Νομοθεσία που θα επιτρέπει την ηλεκτρονική επόπτευση από την ξηρά των ταχύπλοων σκαφών, ετοίμασε το υφυπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο παραδέχθηκε χθες στη Βουλή ότι οι έλεγχοι είναι υποτυπώδεις λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το θέμα των ελέγχων των ταχύπλοων και των σκαφών αναψυχής ενέγραψε ο βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Νίκος Γεωργίου και συζητήθηκε χθες στην επιτροπή Μεταφορών. Όπως λέχθηκε από αρμόδιο του υφυπουργείου Ναυτιλίας, υπάρχουν jet ski που τρέχουν με 300 άλογα, προσομοιάζοντάς τα παραστατικά ως αεροπλάνα. Ο κ. Θέμης Ευρυβιάδης ανέφερε ότι ετοιμάστηκε νομοσχέδιο που τροποποιεί τη νομοθεσία του 1992 για τα ταχύπλοα και σ’ αυτό περιλαμβάνονται θέματα εποπτείας τους, η λειτουργία των σχολών εκπαίδευσης, η έκδοσης αδειών χειριστών, ενώ προβλεπεται ότι θα είναι υποχρεωτική η εισαγωγή της τεχνολογίας από τους πάροχους τέτοιων σκαφών για την εποπτεία τους από την ξηρά.

Με τη σημερινή νομοθεσία, είπε, όταν ένας τουρίστας ή Κύπριος θέλει να ενοικιάσει έναν jet ski μπορεί να το κάνει αφού ενημερωθεί για τους κινδύνους και υπογράψει μια δήλωση. Σε άλλες χώρες, πρόσθεσε ο κ. Ευρυβιάδης όταν κάποιος οδηγός είναι αρχάριος, τότε το σκάφος που χειρίζεται έχει μικρότερη ιπποδύναμη για να μην μπορεί να τρέχει. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπήρξε αύξηση ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι η εποπτεία των ταχύπλοων γίνεται από το Υφυπουργείο και τη Λιμενική Αστυνομία. Ανέφερε όμως ότι το Υφυπουργείο δεν διαθέτει σκάφη, προσθέτοντας ότι υπάρχει υποστελέχωση στο τμήμα και πως αυτή τη στιγμή δύο λειτουργοί ασχολούνται με το θέμα των ταχύπλοων και των σκαφών αναψυχής. «Θέλουμε επειγόντως θέσεις», ανέφερε. «Μετά το μνημόνιο πιάσαμε πάτο. Αφυπηρέτησαν οι επιθεωρητές μας και δεν έχουμε κόσμο να κάνει εποπτεία. Επίσης, από το 2012 δεν έχουμε μόνιμο εκτελεστικό διευθυντή στο τμήμα οπόταν δεν μπορεί να γίνει και προγραμματισμός».

Σχετικά με το θανατηφόρο ατύχημα με θύμα 6χρονη στην περιοχή Λέιντις Μάιλ, ο κ. Ευρυβιάδης ανέφερε ότι τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα είχαν άδεια χειριστή, τα jet ski ήταν καινούργια, πέρασαν από επιθεώρηση αλλά δεν πρόλαβαν να λάβουν την άδεια τους.

Άλλος λειτουργός του Υφυπουργείου ανέφερε ότι για σκάφη με πλήρωμα γίνεται εποπτεία μια φορά τον χρόνο, γίνεται πιστοποίηση για το πόσα άτομα μπορεί να μεταφέρουν, αν φέρουν σωσσίβια, σωστικές λέμβους κ.ά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Βαλεντίνος Φακοντής κατάγγειλε ότι πολλές οικογένειες ντύθηκαν στα μαύρα λόγω ατυχημάτων με θαλάσσια σκάφη εξ’ αιτίας ανεύθυνων. Κάποιοι πίνουν αλκοόλ και τα οδηγούν μεθυσμένοι, έχουν κτυπηθεί ψαροντουφεκάδες, έχει ξεφύγει η κατάσταση, ανέφερε.

Ο βοηθός αρχηγός της Αστυνομίας Γιαννάκης Γεωργίου ανέφερε ότι γίνονται τακτικοί έλεγχοι των σκαφών αυτών από τη Λιμενική Αστυνομία αλλά είναι δειγματοληπτικοί. Είπες επίσης ότι εκεί που επιβιβάζονται τουρίστες γίνονται έλεγχοι ώστε να ξέρουμε πόσοι βρίσκονται και αν υπάρχουν τα κατάλληλα σωστικά μέσα.

Από το 1994 εισήχθηκαν ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης των jet ski, ανέφερε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων – Ψυχαγωγίας, Δημήτρης Χατζηδημητρίου. Όπως είπε μέσω GPS παρακολουθούνται αυτά τα σκάφη, μπορεί να ρυθμίσεις την ταχύτητα, να διακόψει τη μηχανή αν παραβιάζει την περιοχή λουομένων ή αν δυο σκάφη βρίσκονται πολύ κοντά. Ο κ. Δημητρίου ζήτησε την επιχορήγηση του κράτους ώστε όλες οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους.