Θερμοί υποστηρικτές του γάμου είναι οι νέοι της Κύπρου, με το 86% να πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να παντρεύονται, καθώς και ότι η ευτυχία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό (61%). Ο σεβασμός και η αλληλοεκτίμηση αποτελεί για το 80% το συστατικό του επιτυχημένου γάμου. Παρά το γεγονός ότι επτά στους δέκα νέους (73%) επιλέγει τον θρησκευτικό γάμο, εντούτοις το 60% δηλώνει σε απόσταση από την Εκκλησία, ενώ το 79% τη διαχωρίζει από την πίστη. Αποδοχή από τους νέους λαμβάνουν οι ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες, καθώς και οι προγαμιαίες σχέσεις ιδίως εντός σταθερών σχέσεων.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα της έρευνας «Στάσεις και αντιλήψεις των νέων για τον έρωτα, τον γάμο και την Εκκλησία» του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), η οποία εκπονήθηκε από τον οργανισμό IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Στην εν λόγω ποσοτική έρευνα, που διεξήχθη Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2023, συμμετείχαν 500 νέοι, ηλικίας 18 με 35 ετών, από όλη την Κύπρο.

Το 61% θεωρεί ότι ο γάμος κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Το 86% πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να παντρεύονται. Το 7% θα συμβιβάζονταν σε έναν κακό γάμο αν ήταν να μην παντρευτεί καθόλου. Το 63% πιστεύει ότι υπάρχουν περισσότερα πλεονεκτήματα στο να είσαι παντρεμένος από το να είσαι ελεύθερος. Το 41% αφομοιώνει έμφυλα στερεότυπα, θεωρώντας ότι ο γάμος αποτελεί το όνειρο κάθε γυναίκας. Οι μισοί (52%) θεωρούν ως σημαντικό πλεονέκτημα του γάμου ότι παρέχει οικονομική ασφάλεια. Οι τρεις στους δέκα (34%) θεωρούν πως ο κύριος σκοπός του γάμου είναι η απόκτηση παιδιών. Το 35% πιστεύει ότι είναι πολύ καλύτερο για ένα ζευγάρι να παντρευτεί από το να συζεί. Το 69% δεν θεωρεί ως ιερή αποστολή των ανθρώπων το γάμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΕ: 4η χειρότερη θέση για Κύπρο στην ανεργία των νέων 

Το 79% των ερωτηθέντων θέλει με σιγουριά ή έστω με επιφύλαξη να παντρευτεί/ ξαναπαντρευτεί. Το 73% επιλέγει τον θρησκευτικό (γυναίκες: 82% – άντρες:64%). Το 12% τον πολιτικό γάμο (γυναίκες: 8% – άντρες:16%). Το 5% το σύμφωνο συμβιώσεις (γυναίκες: 6% – άντρες:4%). Το 10% δεν το έχει σκεφτεί (γυναίκες: 4% – άντρες:16%).

Μεγάλη μερίδα των νέων (72%) θεωρεί πως το σύμφωνο συμβίωσης είναι ακριβώς το ίδιο με έναν πολιτικό γάμο. Αντιθέτως, το 75% πιστεύει ότι διαφέρει από τον θρησκευτικό γάμο. Το 59% πιστεύει ότι δεν θα χωρίσει ευκολότερα ένα ζευγάρι που έκανε σύμφωνο συμβίωσης, από ένα που έκανε θρησκευτικό γάμο. Το 64% πιστεύει ότι δεν θα χώριζε ευκολότερα ένα ζευγάρι που έκανε πολιτικό από ένα που έκανε θρησκευτικό γάμο.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους θα παντρεύονταν/ παντρεύτηκαν είναι: Αγάπη/ έρωτα (44%), συντροφικότητα (39%), δημιουργία οικογένειας (34%), εφόρου ζωής δέσμευση (23%), οικονομική λόγοι (16%), κουλτούρα/ νοοτροπία (13%), τίποτα δεν θα με έκανε να παντρευτώ (4%), η ευχή της εκκλησίας (4%), η αίσθηση της κατάλληλης στιγμής (3%), πιέσεις γονέων (3%), νομική κατοχύρωση (2%).

Ως τα σημαντικότερα «συστατικά» για έναν πετυχημένο γάμο αναφέρθηκαν: Να υπάρχει σεβασμός και αλληλοεκτίμηση (80%), να είναι ικανοποιημένοι από την ερωτική επαφή (56%), να υπάρχει οικονομική σταθερότητα (36%), να έχουν κοινά ενδιαφέροντα (28%), να αποκτήσουν παιδία (25%), να έχουν καλή επικοινωνία (21%), να μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού (15%), να έχουν ίδιες πολιτικές / θρησκευτικές πεποιθήσεις (8%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λιγότεροι νέοι εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση στην Κύπρο

Μεγάλης αποδοχής λαμβάνει η απόκτηση παιδιών εκτός γάμου που μεγαλώνουν με ετερόφυλο ζευγάρι (72%), εντούτοις, στην περίπτωση απόκτησης παιδιών που μεγαλώνουν μόνο με τη μητέρα, συμφωνεί απολύτως μόνο το 48%.

Η μέση ηλικία γάμου στην Κύπρο είναι τα 30 έτη, ενώ υπάρχουν μικρές διακύμανσης ανά επαρχία. Στη Λευκωσία 30,9 έτη, στη Λεμεσό 30,7 έτη, στην Αμμόχωστο 29, στη Λάρνακα 28,3 έτη, ενώ η πιο έντονη απόκλιση βρίσκεται στην Πάφο 26,6 έτη. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία (69%) πιστεύουν ότι ο γάμος είναι σημαντικός, αλλά ότι υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή. Αντιθέτως, το 20% κρίνουν το γάμο ως καθόλου σημαντικό.

