Στην εφαρμογή του θεσμού σχολικού νοσηλευτή προχωρά η κυβέρνηση, σε πιλοτική βάση. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της χθεσινής του παρουσίασης με αφορμή τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Αναφορικά με τον καινοτόμο για τα κυπριακά δεδομένα, θεσμό του σχολικού νοσηλευτή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως πρόκειται για μια σημαντική δράση, η οποία πιλοτικά θα εφαρμοστεί σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών. Συγκεκριμένα, στις σχολικές μονάδες του Αγρού, των Λευκάρων και του Πολεμίου.

Σημειώνεται ότι εδώ και χρόνια συζητείται το κατά πόσον θα πρέπει να τοποθετηθούν νοσηλευτές στα σχολεία, είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί. Αρκετές φορές εκπαιδευτικοί κύκλοι αλλά και εκπρόσωποι των οργανωμένων γονέων έθεσαν στη δημόσια συζήτηση το θέμα, σε μια προσπάθεια τα σχολεία να στελεχωθούν με νοσηλευτές.

Κάτι, το οποίο θεωρούν ότι θα συμβάλει σημαντικά στην άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών που σημειώνονται κατά τον σχολικό χρόνο και τα οποία αφορούν είτε ατυχήματα και τραυματισμούς μαθητών, είτε ακόμη και την ορθή διαχείριση παιδιών τα οποία αντιμετωπίζουν διάφορες ασθένειες και προβλήματα υγείας. 

Εξάλλου, αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση μέσα από τις δράσεις της επιδιώκει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, σταθερά προσηλωμένο στο να υπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών και της κοινωνίας. Προάγουμε μια Παιδεία ανοικτών οριζόντων με διευρυμένες επιλογές, Παιδεία που δίνει στο νέο και στη νέα τα εργαλεία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες, τα ταλέντα και τις ικανότητές τους, δίνοντας έμφαση στο δημοκρατικό ήθος και στην κριτική σκέψη».

Αναφορές έγιναν από τον Πρόεδρο στην κατάθεση της ολοκληρωμένης πρότασης για το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, στην επέκταση του θεσμού του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείουαπό τον Σεπτέμβριο καθώς επίσης και στην απόφαση κατάργησης της αγοράς υπηρεσιών στα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα.