Στα 120 χρόνια ιστορίας των βραβείων Νόμπελ στην Ιατρική, τη Φυσική και τη Χημεία, τα βραβεία απονεμήθηκαν 599 φορές σε άνδρες και 23 φορές σε γυναίκες. Μόνο 22 γυναίκες έχουν κερδίσει Νόμπελ σε αυτούς τους τομείς αφού η Μαρί Κιουρί το κέρδισε δύο φορές, μία φορά στη Φυσική και μία φορά στη Χημεία. Σύμφωνα δε, με επίσημα στοιχεία αρμόδιων ευρωπαϊκών φορέων τα τελευταία χρόνια, προκύπτει ότι σήμερα, μόνο το 30% όλων των ερευνητών του κόσμου είναι γυναίκες. Μόνο το 17,7% των επαγγελματιών IT στην Ευρώπη είναι γυναίκες, μόνο το 8% των γυναικών είναι απόφοιτες στον κλάδο της Μηχανικής και των Κατασκευών και μόνο οι 24 στις 1.000 απόφοιτες Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ΕΕ είναι απόφοιτες Πληροφορικής.
Τα πιο πάνω ενδιαφέροντα στοιχεία γνωστοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Fredrick, το οποίο ασχολείται ενεργά με την εμπλοκή μέσω κατάρτισης κοριτσιών μικρών ηλικιών σε κλάδους STEM, δηλαδή που έχουν να κάνουν με τις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει συχνά δραστηριότητες που απευθύνονται σε κορίτσια διαφόρων ηλικιών, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με αυτούς τους κλάδους, οι οποίοι εδώ και χρόνια θεωρούνται ως ανδροκρατούμενοι. Ήδη, το Πανεπιστήμιο Frederick συχνά διοργανώνει Μέρες STEM για κορίτσια διαφόρων ηλικιών. Η πιο πρόσφατη τέτοια εκδήλωση ήταν στις 6 Μαΐου στο πλαίσιο της οποίας κορίτσια ηλικιών 9 – 12 ετών συμμετείχαν σε εργαστήρια με θεματική τους το χρώμα. Σχεδίασαν αρχιτεκτονικά ένα σπίτι με χρώματα, προγραμμάτισαν ένα ρομπότ στη χώρα των χρωμάτων και είδαν τα χρώματα μέσα από τα μάτια της Χημείας.
Τον ερχόμενο Ιούλιο, θα πραγματοποιηθεί ένα STEM Camp διάρκειας μίας εβδομάδας για κορίτσια ηλικίας 13-16 ετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Γυναίκες διαπρέπουν στην Πληροφορική
- Επ. Ισότητας: Η Κυβέρνηση στηρίζει τη συμμετοχή γυναικών
- Διεθνής ημέρα για τα κορίτσια στις ΤΠΕ
- Μια άλλη «μαύρη τρύπα» καταπίνει κορίτσια
- Μια κούκλα Barbie δεν φέρνει την άνοιξη
Σύμφωνα με την κ. Φρειδερίκου, η υποεκπροσώπηση των γυναικών στους τομείς STEM σημαίνει απώλεια ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορούσε να ανταποκριθεί με ξεχωριστό τρόπο στις πολλές προκλήσεις του κόσμου. Επιπλέον, οι τομείς STEM έχουν τη μεγαλύτερη προοπτική ανάπτυξης και εάν οι γυναίκες δεν έχουν συμμετοχή σε αυτούς, δεν θα έχουν πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας που μπορούν να τους προσφέρουν σημαντικές προοπτικές και μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία.
Διαφορές και τεράστιες ανισότητες
Όπως σημειώνεται σε αναφορές του Πανεπιστημίου, στις 11 Φεβρουαρίου, τα Ηνωμένα Έθνη γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη. Ο οργανισμός υποστηρίζει ότι η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων. Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κοινότητα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να ενθαρρύνει κορίτσια και γυναίκες να εμπλακούν στην επιστήμη, και συγκεκριμένα στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά. Ωστόσο, αναφέρεται, η συμμετοχή γυναικών σε αυτούς τους τομείς παραμένει δυσανάλογη.
Όσον αφορά στο γιατί συμβαίνει αυτό, επισημαίνεται ότι τέτοιες τεράστιες διαφορές και τόσο βαθιά ανισότητα, δεν προκύπτουν τυχαία. Πάρα πολλά κορίτσια περιορίζονται από διακρίσεις, προκαταλήψεις, κοινωνικούς κανόνες και προσδοκίες που υπάρχουν σε οικογενειακό, σε σχολικό και σε κοινωνικό επίπεδο που επηρεάζουν τις επιλογές τους σε σχέση με τους τομείς που ακολουθούν στο σχολείο αλλά και μετά στις σπουδές.
Όταν ένα κορίτσι επιλέγει μαθήματα στο σχολείο πολλές φορές επηρεάζεται από προκαταλήψεις και στερεότυπα, που τείνουν να θεωρούν ότι τα επιστημονικά μαθήματα και επαγγέλματα είναι αρσενικής φύσης. Για παράδειγμα, θεωρείται ότι η πρακτική σκέψη είναι έμφυτη στα αγόρια. Όλα αυτά επηρεάζουν τις επιλογές των κοριτσιών και στις σπουδές τους. Σύμφωνα με έρευνες, τα κορίτσια διστάζουν να επιλέξουν αντικείμενα σπουδών που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία, ακόμα και όταν έχουν εξαιρετική απόδοση στα σχετικά μαθήματα.
Αλλά, ακόμη κι αν επιλέξουν να σπουδάσουν ένα σχετικό αντικείμενο, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κίνητρα για να ακολουθήσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία σε αυτούς τους τομείς. Πολλές φορές φοβούνται ότι σε έναν ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη ή ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σεξιστικό εργασιακό περιβάλλον. Συχνά, λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν, νιώθουν ότι δεν θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης με τους άντρες συναδέλφους τους ή ότι θα αμείβονται λιγότερο από αυτούς.