Παράγινε το κακό με τις πυρκαγιές σε εργοστάσια ανακυκλώσιμων υλικών στην βιομηχανική περιοχή Γερίου-Ιδαλίου, με τους κατοίκους των δύο δήμων να είναι αγανακτισμένοι και για δεύτερη ημέρα κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Το θέμα με τα εργοστάσια βαριάς βιομηχανίας στην περιοχή απασχολεί τα διάφορα υπουργεία και έφτασε μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου συζητούνται διάφορες λύσεις.

Ωστόσο, η πρακτική με τα δύο εργοστάσια ασφάλτου έδειξε ότι είναι πολύ δύσκολο μέχρι αδύνατο να υπάρξει μετακίνηση. Όπως τονίζεται τόσο από τους δημάρχους όσο και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, χρειάζονται πιο εντατικοί έλεγχοι των υποστατικών αυτών, αφού η πρακτική των τελευταίων τεσσάρων χρόνων έδειξε ότι κάθε χρόνο ξεσπά μια ή και περισσότερες τεράστιες πυρκαγιές στα εργοστάσια ανακύκλωσης, είτε είναι μετάλλων είτε πλαστικών και χαρτιού.

Αυτό που τονίζεται μάλιστα είναι πως πρόκειται για επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και οι πυρκαγιές αποδίδεται είτε σε αμέλεια είτε σε ατυχήματα. Σημειώνεται ότι στις 17/8/2020 είχε ξεσπάσει τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης μετάλλων, στις 26/8/2021 και 19/10/2021 ξέσπασαν δύο πυρκαγιές στο ίδιο εργοστάσιο επεξεργασίας μετάλλων, στις 24/7/2022 είχαμε άλλη μεγάλη φωτιά κοντά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης υλικών και τώρα η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών.

Ο αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Νίκος Λογγίνος δήλωσε στον «Φ» ότι όλα τα περιστατικά μας προβληματίζουν, γιατί είναι μεγάλα περιστατικά, δύσκολα και υπάρχουν κοντά κατοικημένες περιοχές. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πυρκαγιά της Κυριακής δεν είναι κακόβουλη αλλά το πιο πιθανόν να πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Μπορεί, εκτίμησε, κάποιο γυαλί να κτυπούσε σε συγκεκριμένο χαρτί και επειδή είχαμε θερμοκρασίες ανάφλεξης, να προκλήθηκε η φωτιά.

Οι πυροσβέστες σε 2-3 ημέρες θα μπουν στο εργοστάσιο, ανέφερε, αφού ακόμα υπάρχουν υλικά που σιγοκαίγονται. Ο ίδιος είπε ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε άλλες τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές σε εργοστάσια ανακύκλωσης υλικών.

Στο μεταξύ, αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων Δήμων που γειτνιάζουν με την περιοχή των εργοστασίων ανακύκλωσης, λόγω των συχνών πυρκαγιών που ξεσπούν.

Από την Κυριακή το απόγευμα οι κάτοικοι αρκετών περιοχών έχουν κληθεί να περιοριστούν στα σπίτια τους λόγω των τοξικών καπνών που εκπέμπουν τα φλεγόμενα υλικά. Ο συναγερμός έληξε χθες το απόγευμα με νέες μετρήσεις του αέρα που ήταν ακίνδυνες. Ο δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου ανέφερε χθες ότι οι οικείες Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης εκδίδουν άδειες λειτουργίας εργοστασίων, χωρίς να διαθέτουν τεχνογνωσία και προσωπικό για τον έλεγχο αυτών των υποστατικών.

«Η άδεια λειτουργίας εκδίδεται στη βάση των κτιρίων. Εάν δηλαδή είναι όπως στα αρχικά σχέδια. Για το περιεχόμενο, για τα υλικά, εάν υπάρχουν διάδρομοι κάνει άλλο τμήμα ελέγχους, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ο κάθε εργοστασιάρχης όμως, οφείλει να προστατεύει την περιουσία του, να λάβει μέτρα ώστε όταν αρχίσει μια πυρκαγιά να μπορεί να την τερματίσει.»

Ο κ. Παπαλαζάρου, επισήμανε πως οι κάτοικοι της περιοχής είναι δικαιολογημένα αγανακτισμένοι και διαμαρτύρονται, λόγω της συχνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών στην περιοχή. Διερωτήθηκε πώς ξεσπούν αυτές οι πυρκαγιές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ένας βιομήχανος καίει τους καρπούς των κόπων και των προσπαθειών του. Είτε είναι από αμέλεια είτε μια τυχαία πυρκαγιά μας προβληματίζει η συχνότητα και το διερευνούμε όπως και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ανέφερε επίσης ότι θα ζητήσει με τον δήμαρχο Ιδαλίου, αποζημιώσεις ώστε να βοηθηθεί ο κόσμος που είναι αναγκασμένος να μείνει στα σπίτια του με τα κλιματιστικά αναμμένα. Όσον αφορά τα εργοστάσια, ο δήμαρχος Γερίου ανέφερε ότι αυτά ήταν εκεί, όμως όφειλε το κράτος, η πολιτεία, να μην δώσει άδειες να διαχωριστούν οικόπεδα σε μια βιομηχανική ζώνη.

