Διάκριση σε βάρος των κωφών και κενά στην εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την κυπριακή νοηματική γλώσσα, η οποία αναγνωρίστηκε το 2006, αναφέρθηκαν χθες στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Οι ίδιοι οι κωφοί, με τη βοήθεια διερμηνέων, ανέφεραν ότι νιώθουν περιθωριοποιημένοι, ότι βιώνουν καθημερινές δυσκολίες και ότι η Κύπρος υστερεί σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στη διάρκεια της εξέτασης του θέματος, το οποίο εγγράφτηκε έπειτα από εισήγηση του βουλευτή Γιώργου Κουκουμά, αναφέρθηκε ότι υπάρχει έλλειψη διερμηνέων, ότι μέχρι σήμερα δεν εκδίδεται πιστοποιητικό εκμάθησης της κυπριακής νοηματικής γλώσσης και ότι δεν αναγνωρίζεται η γνώση της ως κύριο/επιπρόσθετο προσόν κατά την πρόσληψη στη δημόσια υπηρεσία.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, σημειώθηκε ότι η κυπριακή νοηματική γλώσσα διδάσκεται σήμερα στα Επιμορφωτικά Κέντρα και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει πρόγραμμα από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Επιπλέον, διευκρινίστηκε ότι υπάρχει η πρόθεση δημιουργίας Σχολών για την εκμάθηση της κυπριακής νοηματικής και για αυτό το λόγο σχεδιάζεται αναλυτικό πρόγραμμα.

Από την πλευρά του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, σημειώθηκε ότι θα γίνει αύξηση της χρηματοδότησης που προσφέρεται στην Ομοσπονδία Κωφών Κύπρου για εξασφάλιση υπηρεσιών διερμηνέα, από τις €10.000 στις €15.000 ανά έτος.

Στη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 23 διερμηνείς της κυπριακής νοηματικής γλώσσας, ενώ εκτιμάται ότι είναι κωφά γύρω στα 3.300 άτομα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι τη νοηματική.

Την ύπαρξη προβλήματος υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι κωφοί είναι από τις πιο παραμελημένες ομάδες του πληθυσμού. «Στη νομοθεσία προβλέπονται πολλά, τα οποία δεν έγιναν».

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Κωφών Κύπρου και με τη βοήθεια διερμηνέα, η Δέσποινα Ιωάννου ανέφερε ότι υπάρχουν καθημερινές δυσκολίες, όπως η πρόσβαση στις Πρώτες Βοήθειες ή στη δημόσια υπηρεσία. «Το πρόβλημα της επικοινωνίας είναι εκεί. Χρειάζεται η προώθηση των δικαιωμάτων μας», είπε.