Πριν καλά-καλά ξεμπερδέψουν από τις διαδικασίες των εξετάσεων για τη σχολική χρονιά που εκπνέει, τα σχολεία πρέπει ήδη να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την πραγματοποίηση των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης (ΠΕΠ). Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα καθώς οι ΠΕΠ αρχίζουν την Παρασκευή 9 Ιουνίου (και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 29 Ιουνίου), στάλθηκαν στα σχολεία ένα κατεβατό οδηγίες για σωστό προγραμματισμό και οργάνωση. Μέσα στα πολλά διαδικαστικά που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας, υπάρχουν και σημεία ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, κυρίως για τους υποψήφιους οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις. 

Ένα από αυτά, είναι και το απαγορευτικό στη μεταφορά κινητού τηλεφώνου ή οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής, περιλαμβανομένων και των «έξυπνων ρολογιών» εντός των αιθουσών. Ακόμη κι αν αυτά θα είναι απενεργοποιημένα.  Οι διευθυντές των σχολείων καλούνται να ενημερώσουν τους υποψήφιους ότι σε περίπτωση που θα μεταφέρουν κινητό ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή στο εξεταστικό κέντρο, θα πρέπει να τα αφήσουν εκτός της αίθουσας εξετάσεων απενεργοποιημένα και με δική τους αποκλειστική ευθύνη. Οι υπεύθυνοι των εξεταστικών κέντρων, πριν την έναρξη της εξέτασης, θα πρέπει να περάσουν από όλες τις αίθουσες εξετάσεων και να τονίσουν ότι απαγορεύεται η μεταφορά και χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής ή σημειώσεων κατά την εξέταση. Επιπρόσθετα, θα ζητήσουν να παραδώσουν όσοι υποψήφιοι δεν το έπραξαν, τα κινητά τους τηλέφωνα ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή τυχόν σημειώσεις. Για υποψηφίους που θα αγνοήσουν τις οδηγίες και θα τα μεταφέρουν εντός αίθουσας έστω και απενεργοποιημένα, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες δολίευσης ή απόπειρας δολίευσης όπως αναγράφονται στη νομοθεσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης

Απαγόρευση στη μεταφορά κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών ισχύει και για τους επιτηρητές κατά τη διάρκεια της επιτήρησης, ενώ δόθηκαν ρητές εντολές όπως οι διευθυντές είναι υπεύθυνοι για να μη γνωστοποιηθούν σε κανέναν τα εξεταστικά δοκίμια πριν τη λήξη της εξέτασης. Οι δε διδάσκοντες/επιτηρητές να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με τους υποψηφίους ενόσω διαρκεί η εξέταση. 

Αναφορικά με την απάντηση σε απορίες των υποψηφίων και τις επεξηγήσεις που ενδεχομένως ζητήσουν επισημαίνεται το εξής: «Για τυχόν απορίες που θα παρουσιαστούν ή σε περίπτωση λάθους στα δοκίμια, δεν γίνεται καμία διευκρίνιση ή διόρθωση κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Η αρμόδια Αρχή αποφασίζει σε μεταγενέστερο στάδιο για τη σοβαρότητα του λάθους και καθορίζει με οδηγίες προς τους βαθμολογητές τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογείται η ερώτηση». 

Όσον αφορά στην προσέλευση και αποχώρηση των υποψηφίων από την αίθουσα εξέτασης, πρέπει αυτοί να προσέρχονται τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την ώρα έναρξης της εξέτασης. Ωστόσο, είναι δυνατόν να επιτραπεί, κατ’ εξαίρεση, η είσοδος ύστερα από απόφαση του προέδρου της Επιτροπής του Εξεταστικού Κέντρου ή εκπροσώπου του, σε υποψήφιο που καθυστέρησε να προσέλθει στην αίθουσα εξέτασης, όχι όμως μετά από την παρέλευση 40 λεπτών από την ώρα έναρξης της εξέτασης. 

Οι υποψήφιοι  είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην αίθουσα εξέτασης τουλάχιστον για 40 λεπτά από την ώρα έναρξης της εξέτασης, έστω και αν έχουν ολοκληρώσει το εξεταστικό τους δοκίμιο.