όσους έχασαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα (διαβατήρια ή δελτία ταυτότητας) ή αυτά έχουν κλαπεί, και ακολούθως τα βρήκαν, να πηγαίνουν αμέσως στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό και να δηλώνουν την ανεύρεσή τους, για να γλιτώσουν από την ταλαιπωρία και άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αυτό ισχύει, ιδιαίτερα για τους Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, καθώς και για Κύπριους υπηκόους που διαμένουν μόνιμα σε άλλες χώρες.

24 Κύπριοι αστυνομικοί σε πόστα στο εξωτερικό

Ο Αστυνόμος τονίζει ακόμη:

Κάτι για το οποίο αξίζει να γίνει ειδική αναφορά, είναι ότι από ιδρύσεως της, σήμερα η Κυπριακή Αστυνομία, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μελών που βρίσκονται αποσπασμένα στο εξωτερικό, με κάποια από αυτά να κατέχουν θέσεις σε σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων. Σήμερα, υπηρετούν 24 συνολικά Κύπριοι αστυνομικοί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην έδρα της Europol στη Χάγη, στο Αρχηγείο της Interpol στη Λυών, σε Ευρωπαϊκές αποστολές στη Γεωργία, στον Οργανισμό FRONTEX στη Βαρσοβία, στην Eurojust στην Ολλανδία, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Υπηρεσία (EPPO) στο Λουξεμβούργο, στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Κύπρου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, καθώς και στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Αθήνα. Και όλα αυτά, σε μία περίοδο που το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, σε συνδυασμό με την αύξηση των καθηκόντων /υποχρεώσεων της Αστυνομίας, είναι περισσότερο εμφανές από ποτέ. Ενδεικτικά να πούμε ότι, παρόλες τις συνεχείς προσπάθειες του Αρχηγού Αστυνομίας και της υπόλοιπης ηγεσίας, σήμερα οι κενές θέσεις στο Σώμα είναι πέραν των 700, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα. 

Λέγοντας αυτά, θέλω να τονίσω πως σε ότι έχει να κάνει με τη δημόσια ασφάλεια και τη βελτίωση των υπηρεσιών μας προς τον Κύπριο πολίτη, δεν εφησυχαζόμαστε ούτε και επαναπαυόμαστε. Περιθώρια βελτίωσης σίγουρα υπάρχουν και πάντοτε θα υπάρχουν. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, ακόμα και όταν ένας σύγχρονος Οργανισμός κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει, εάν παραμείνει στάσιμος, οι εξελίξεις θα τον προλάβουν και θα τον προσπεράσουν. Όπως είπα και στην αρχή της συνέντευξης μου, η απόκτηση του Συστήματος Πληροφοριών Schengen νέας γενιάς (SIS Recast), αναμένεται να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια που προσφέρουμε στους πολίτες και να μας καταστήσει σαφώς πιο αποτελεσματικούς.

Η χώρα μας είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένας από τους πιο ασφαλές ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς, τομέας στον οποίο και επενδύουμε. Σκοπός μας είναι όχι μόνο να διατηρήσουμε την Κύπρο ασφαλή, αλλά και να μεγιστοποιήσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης προς τις Αρχές, όλων των πολιτών (τουριστών και μη).