Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί ο κορωνοϊός της γάτας στην Κύπρο, με τους εθελοντές να αναφέρουν ότι πέθανε γύρω στο 30% των αδέσποτων αιλουροειδών, αριθμός που αναλογεί σε περίπου 300.000 ζώα. Για επιδημία μίλησε ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Επαμεινώνδας, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα σε οικόσιτες γάτες έχουν εικοσαπλασιαστεί τα τελευταία δύο έτη, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2023 είχαμε 500 ύποπτα κρούσματα όταν πρόπερσι ήταν 105 ολόκληρη τη χρονιά.

Η έξαρση, όπως είπε, εντοπίζεται αυτή την περίοδο στην Πάφο, την τελευταία επαρχία στην οποία εκδηλώθηκε η εξάπλωση. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Επαμεινώνδας, υπάρχει ανάγκη θεραπείας αλλιώς θα κινδυνεύει ο πληθυσμός των γάτων της Κύπρου. Μάλιστα, στάλθηκε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Γεωργίας, όπου τους ζητείται με πολιτική απόφαση να επιτρέψουν την εισαγωγή από την Ινδία φαρμακευτικού σκευάσματος για τον άνθρωπο που έχει προσιτή τιμή, προτού να είναι αργά. 

Ειδικότερα ο κ. Επαμεινώνδας σημείωσε ότι υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων εδώ και μήνες. «Στη διάρκεια επιδημιολογικής καταγραφής διαπιστώθηκε η έκταση του προβλήματος. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 είχαμε 500 ύποπτα κρούσματα, ενώ ολόκληρο το 2022 είχαμε 219 και το 2021 είχαμε 105», είπε και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα αρχικά καταγράφτηκε στη Λευκωσία, εξαπλώθηκε σε Λάρνακα, Λεμεσό και Αμμόχωστο, ενώ πλέον παρατηρείται αυξητική τάση στην Πάφο.

Με πρόθεση να διαχειριστούν την κατάσταση και να περιορίσουν τη συνεχή μόλυνση των γάτων, ανέφερε ο κ. Επαμεινώνδας, ως  Κτηνιατρικός Σύλλογος δημιούργησαν μια επιστημονική / συμβουλευτική ομάδα. «Αυτό που προέκυψε είναι ότι ο μόνος τρόπος για να το σταματήσουμε ήταν η θεραπεία». Οι γάτες, εξήγησε, είναι φορείς του κοινού κορωνοϊού, όμως λόγω μιας μετάλλαξης αυτού του στελέχους άρχισαν να νοσούν με λοιμώδη περιτονίτιδα, η οποία είναι θανατηφόρα για τις γάτες αλλά μπορεί να θεραπευτεί και μη μεταδοτική στον άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η μεγάλη δυσκολία, εξηγεί, είναι ότι κατασκευάστηκε φάρμακο για τη λοιμώδη περιτονίτιδα, το οποίο είναι εξαιρετικά ακριβό. «Για μια γάτα τρία με τέσσερα κιλά χρειάζεται αγωγή €3.000 με €7.000 που θα χορηγείται έως 90 ημέρες». Λόγου του κόστους, εξηγεί ο κ. Επαμεινώνδας, κάποιοι άρχισαν να κατασκευάζουν φάρμακα που τα διοχετεύουν στη μαύρη αγορά και τα οποία δεν είναι αδειοδοτημένα. «Επειδή, όμως, σε πειραματικές μελέτες φάνηκε ότι ανταποκρίνονται στη νόσο και κάποια φάρμακα κορωνοϊού για ανθρώπους, τα αναζητήσαμε σε φθηνότερες πηγές. Βρήκαμε σκευάσματα στην Ινδία τα οποία θα κόστιζαν για μια γάτα τρία με τέσσερα κιλά €200 για ολόκληρη τη θεραπεία. Είναι τεράστια η διαφορά του κόστους και θα μπορούσε να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Έτσι, έγινε αίτηση στο Συμβούλιο Κτηνιατρικών Φαρμακευτικών Προϊόντων ώστε να αδειοδοτηθεί η χρήση τους. Παράλληλα, εμείς ως Συμβούλιο, προχωρήσαμε με αιτήσεις ενδιαφέροντος προς τους συναδέλφους μας για να δούμε τις ποσότητες που θα χρειαζόντουσαν και διαπιστώθηκε μεγάλη ανταπόκριση». 

Στις 10 Μαΐου συνεδρίασε το Συμβούλιο και αρνήθηκε την εισαγωγή τέτοιων φαρμάκων, καθώς δεν προβλέπεται στη νομοθεσία η εισαγωγή φαρμάκων ανθρώπου για κτηνιατρική χρήση. «Εμείς στις 11 Μαΐου αποστείλαμε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Γεωργίας, ζητώντας να παρθεί με πολιτική απόφαση η κατ’ εξαίρεση εισαγωγή των φαρμάκων, καθώς είναι μια έκτακτη κατάσταση», είπε και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε, παράλληλα, να γίνει και μια συνάντηση για να τους ενημερώσουν για το πρόβλημα. Προς το παρόν, όμως, δεν υπήρξε κάποια απάντηση «και αφήνεται να ανθίζει η μαύρη αγορά», είπε. Ανέφερε, ακόμη, ότι δεν υπήρξε κάποια λύση μετά από την έκκληση που απηύθυναν τον περασμένο μήνα στο υπουργείο Υγείας, ώστε να τους παραχωρήσει φάρμακα κορωνοϊού για τον άνθρωπο, τα οποία επίκεινται να λήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Το υπουργείο πούλησε τα φάρμακα στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Είναι πανάκριβα αυτά τα σκευάσματα, με αποτέλεσμα το κόστος θεραπείας σε πρώτη φάση να ανέρχεται στα €1.000».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας των Γάτων, Ντίνος Αγιομαμίτης, κατήγγειλε ότι δεν γίνεται σοβαρή προσπάθεια από πλευράς τους κράτους για την αντιμετώπιση της νόσου. «Έχουμε χάσει περίπου το 30% των αδέσποτων γάτων παγκυπρίως. Είναι μεγάλος ο αριθμός διότι είναι πολύ σοβαρή και η αρρώστια», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι το ποσοστό αυτό αναλογεί σε περίπου 300.000 ζώα. «Οι αδέσποτες γάτες σήμερα είναι λίγο περισσότερες από τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο νησί, κοντά στο 1 εκατ.». Εξήγησε, παράλληλα, ότι αυτοί οι αριθμοί αποτελούν τις εκτιμήσεις των εθελοντών που σιτίζουν γάτες σε όλη την Κύπρο. 

«Τα φάρμακα είναι ακριβά και επίσης, δεν είναι εύκολο να τα βρεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι μια λύση θα ήταν να παραχωρεί το υπουργείο Υγείας τα φάρμακα κορωνοϊού για τους ανθρώπους, τα οποία θα λήξουν. «Δυστυχώς, δεν ικανοποιήθηκε αυτό το αίτημα». Πάντως, τόνισε, εάν εξασφαλιστεί κάποιο φάρμακο, οι εθελοντές είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν ώστε να χορηγηθούν στις γάτες.