Για χρόνια συζητείτο το θέμα της ενεργούς πυρασφάλειας.

Δηλαδή όταν πας σε ένα κτήριο για ν’ αντιμετωπίσεις μια πυρκαγιά, πρέπει να τεθούν σε λειτουργία αν υπάρχει καπνός ή εστία φωτιάς, τα μέσα ενημέρωσης όπως κώδωνες, συναγερμοί, ανιχνευτές καπνού για να ενημερώσουν τους ενοίκους να εγκαταλείψουν το κτήριο και παράλληλα να δημιουργηθούν συνθήκες για τους πυροσβέστες να εισέλθουν και να κατασβήσουν τη φωτιά πριν επεκταθεί στο κτήριο, σημειώνει ο αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος, σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο.

«Προσωπικά είχα πολλές εμπειρίες όπου κινδύνεψα να μείνω μέσα στο κτήριο και κινδύνεψα επειδή δεν δούλευε κανένα από τα πιο πάνω. Κι’ αυτό γιατί δεν υπήρχε κάποιος μετά την παράδοση ενός κτηρίου στους ιδιοκτήτες να πιστοποιήσει ότι όλα αυτά εργάζονταν. Θέσαμε το θέμα στην υπουργό Δικαιοσύνης και  ετοίμασε νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή, ώστε με την πάροδο 2-3 ετών να γίνεται έλεγχος του κτηρίου και να πιστοποιείται ότι όλα εργάζονται κανονικά και αν δεν τηρούνται να προβλέπονται ποινές προστίμου ή και φυλάκισης. Αυτό θα μας βοηθήσει να κάνουμε πιο σωστά και γρήγορα τη δουλειά μας, αλλά και τους ενοίκους να απομακρύνονται με ασφάλεια. Το θέμα αυτό έχει τεθεί και στην Πρόεδρο της Βουλής που μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να ψηφιστεί σύντομα από την Ολομέλεια».

– Πώς θα διαχειριστεί μια πυρκαγιά η Πυροσβεστική σε ένα ψηλό κτήριο;

– Η πολιτική που ακολουθείται είναι η ίδια για αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς σε μια πολυκατοικία. Ήδη έχουμε ενισχυθεί με νέου τύπου υδραυλική πλατφόρμα 60μ. ενώ μέχρι τώρα ήταν 30μ. και βρίσκεται στους πυροσβεστικούς σταθμούς Λεμεσού. Έχει εκπαιδευτεί προσωπικό για τον χειρισμό της. Αλλά πρέπει να πω ότι δεν μπορεί να καλυφθεί ένα ψηλό κτήριο από το έδαφος. Αυτό που έχει σημασία είναι να δουλέψει η ενεργή πυρασφάλεια του ίδιου του κτηρίου. Είναι τα ασανσέρ του πυροσβέστη, οι αναπνευστικές συσκευές που θα φέρουν, τα συστήματα μεταφοράς νερού στους ειδικούς σωλήνες που θα υπάρχουν σε κάθε όροφο, ειδικά ντεπόζιτα νερού και είναι σημαντικό να ψηφιστεί η αλλαγή της νομοθεσίας. Όλη τη δουλειά θα την κάνουν οι πυροσβέστες γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν όλα τα συστήματα που ζητούμε για σκοπούς πυρασφάλειας.

Σε ποιες ενέργειες προβαίνετε ώστε να μην έχουμε ξανά καταστροφικές πυρκαγιές όμως στον Αρακαπά;

– Έχουμε άψογη συνεργασία με το Τμήμα Δασών και άλλων υπηρεσίες, ανταποκρινόμαστε ταυτόχρονα και ευτυχώς μέχρι σήμερα κρατήσαμε τις πυρκαγιές πριν επεκταθούν. Εχουμε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις τα μέλη των οποίων θα καλύπτονται πλέον από ασφάλεια μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τους εκπαιδεύουμε, τους έχουμε εκδώσει ταυτότητες, τους δώσαμε προστατευτικό εξοπλισμό και πλέον σε ένα επεισόδιο καλούνται για να βοηθήσουν. Δεν θα έρχονται ξανά άτομα όπως στο παρελθόν χωρίς εξοπλισμό και κινδύνευε η ζωή τους. Πρόσφατα ψηφίστηκε και ο περί Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εθελοντών νόμος, όσοι ενδιαφέρθηκαν θα εκπαιδευτούν, θα τους δοθεί ιματισμός και θα τους χρησιμοποιούμε όποτε υπάρχει ανάγκη.