Από την άλλη, ο δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος τόνισε ότι η πυρκαγιά καταδεικνύει πόσο δίκαιο είναι το αίτημα των κατοίκων του Δήμου Ιδαλίου για μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων.

 Ο κ. Καλλένος αναγνώρισε τον δικαιολογημένο θυμό και την αγανάκτηση των περίοικων, πολλοί εκ των οποίων σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Όπως τόνισε, δεν είναι η πρώτη φορά που μαίνονται πυρκαγιές στη συγκεκριμένη περιοχή σε εργοστάσια ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για επιβολή αυστηρών ποινών σε ιδιοκτήτες εργοστασίων, στα οποία παρατηρούνται συνεχόμενα ατυχήματα.

 «Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και όταν συμβαίνει κάτι μια, δύο και τρεις φορές, μπορεί να μπαίνει και λουκέτο σε τέτοιες εταιρείες. Εμείς δεν έχουμε τέτοιες αρμοδιότητες και οι έλεγχοι γίνονται από άλλα τμήματα», κατέληξε.  

Χθες εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, δήλωσε ότι το εργοστάσιο καταστράφηκε ολοσχερώς. Επισήμανε πως η κατάσταση είναι καλύτερη από προχθές, ωστόσο, υπέδειξε πως συνεχίζεται η απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα τοξικού καπνού.

Πνίγηκαν στα τοξικά οι κάτοικοι

Χθες, ο προϊστάμενος του Κλάδου Ποιότητας του Αέρα, δρ. Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι στην περιοχή γίνονται μετρήσεις από τις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ γίνονται συνεχώς αξιολογήσεις των τιμών, προκειμένου να διαφανεί η επίπτωση στο περιβάλλον.

Ωστόσο, ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν μετρήσεις για ένα τέτοιο φαινόμενο, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι πολύ δύσκολο να επηρεαστούν οι κάτοικοι σε απόσταση πέραν του μισού χιλιομέτρου από τη φωτιά.

 Όπως εξήγησε, οι καπνοί σχηματίζουν ένα πλούμιο, το οποίο δεν ταξιδεύει σε επίπεδο εδάφους, ώστε να επηρεάσει τους κατοίκους.
Σύμφωνα με την μέτρηση στις 8 χθες το πρωί το οξείδιο του αζώτου έφθασε τα 120 μικρογραμμάρια με οριακή τιμή τα 200. Στις 10 το πρωί έπεσε στα 40 μικρογραμμάρια, ενώ η Λευκωσία μετρά 50 μικρογραμμάρια.

Όμως, νεότερη απογευματινή ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, αναφέρει ότι οι μετρήσεις του επίγειου σταθμού παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα που εγκαταστάθηκε στην περιοχή Γερίου λόγω της πυρκαγιάς, έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις ρύπων στην ατμόσφαιρα έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Με βάση τις τελευταίες συγκεντρώσεις ρύπων που καταγράφηκαν, τονίζεται, το φαινόμενο φαίνεται πως έχει παρέλθει και συνεπώς αίρεται η σύσταση προς το κοινό για αποφυγή μετακινήσεων σε ανοικτούς χώρους. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις ρύπων στην περιοχή και τις επόμενες μέρες.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ας ξυπνήσουν όλοι επιτέλους

Όταν μια κατάσταση επαναλαμβάνεται, τότε δεν είναι τυχαία. Το λιγότερο οφείλεται σε έλλειψη προληπτικών μέτρων και ελέγχων. Δεν μπορεί να ξεσπούν κάθε χρόνο μια ή και δύο τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιές στη βιομηχανική περιοχή Γερίου και να είναι τυχαίο. Πού είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν αν τηρούνται όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, αν τα υλικά φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος και αν υπάρχουν μέσα πυρόσβεσης; Πότε επιβλήθηκαν πρόστιμα και πότε έγιναν συντονισμένοι έλεγχοι;

Δεν μπορεί να αφήνουμε τους κατοίκους στο έλεος του Θεού. Φωνάζουν οι δήμοι αλλά ποιος τους ακούει. Θα θρηνήσουμε θύματα κάποια στιγμή από ελλιπής ελέγχους. Ας ξυπνήσουν όλοι επιτέλους.