Αναφορικά με τον έρωτα και τις ρομαντικές σχέσεις, οι νέοι είναι διχασμένοι για το αν η σύναψη του είναι ευκολότερη ή δυσκολότερη στις μέρες. Το 51% απάντησαν πολύ ή κάπως πιο εύκολο, ενώ το 49% πολύ ή κάπως πιο δύσκολο.

Το 79% θεωρεί απόλυτα αποδεκτές τις προγαμιαίες σχέσεις σε μια σταθερή σχέση. Μικρότερη ανοχή (55%) υπάρχει για τις προγαμιαίες σχέσεις εκτός σταθερής σχέσης. Οι ανοιχτές σχέσεις είναι απόλυτα αποδεκτές μόνο για το 35%, ενώ επιφυλάξεις εκφράζει το 42%. Στις ρομαντικές σχέσεις, το σημαντικότερο όλων είναι η εμπιστοσύνη λαμβάνοντας 9,67 στα δέκα. Ακολουθούν σεβασμός (9,65), ειλικρίνεια (9,42), έρωτας (8,76), δέσμευση (8,73), σεξουαλική χημεία (8,69), προσωπική ολοκλήρωση (8,57), οικονομική ασφάλεια (7,69), κοινά ενδιαφέροντα (7,11).

Γενικά πάντως, οι σημαντικότερες αξίες για τους νέους διαφάνηκε στην έρευνα ότι είναι η οικογένεια (58%), η υγεία (56%), η φιλία (38%), η αγάπη (37%), ο σεβασμός (31%), η συντροφικότητας (13%), ο έρωτας (11%), η επαγγελματική καταξίωση (9%), η οικονομική άνεση (7%), η δέσμευση (6%), η ευτυχία (4%), η θρησκεία (2%), η διασκέδαση (2%) και η εκπαίδευση (1%).

Το 60% σε απόσταση από την Εκκλησία

Χάσμα μεταξύ νέων και εκκλησίας, με την συντριπτική πλειοψηφία να τη διαχωρίζει και από την πίστη. Έξι στους δέκα (60%) νέους βρίσκονται σε απόσταση από την εκκλησία. Αυτό διαφαίνεται από την ερώτηση «πόσο κοντά αισθάνεστε από την Εκκλησία;», καθώς «λίγο» απαντά το 40%, «καθόλου» το 20%, «αρκετά» το 31%, «πολύ» το 9%. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες (67%) είναι σε μεγαλύτερη απόσταση από τις γυναίκες (53%).

Το 79% διαχωρίζει τη θρησκεία από την Εκκλησία, με το 86% να κρίνει ότι η πίστη είναι πολύ πιο σημαντική από τα εκκλησιαστικά διδάγματα. Το 73% πιστεύει ότι οι εκκλησιαστικοί κανόνες αλλοιώνουν τα θρησκευτικά διδάγματα, ενώ το 76% τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού από το κράτος, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις κρατικές αποφάσεις.

Λιγοστές είναι και οι επισκέψεις σε ναούς, καθώς 37% πάει μερικές φορές το χρόνο, 29% μόνο σε μεγάλες γιορτές, 11% μόνο σε γάμους, κηδείες κλπ, 10% σχεδόν ποτέ, 9% δύο/ τρεις Κυριακές το μήνα, 4% κάθε Κυριακή.

Πέρα από τους επτά στους δέκα (74%) δεν συμπορεύονται με τα κηρύγματα. Στην ερώτηση «σε πιο βαθμό ακολουθούν τους εκκλησιαστικούς κανόνες;», σχεδόν οι μισοί (46%) απαντούν «σε μικρό», 28% «καθόλου». Αντιθέτως, 23% «σε αρκετό βαθμό», 3% «σε μεγάλο βαθμό».

Θα στρέφονταν πιο κοντά στην Εκκλησία αν: Ένιωθαν ότι βρίσκεται πιο κοντά στους νέους (27%), αν εκσυγχρόνιζε τις απόψεις της (21%), με τίποτα (19%), αν βίωνε μια έντονη θρησκευτική εμπειρία (16%), αν απενοχοποιούσε η Εκκλησία τις ερωτικές σχέσεις (11%), αν νοιάζονταν περισσότερο για την ευημερία των πιστών (8%), αν ένιωθε έντονα την ανάγκη του Θεού (7%), αν έδειχνε περισσότερη αποδοχή (5%), αν μιλούσε με περισσότερη ειλικρίνεια (3%).

Δεκτικοί με τις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες

Όσον αφορά στις ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες, η πλειοψηφία (54%) θεωρεί απόλυτα αποδεκτή την τέλεση γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ενώ είναι κάθετα εναντιωμένο το 22%. Περισσότερες επιφυλάξεις εκφράζονται για την απόκτηση παιδιών από ζευγάρι του ίδιου φύλου. «Απολυτά αποδεκτό» θεωρείται από το 42%, «κάπως αποδεκτό» από το 20%, «όχι και τόσο» από το 9%, «καθόλου αποδεκτό» από το 29%.

Αποδοχή λαμβάνουν και οι σχέσεις ανάμεσα στα άτομα του ίδιου φύλου, καθώς είναι απόλυτα αποδεκτές κατά 58%. Επιφυλάξεις εκφράζει το 27%, ενώ κάθετα αντίθετοι είναι το 23%.