Στον αέρα βρίσκονται δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες κορωνοϋποθέσεις που δεν πληρώθηκαν και κατέληξαν στο δικαστήριο.

Δικαστής αρνήθηκε πριν λίγες ημέρες, την επανακαταχώρηση υποθέσεων λέγοντας ότι θα επιβαρυνθεί με έξοδα η Δημοκρατία και πως έχει εκλείψει η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την πανδημία.

Το θέμα προέκυψε πρόσφατα όταν η Αστυνομία επιχείρησε σε δυο περιπτώσεις να επανακαταχωρήσει 20 περίπου υποθέσεις που αφορούσαν απλήρωτα εξώδικα τα οποία είχαν εκδοθεί κατά την πανδημία του κορωνοϊού και πολίτες αρνήθηκαν να τα πληρώσουν. Ενώ αρχικά οι υποθέσεις καταχωρήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι δεν εντοπίστηκαν, είτε γιατί άλλαξαν διεύθυνση είτε γιατί κρύβονταν, με αποτέλεσμα όταν έφτασε η ώρα της εκδίκασης τους, αυτοί να ήταν απόντες, αφού δεν έγινε κατορθωτό να τους επιδοθεί η κλήση.

Τα Δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις, δίνουν δύο ευκαιρίες στην κατηγορούσα αρχή να κάνει ισάριθμες προσπάθειες για να εντοπίσει τους κατηγορούμενους. Όταν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε η ποινική δίωξη διακόπτεται λόγω μη επίδοσης και η υπόθεση αποσύρεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χιλιάδες οι έλεγχοι, 156 τα κορωνο-εξώδικα το τελευταίο 24ωρο

Ωστόσο, τα ονόματα όσων εκκρεμούν υποθέσεις εναντίον τους βρίσκονται σε ειδική λίστα και όταν εντοπιστούν για οποιοδήποτε λόγο από την Αστυνομία, τότε διαπιστώνεται ότι αναζητούνται και για άλλες υποθέσεις οι οποίες επαναφέρονται. Πρόσφατα η Αστυνομία επιχείρησε να επανακαταχωρήσει 20 περίπου υποθέσεις που αποσύρθηκαν επειδή δεν εντοπιζόταν ο παραβάτης και αφορούσαν εξώδικα πρόστιμα για τον κορωνοϊό. Όμως η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, αφού δικαστής αρνήθηκε να δεχθεί μια τέτοια ενέργεια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σε σημείωμα στο φάκελο υπόθεσης περί τις αρχές Αυγούστου έγραψε ότι δεν επιτρέπεται η επανακαταχώρηση των υποθέσεων λόγω του χρόνου που παρήλθε, ενώ η θέσπιση των κανονισμών περί λοιμοκάθαρσης έγινε για συγκεκριμένο σκοπό που τώρα δεν υφίσταται. Σημείωσε παράλληλα ότι έχει εκλείψει η αναγκαιότητα λήψης μέτρων, ενώ η επαναπροώθηση τέτοιων υποθέσεων θα επιβαρύνει με έξοδα τη Δημοκρατία.

Μετά την εξέλιξη αυτή, αναμένεται ότι θα ζητηθεί η θέση της Νομικής Υπηρεσίας για το τι θα γίνουν αυτές οι υποθέσεις. Όπως εξηγήθηκε στον «Φ», στην περίπτωση που η Νομική Υπηρεσία επιμείνει στη θέση της προώθησης αυτών των υποθέσεων στο δικαστήριο, τότε θα ζητηθεί ειδικό διάταγμα εξαναγκασμού του δικαστηρίου για επανακαταχώρησή τους. Σε αντίθεση περίπτωση είτε θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα είτε θα αποσυρθούν μόνιμα. Αυτό ωστόσο θα σημαίνει ανισότητα προς τους νομοταγείς πολίτες που πήραν εξώδικο κατά την πανδημία του κορωνοϊού και είτε το πλήρωσαν στην ώρα του, είτε οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και τους επιβλήθηκε πρόστιμο το οποίο πληρώνουν με δόσεις.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός του Σεπτεμβρίου αφού μελετηθούν σοβαρά οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν για δεκάδες άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια και δεν έγινε κατορθωτό να εντοπιστούν οι κατηγορούμενοι, είτε λόγω αλλαγής διεύθυνσης, είτε γιατί κρύβονται από τις αρχές. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα γίνει με τις υποθέσεις αυτές; Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να εκδικάζονται υποθέσεις κορωνοϊού πέντε και πλέον χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας.