Άνω – κάτω οι θαλασσαιμικοί που εξυπηρετούνται από την Κλινική Θαλασσαιμίας στο νοσοκομείο της Λεμεσού.

Εξαιτίας των καλοκαιρινών αδειών των γιατρών του κέντρου και της αδυναμίας εξεύρεσης άλλων γιατρών για κάλυψη πιθανών επιπλοκών, το πρόγραμμα των μεταγγίσεων τους έχει αλλάξει, η κανονική διαδικασία διακόπηκε και πλέον οι μεταγγίσεις προγραμματίζονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα γιατρών και όχι ανάλογα με τις ανάγκες των ίδιων των ασθενών.

Αυτό, βεβαίως, έχει ως αποτέλεσμα οι δεκάδες θαλασσαιμικοί της Λεμεσού να έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση αφού οι μεταγγίσεις τους επαναπρογραμματίζονται συνεχώς, οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες και εργαζόμενοι και η διαδικασία που επιλέγηκε να ακολουθείται για τις απαραίτητες για τη ζωή τους μεταγγίσεις, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα τους.

Τις διαμαρτυρίες των θαλασσαιμικών της Λεμεσού επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσαιμίας, Μίλτος Μιλτιάδους, τονίζοντας ότι αυτά τα προβλήματα προκύπτουν διαρκώς και πρέπει να δοθούν πλέον μόνιμες λύσεις. Ο κ. Μιλτιάδους, ανέφερε ότι «παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα, δεν έχει ακόμα βρεθεί λύση στο πρόβλημα» και εξήγησε ότι στην Κλινική Θαλασσαιμίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, εργάζονται δύο γιατροί.

«Γίνονται πρωινές και απογευματινές μεταγγίσεις, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται τα 170 και πλέον πολυμεταγγιζόμενα άτομα με θαλασσαιμία και η θεραπεία τους προσαρμόζεται με τον καλύτερο τρόπο στην καθημερινότητα και τις εργασίες τους». Αυτή άλλωστε, τόνισε, «πρέπει να είναι και η βασική αρχή της λειτουργίας των κλινικών: Ότι το ωράριο εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών ώστε να παραμένουν ενεργοί και ωφέλιμοι πολίτες, με τις εργασίες τους, τις οικογενειακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις».

Δυστυχώς, είπε συνεχίζοντας, «αυτή την περίοδο, λόγω των καλοκαιρινών αδειών ανάπαυσης που φυσιολογικά λαμβάνουν οι γιατροί, προκύπτει η ανάγκη για κάλυψη της Κλινικής Θαλασσαιμίας για όσο καιρό απουσιάζουν οι γιατροί του τμήματος, από άλλο γιατρό του νοσοκομείου. Αυτό πρέπει να γίνεται για να μην αλλάζει το ωράριο των μεταγγίσεων από τη μια και να υπάρχει γιατρός διαθέσιμος ο οποίος θα καλύπτει πιθανές αντιδράσεις που παρατηρούνται περιστασιακά κατά τις μεταγγίσεις και απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση αφού κάποιες είναι επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενή».

Ως σύνδεσμος, είπε, «καταλαβαίνουμε απόλυτα τη θέση του προσωπικού των κλινικών θαλασσαιμίας το οποίο υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατό να γίνονται μεταγγίσεις χωρίς αυτή την ιατρική κάλυψη, γι’ αυτό εξάλλου και η επαρχιακή επιτροπή του συνδέσμου έχει προβεί σε σωρεία παραστάσεων για το θέμα, χωρίς, δυστυχώς, θετική κατάληξη».

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες της διοίκησης του νοσοκομείου, «φαίνεται ότι δεν έχουν αποδώσει αφού, όπως έχουμε ενημερωθεί, κάποια από τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου, στα οποία αποτάθηκε η διοίκηση για να προσφέρουν αυτή την ιατρική κάλυψη, δήλωσαν αδυναμία λόγω φόρτου εργασίας να ανταποκριθούν, ενώ έγινε λόγος και για περιπτώσεις τμημάτων τα οποία έθεσαν μάλλον ανεδαφικές προϋποθέσεις για να καλύψουν αυτό το κενό».

Με αυτά τα δεδομένα, «το πρόβλημα το οποίο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια κατά την περίοδο των διακοπών κυρίως, δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου και εξαιτίας αυτού, το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε κατά προτεραιότητα για συζήτηση και σε συνάντηση που ζήτησε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Θαλασσαιμίας με την κεντρική διοίκηση του ΟΚΥπΥ».

Στόχος, «είναι να βρεθεί σύντομα λύση και να μην υποχρεωνόμαστε να επανερχόμαστε συνεχώς και προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί, αναγνωριστεί και συζητηθεί κατ’ επανάληψη».

Τα προβλήματα όμως στην Κλινική Θαλασσαιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού δεν σταματούν εδώ, ανέφερε συνεχίζοντας στις δηλώσεις του στον «Φ» ο κ. Μιλτιάδους. «Η Κλινική Θαλασσαιμίας στη Λεμεσό συνεχίζει να επιβαρύνεται με την εξυπηρέτηση ατόμων που λαμβάνουν άλλες θεραπείες λόγω της έλλειψης χώρου παροχής υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης», είπε και εξήγησε ότι πρόκειται για «ένα θέμα που, επίσης, πρέπει να απασχολήσει τη διοίκηση του ΟΚΥπΥ, αφού οι άνθρωποι αυτοί στερούνται της σωστής θεραπευτικής αγωγής λαμβάνοντας θεραπεία χωρίς την παρουσία του γιατρού τους».

Έκκληση για αιμοδοσία

Καταλήγοντας, ο κ. Μιλτιάδους δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους πολίτες, ότι «κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών οι ανάγκες για αίμα μεγαλώνουν καθώς και οι αιμοδοσίες μειώνονται αφού αρκετός κόσμος απουσιάζει». Για αυτόν τον λόγο, είπε, «καλούμε για άλλη μια φορά τους πολίτες να προχωρούν σε αιμοδοσία πριν φύγουν για τις διακοπές τους. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται αυτό το αίμα για τις μεταγγίσεις τους και σίγουρα οι ανάγκες του Κέντρου Αίματος είναι πολύ περισσότερες αφού πρέπει να καλύπτονται διαρκώς οι ανάγκες όλων των νοσοκομείων. Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνονται σχετικές εκκλήσεις. Οι ανάγκες είναι συνεχείς και η αιμοδοσία απαραίτητη για να μην προκύψουν σοβαρά προβλήματα κατά τις ημέρες που η πλειοψηφία των πολιτών βρίσκεται σε διακοπές».