Σε φούρνο έως και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, μετατρέπουν την Κύπρο οι υψηλές θερμοκρασίες που είχαν ως συνέπεια ένας ηλικιωμένος να χάσει τη ζωή του και άλλοι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει στον «Φ» ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης, η αφόρητη ζέστη θα επιμείνει με τον υδράργυρο να βρίσκεται σταθερά στους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου για όλη την εβδομάδα, οδηγώντας σε αλλεπάλληλες ανανεώσεις των προειδοποιήσεων για επικίνδυνες θερμοκρασίες.

 Πλήθος προβλημάτων διαπιστώνονται εξαιτίας του καύσωνα, καθώς τα νοσηλευτήρια δέχονται πιέσεις, η ζήτηση στην ενέργεια έχει εκτοξευθεί, σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση και η παροχή νερού μετά και από τον άνυδρο χειμώνα εναποτίθεται στις αφαλατώσεις.

Άνω των 40 βαθμών αναμένεται η θερμοκρασία έως και το Σαββατοκύριακο, σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης και προσθέτει ότι οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά ψηλά ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας. «Μας επηρεάζει το σύστημα υψηλής πίεσης των Αζορών», είπε.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται αρκετά πάνω από τις μέσες τιμές για την εποχή, συνέχισε, και δεν αποκλείεται να ανέβει έως τους 42 βαθμούς τις ερχόμενες ημέρες.

Το γεγονός ότι καταγράφεται παρατεταμένα τόσο ασφυκτική ζέστη, είπε ο κ. Νικολαΐδης, δεν αποτελεί κάτι το πρωτόγνωρο.

Εκείνο που σπανίζει, υπογράμμισε, είναι ότι καταγράψαμε 45 βαθμούς. «Είναι περίοδος υψηλών θερμοκρασιών, όπου σε συνδυασμό με την υγρασία, δημιουργούνται συνθήκες σοβαρής δυσφορίας του καύσωνα».

Στο μεταξύ, νέα κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία τέθηκε σε ισχύ από χθες μέχρι σήμερα στις 18:00, με τη μέγιστη θερμοκρασία να αναμένεται ότι θα ανέλθει στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 33 βαθμούς στα ορεινά.

Σε επίπεδο «κόκκινου συναγερμού» παραμένει ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών προειδοποιεί το Τμήμα Δασών, υπενθυμίζοντας ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια.

Από την πλευρά της, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε στον «Φ» ότι σημειώνονται κάποιες διακοπές ρεύματος λόγω βλαβών στις ενώσεις των υπογείων καλωδίων, οι οποίες αποδίδεται στις υψηλές θερμοκρασίες και στην αυξημένη  χρήση κλιματιστικών. «Ζορίζεται ο εξοπλισμός», είπε και πρόσθεσε ότι τις προηγούμενες ημέρες προκλήθηκαν και κάποιες διακοπές λόγω φθοράς καλωδίων που προκάλεσαν τρωκτικά και πτηνά. Ωστόσο, υπογράμμισε, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση είναι αισθητά μειωμένα, εξαιτίας της αναβάθμισης του δικτύου.

Επιπλέον, ο τεχνικός μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Μάριος Χατζηκωστής, προέτρεψε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση νερού.

Σε αυτή τη φάση, είπε, εξαρτόμαστε από τις αφαλατώσεις, οι οποίες δουλεύουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Η πληρότητα στα φράγματα, σημείωσε, βρίσκεται στο 62% (πέρσι ήταν 82,8%) και εκτιμά πως μέχρι τον Οκτώβριο θα βρίσκεται στα μισά της χωρητικότητάς τους.  

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες