Τον κίνδυνο μη προσέλευσης στη δίκη επικαλέστηκε η Εισαγγελία κατά την παραπομπή του 82χρονου κατηγορούμενου σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λεμεσού, ζητώντας την κράτησή του μέχρι την έναρξη της διαδικασίας.

Ο 82χρονος πυροβόλησε πισώπλατα τον 67χρονο κλέφτη που επιχειρούσε να κλέψει τα καλώδια ηλεκτροδότησης του σπιτιού, στις 11 Ιουνίου στην Άλασσα. Η υπόθεση καταχωρήθηκε και παραπέμφθηκε χθες σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, το οποίο θα συνεδριάσει στις 17/7/2023, με τον 82χρονο να αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της απόπειρας φόνου, μεταφοράς και χρήσης πυροβόλου όπλου κατηγορίας Γ.

Η δικαστής του Επ. Δικαστηρίου Λεμεσού, αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, διέταξε όπως ο 82χρονος παραμείνει υπό κράτηση μέχρι σήμερα για να αποφασίσει κατά πόσο θα παραμείνει ή όχι υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία, η Εισαγγελία ζήτησε την κράτηση του 82χρονου επικαλούμενη κίνδυνο φυγοδικίας και μη προσέλευσης στη δίκη καθώς και επηρεασμό μαρτύρων. Είπε ότι ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει το σοβαρό αδίκημα της απόπειρας φόνου που προβλέπεται ποινή φυλάκισης δια βίου, επισημαίνοντας την πιθανότητα καταδίκης.

Οι συνήγοροι υπερασπιστής του 82χρονου, Μαρία Νεοφύτου και Αντώνης Αντωνίου έφεραν ένσταση στο αίτημα κράτησης, κάνοντας αναφορές σε διάφορες δικαστικές αποφάσεις. «Το Νομικό μας σύστημα διέπετε από την αρχή της διάκρισης οποία θεωρείται αρετή. Σε αιτήματα κράτησης, το Δικαστήριο μπορεί να καταλήξει στα δικά του ευρήματα και στις δικές του διαπιστώσεις, έχοντας υπόψη τη φύση του αδικήματος, τις καταθέσεις αλλά και τις προσωπικές συνθήκες του κατηγορούμενο» είπε η κ. Νεοφύτου.

Σε σχέση με τον κατηγορούμενο, είπε ότι πρόκειται για έναν παππού γέννημα του 1941, Κύπριο με 3 παιδιά, 8 εγγόνια και 11 δισέγγονα. «Να φύγει να πάει που;» κάλεσε το Δικαστήριο να διερωτηθεί, τονίζοντας ότι ο 82χρονος δεν είναι κάτοχος διαβατηρίου, απορρίπτοντας τον κίνδυνο φυγοδικίας.

Τέλος, ανέφερε ότι τα Δικαστήρια δεν δικάζουν με μαθηματικές εξισώσεις αλλά διακρίνουν. Τόνισε ότι ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και έχει λευκό ποινικό μητρώο. Ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με όρους, με πρόθεση να καταβάλλει χρηματική εγγύηση €40.000 ή με αξιόχρεο εγγυητή ύψους €150.000, διαμέρισμα το οποίο είναι της εγγονής του.