Αυξημένες είναι φέτος οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών μέσω σκαφών, σε σύγκριση με πέρσι και το 2021, γεγονός που αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες και κυρίως στην επαναδραστηριοποίηση των κυκλωμάτων στη Συρία.

Ειδικά τον Ιούλιο, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία δεν προλαβαίνει να  συνοδεύει βάρκες που εντοπίζονται ανοικτά της Κύπρου και να τις οδηγεί με ασφάλεια στις ακτές. Σχεδόν μέρα παρά μέρα καταγράφονται αφίξεις Σύρων κυρίως και Λιβανέζων με σκάφη.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπεύθυνος επιχειρήσεων και εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Πέτρος Ζένιου, φέτος, μέχρι και προχθές, ήρθαν 32 σκάφη στα οποία επέβαιναν 709 παράτυποι μετανάστες. Το 2021 ήρθαν 34 σκάφη μεταφέροντας 721 παράτυπους μετανάστες, το 2022 έφτασαν στις κυπριακές ακτές άλλα 41 σκάφη στα οποία επιβιβάστηκαν 807 παράτυποι μετανάστες. Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται πως φέτος έχουν σχεδόν καλυφθεί οι αριθμοί των προηγούμενων δύο ετών, ενώ ακόμη βρισκόμαστε στον Ιούλιο.

Παράλληλα, οι αρχές έχουν προχωρήσει φέτος σε 28 συλλήψεις ατόμων ως διακινητών, εκ των οποίων οι εφτά μόνο τον Ιούλιο με τη διακίνηση 165 μεταναστών.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζένιου, 99% των παράτυπων μεταναστών είναι Σύροι που φεύγουν από το λιμάνι της Ταρτούς και έρχονται στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο όπου και αποβιβάζονται στην ξηρά, αφού πρώτα τους εντοπίσει η Λιμενική και τους μεταφέρει με ασφάλεια σε λιμάνι της Δημοκρατίας.

Εκτός από Σύρους, εντοπίζεται και ένας μικρός αριθμός μεταναστών από τον Λίβανο.  Στο μεταξύ, από πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι αρχές από άτομα που έρχονται στις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία, φαίνεται ότι στη Συρία υπάρχουν χιλιάδες άτομα που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν και ένας από τους προορισμούς τους είναι και η Κύπρος.

Γι’ αυτό και επειδή το φαινόμενο των αφίξεων είναι συχνό, γίνονται επαφές με τη Συρία ώστε να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο, ενώ για τον Λίβανο χώρα με την οποία έχουμε υπογράψει συμφωνία επανεισδοχής, όσοι έρχονται προωθούνται πίσω στον τόπο αναχώρησης τους.

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό φέτος ότι 90% των αφίξεων μεταναστών μέσω σκαφών γίνεται στην περιοχή Κάβο Γκρέκο, ενώ παλαιότερα παρατηρούνται αφίξεις και στην Πόλη Χρυσοχούς.

Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πως πρόσωπα από αφρικανικές κυρίως χώρες, έρχονται στις κατεχόμενες ακτές της Μόρφου, προερχόμενα από τα τουρκικά παράλια. Στο μεταξύ, προχθές η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 27χρονου μετά την άφιξη 19 μεταναστών, στη θαλάσσια περιοχή Αμμοχώστου.

Οι μετανάστες επέβαιναν σε βάρκα, η οποία εντοπίστηκε γύρω στις 4μ.μ. προχθές, 12 ναυτικά μίλια, νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο. Άκατος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ανέκοψε τη βάρκα και αφού παρέλαβε τους μετανάστες, τους μετέφερε στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου.

Μεταξύ των 19 μεταναστών, ήταν 13 άνδρες, τρεις γυναίκες και τρεις ανήλικοι, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε απέπλευσαν το βράδυ της 15ης Ιουλίου, από περιοχή της Συρίας. Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι πλοηγός της βάρκας ήταν 27χρονος, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση. Ακολούθως, οι υπόλοιποι 18 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στο Πουρνάρα.