Χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στο θέμα της εγκατάστασης κλιματιστικών συσκευών στα σχολεία, θα αρχίσει και η νέα σχολική χρονιά, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Παρά την έντονη συζήτηση κάθε χρόνο για το ζήτημα αυτό και τις πάγιες θέσεις των  εκπαιδευτικών οργανώσεων για επιτακτική ανάγκη τοποθέτησης κλιματιστικών στις τάξεις, επί της παρούσης τουλάχιστον, δεν αναμένονται νέα δεδομένα.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας βαδίζει στο πλάνο που έχει ενώπιον του και το οποίο «απλώνεται» μέσω διαφόρων προγραμμάτων και ενεργειών που ήδη τρέχουν, την ώρα που επισημαίνεται ότι όλες οι σχολικές αίθουσες είναι εφοδιασμένες με ανεμιστήρες, ως ένα μέτρο αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν για κάποιους μήνες μέσα σε αυτές.

Στον απόηχο επιστολής που απέστειλε πριν από μερικές μέρες στο υπουργείο Παιδείας η ΠΟΕΔ ζητώντας ενημέρωση για το πλάνο του αναφορικά με την εγκατάσταση κλιματιστικών στις σχολικές αίθουσες, ο «Φ» ρώτησε σχετικά τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, Ανδρέα Μαραγκό.

Όπως ανέφερε, επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι από τον Σεπτέμβρη αλλά στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν μαθητές που για λόγους υγείας και κατόπιν ιατρικής βεβαίωσης, χρειάζονται κλιματιστικό, αυτό τοποθετείται στην αίθουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όνειρο θερινής νυκτός τα κλιματιστικά στα σχολεία

Ο κ. Μαραγκός επεσήμανε ότι υπάρχουν ήδη περίπου 5.000 κλιματιστικά σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και στα Ειδικά σχολεία, σε εργαστήρια, ειδικές αίθουσες και όπου αλλού χρειάζεται, ενώ παράλληλα συσκευές κλιματισμού τοποθετούνται σε Ολοήμερα και Θερινά σχολεία.

Παράλληλα, ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στα διάφορα προγράμματα και ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες σχετίζονται με το θέμα και μέσα από τις οποίες γίνονται σημαντικά βήματα ως προς την κατεύθυνση αυτή.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι τώρα τρέχουν 43 μεγάλα έργα κάποια από τα οποία αφορούν την ανέγερση νέων σχολείων.

 «Στα νέα σχολεία που χτίζουμε τώρα και είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, υπάρχει πρόνοια για κεντρικό σύστημα κλιματισμού», δήλωσε ο κ. Μαραγκός, προσθέτοντας ακόμη ότι παράλληλα, γίνονται έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε σχολεία.

Είπε επίσης, ότι όπου γίνεται αντισεισμική γίνεται και ενεργειακή αναβάθμιση. Είναι καλύτερο, σύμφωνα με τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών, να γίνεται πρώτα η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και μετά να τοποθετούνται συσκευές κλιματισμού, ωστόσο όπως είπε, υπάρχουν και σχολεία που μέσω των Συνδέσμων Γονέων τους προχωρούν από μόνα τους στην εγκατάσταση κλιματιστικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και πρόνοιες που πρέπει να πληρούνται και ζητείται άδεια από το Υπουργείο.

Επίσης, σε φάση υλοποίησης είναι και άλλα «πράσινα» έργα, όπως για παράδειγμα το PEDIA, το οποίο σε πρώτη φάση αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση 25 σχολείων, καθώς και μια συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου στην οποία μετείχαν και πανεπιστήμια, και η οποία αφορά αναθάθμιση ενός σχολείου στην Κύπρο (συγκεκριμένα, το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς) και ενός σχολείο στο Ηράκλειο.